Seromakowiec na kruchym spodzie

Opublikowano: 29.09.2021 r., 9:48 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
seromakowiec, kawałki, kawa, talerzyk
Seromakowiec na kruchym spodzie
Seromakowiec na kruchym spodzie to doskonałe połączenie makowca i sernika, które sprawdzi się na co dzień i od święta. Jest idealny na święta Bożego Narodzenia.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 70 min
346 kcal
Kcal w porcji
146 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (140 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (9 szt.)
  • Masa makowa - 1 opakowanie (900 g)
  • Twaróg sernikowy - 1 wiaderko (1000 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
  • Cukier - 50 g do ciasta i 150 g do twarogu (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, stolnica, papier do pieczenia, folia spożywcza, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm, lodówka

Przepis na seromakowiec na kruchym spodzie krok po kroku

Masło posiekaj z mąką.

Do mąki dodaj 1 jajko i 50 g cukru i szybko zagnieć ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki lub na 20-30 minut do zamrażarki.

W tym czasie ubij białka na sztywną pianę.

Masę makową zmiksuj z 4 żółtkami i dodaj połowę piany.

Twaróg zmiksuj z budyniem, cukrem, żółtkami i resztą piany z białek.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce schłodzone ciasto. Rozłóż je równomiernie na blasze i ugnieć.

Na ciasto wyłóż masę serową a na nią masę makową.

Całość piecz około 60-70 minut, w 180 C.

Jak oceniasz przepis na seromakowiec na kruchym spodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat seromakowca na kruchym spodzie

Seromakowiec na kruchym spodzie to połączenie dwóch tradycyjnych polskich ciast, jakimi jest sernik i makowiec. To ciasto szczególnie kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, gdy na wielu stołach pojawiają się oba te ciasta. U mnie w domu święta nie mogą się odbyć bez tych dwóch ciast. Mój tata jest fanem makowców, a mama bardziej sernika, dlatego seromakowiec jest idealnym połączeniem dla obojga. Mając, w okresie okołoświątecznym, wszystkie składniki warto wypróbować ten pyszny deser. Składa się on z kruchego ciasta, warstwy makowej i warstwy serowej. Możesz zrobić to ciasto w formie warstwowej lub ułożyć masy „kupkami”, aby utworzyć ciasto w łaty. Przepis na seromakowiec na kruchym spodzie to nie tylko ładnie wyglądający, ale też bardzo dobry w smaku deser.

Jak zrobić seromakowiec na kruchym spodzie?

Zaczynamy oczywiście od przygotowania kruchego ciasta. Należy zacząć od wysypania mąki na stolnice i dodania pokrojonego, schłodzonego masła. Teraz, zamiast zagniatać je ręcznie, bierzemy nóż i siekamy masło z mąką. Można to też zrobić w malakserze lub blenderze kielichowym. Gdy masło jest już w bardzo drobnych kawałkach, dodajemy cukier i jeszcze chwilę siekamy. Dopiero na sam koniec po dodaniu jajek szybko zagniatamy ciasto dłońmi — dosłownie tylko chwilę, żeby zlepić składniki. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki — ja korzystam z zamrażarki, żeby było szybko i dobrze schłodzone. Gdy ciasto się chłodzi, można zabrać się za masy. Mielony ser miksujemy z jajkami i budyniem, a masę makową z jajkami. Przepis na seromakowiec na kruchym spodzie już zbliża się ku końcowi, co tylko dowodzi, jak łatwe jest to ciasto. Teraz już tylko wykładamy ciasto na blachę — możesz zetrzeć ciasto na tarce lub rozwałkować i ułożyć w blasze. Na ciasto wykładamy masę makową i masę serową. Opcjonalnie możesz ozdobić wierzch ciasta paskami z kruchego ciasta. Całość wystarczy upiec i gotowe.

Wykorzystaj ten sprawdzony przepis i przygotuj pyszny seromakowiec na kruchym spodzie.

Alergeny w seromakowcu na kruchym spodzie

Lista alergenów dla seromakowca na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze seromakowca na kruchym spodzie

na 100g gotowej potrawy

Seromakowiec na kruchym spodzie to kaloryczne ciasto o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego należy jeść je z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(146g)
Energia (kcal)
237.62
346.93
Białko (g)
8.50
12.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(146g)
Węglowodany (g)
31.34
45.75
Węglowodany przyswajalne (g)
29.57
43.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
2.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(146g)
Tłuszcz (g)
9.10
13.29
Tłuszcze nasycone (g)
6.91
10.09
Cholesterol (mg)
77.44
113.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(146g)
Sód (mg)
164.74
240.52
Wapń (mg)
151.85
221.71
Żelazo (mg)
1.47
2.15
Szacunkowy indeks glikemiczny seromakowca na kruchym spodzie 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania seromakowca na kruchym spodzie

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
9 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
9.00
Za 9 szt.
Masa makowa
900 g
1 opakowanie
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 2
10.59
Za 900 g
Twaróg sernikowy
1000 g
1 wiaderko
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier
200 g
50 g do ciasta i 150 g do twarogu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
57.50