Smoothie z buraka
- Burak - 2 sztuki (200 g)
- Jabłko - 1 sztuka (80 g)
- Gruszka - 1 sztuka (70 g)
- Marchewka - 1 sztuka (60 g)
Przepis na smoothie z buraka krok po kroku
Burak obierz ze skóry, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miksera.
Jabłko i gruszkę obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Marchew obierz i pokrój w plastry. Jeśli korzystasz z młodej marchewki, wystarczy, że porządnie ją umyjesz.
Przełóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelej smoothie do szklanek lub butelki.
-
Smoothie
-
Smoothie Bowl
-
Smoothie ze szpinakiem
-
Smoothie z jarmużem
-
Smoothie bananowe
-
Zielone smoothie
-
Smoothie z mango
-
Smoothie z bananem
-
Smoothie warzywne
-
Smoothie z ananasem
-
Smoothie truskawkowe
-
Smoothie z awokado
-
Smoothie z selera naciowego
-
Smoothie z truskawek
-
Smoothie owocowe
-
Smoothie Thermomix
-
Smoothie z kiwi
-
Smoothie z arbuza
-
Smoothie
Więcej informacji na temat smoothie z buraka
Zdrowe smoothie z buraka to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.
Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet fit na śniadanie.
Sam decydujesz o tym, co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie, łatwe w przygotowaniu i dobre w smaku.
Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na smoothie z buraka, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: burak, marchewka, jabłko, gruszka.
Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.
Burak to warzywo, które jest przez nas zapomniane. Coraz mniej osób używa go w swojej kuchni, wielu z nas ma je za warzywo problematyczne ze względu na swoje barwiące działanie. To prawda sok z buraka bardzo farbuje, kiedyś był używany jako naturalny barwnik. Jeśli nie chcesz, aby pobrudził Ci ręce, koniecznie użyj rękawiczek do jego obróbki.
W celu zachęcenia ludzi do ponownego sięgania po buraki, producenci żywności wyszli do nas ze sprzedażą obranych i ugotowanych buraków, gotowych do spożycia.
Wszystkie składniki, których użyłam, są bogate w magnez, potas, wapń, cynk czy fosfor, dodatkowo w witaminy takie jak: C, E, K, kwas foliowy.
Wszystkie użyte składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.
Po kilku chwilach masz pyszne, zdrowe smoothie, które możesz zabrać ze sobą wszędzie.
Skoro już wiesz, jak zrobić smoothie z buraka, koniecznie spróbuj i przygotuj pyszny posiłek. Będzie to świetny pomysł na śniadanie lub lunch w ciągu dnia, bogaty w witaminy.
Wykorzystaj mój mix warzyw lub owoców, lub postaw na swoją wersję.
Alergeny w smoothie z buraka
Lista alergenów dla smoothie z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smoothie z buraka
Wartości odżywcze smoothie z buraka
Smoothie możesz przygotowywać z dowolnych owoców i warzyw.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.