Sernik z malinami

Opublikowano: 12.04.2021 r., 10:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z kakaową kruszonką i malinami podany na deserowym talerzyku.
Sernik z malinami
Sernik z malinami jest tradycyjnym i naprawdę pysznym deserem. To ciasto jest idealnie puszyste i słodkie, a do tego pięknie i dekoracyjnie się prezentuje.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 45 min
395 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty - 1 i 3/4 wiaderka (800 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Maliny (500 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
  • Budyń (proszek) - 1 budyń (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, folia spożywcza

Przepis na sernik z malinami krok po kroku

W dużej misce zagnieć ciasto. Dodaj 2 szklanki mąki, kostkę masła, pół szklanki cukru, 3 jajka, kakao i proszek do pieczenia, następnie połącz składniki za pomocą rąk. Gdy ciasto będzie gotowe podziel je na 2 części, z których jedna ma być odrobinę większa. Mniejszą część zawiń w folię spożywczą i schowaj do schłodzenia.

W osobnej misce utrzyj ze sobą 2 jajka, pół szklanki cukru i cukier waniliowy na niskich obrotach. Dodawaj małymi porcjami ser z wiaderka. Na koniec dodaj budyń waniliowy i dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Na spodzie rozłóż większą część ciasta kruchego. Na ciasto wylej masę serową i poukładaj na niej kawałki malin. Maliny możesz powciskać głębiej do masy serowej. Na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta kruchego.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na sernik z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat sernika z malinami

Sernik z malinami to deser idealny dla miłośników klasycznych wypieków. Jest kruchy na zewnątrz i miękki w środku, z odrobiną malinowej słodyczy.

Ciasto sernik z malinami świetnie sprawdzi się jako deser na przyjęcia, czy słodki wypiek do kawy. Przypadnie do gustu wszystkim amatorom słodyczy i serników. Jego masa jest miękka i puszysta. A całość dopełniają rozpływające się w ustach gorące maliny. Ten sernik jest tak puszysty, że konsystencją przypomina delikatną chmurkę.

Przepis na sernik pieczony z malinami jest naprawdę łatwy i szybki, już w kilka chwil można wyczarować to przepyszne ciasto. Dodatkowo zawsze się udaje, dzięki temu będzie świetnym wyjściem na awaryjny deser.

Masa idealnie komponuje się z malinami, jednak można ją sparować z owocami leśnymi lub truskawkami, wszystkie kombinacje będą naprawdę pyszne i lekkie. To ciasto to kwintesencja lata i pysznych, soczystych świeżych owoców sparowanych z cudowną, waniliową masą serową.

Sernik z malinami najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Obłędnie pachnie i rozpływa się w ustach. Przypadnie do gustu nawet największym krytykom.

Ciasto to smakuje najlepiej na kruchym spodzie i z kruszonką, które świetnie otulają miękką masę serową. Kruche ciasto wykonane jest z dodatkiem kakao, które równoważy słodki i maślany smak wypieku. Jednak równie dobrze można do niego wykonać klasyczne kruche ciasto, wystarczy po prostu pominąć dodatek kakao.

Ten sernik jest tak pyszny, że znika ze stoły w ekspresowym tempie. Ciężko jest go sobie odmówić. Świetnie smakuje posypane lekko cukrem pudrem, nie potrzebuje żadnych innych dodatków, które mogłyby przytłoczyć jego idealnie wyważony smak. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców, jednak można go również wykonać z mrożonych malin. Nie należy ich jednak wcześniej rozmrażać. Sernik najlepiej wykonać ze specjalnego twarogu w wiaderku, który jest przeznaczony do wypieków. Można wzbogacić jego smak zamieniając około 200g twarogu na inny serek np. mascarpone. Ciasto pięknie się prezentuje ze względu na kontrastujące barwy kruchego ciasta i różowych malin.

Alergeny w serniku z malinami

Lista alergenów dla sernika z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze sernika z malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
208.27
395.71
Białko (g)
7.55
14.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
23.12
43.92
Węglowodany przyswajalne (g)
21.21
40.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
3.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
10.19
19.36
Tłuszcze nasycone (g)
6.76
12.84
Tłuszcze nienasycone (g)
3.43
6.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
5.34
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
1.18
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.82
130.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
91.55
173.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.68
10.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
89.65
170.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.25
Ryboflawina (mg)
0.18
0.33
Niacyna (mg)
0.94
1.79
Foliany (µg (mcg))
31.50
59.85
Beta karoten (µg (mcg))
20.44
38.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
138.69
263.51
Potas (mg)
139.36
264.79
Wapń (mg)
54.40
103.36
Fosfor (mg)
122.46
232.68
Magnez (mg)
19.71
37.46
Żelazo (mg)
1.21
2.30
Cynk (mg)
0.60
1.14
Miedź (mg)
0.11
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z malinami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z malinami

Koszt składników
69.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
800 g
1 i 3/4 wiaderka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
11.20
Za 800 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Budyń (proszek)
40 g
1 budyń
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
69.10