Sernik z makiem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2,25 szklanki (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Śmietana 12% - 1 łyżka (20 g)
- Masło - 0,75 kostki (150 g)
- Mak niebieski - 2 szklanki (280 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Ser twarogowy półtłusty - 4 kostki (1000 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie waniliowego (70 g)
Przepis na sernik z makiem krok po kroku
W misce zagnieć ciasto z mąki, jajka, masła, śmietany i cukru. Zawiń w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut.
Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, ostudź i odsącz na sitku.
Zmiel mak dwu lub trzykrotnie w maszynce do mielenia.
Mak przełóż do garnka, dodaj cukier, rozpuszczone masło, olejek pomarańczowy, posiekane orzechy lub inne bakalie i jajka, delikatnie podgrzej stale mieszając.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki do pieczenia.
Na kruche ciasto wyłóż masę makową.
4 żółtka ubij z cukrem (200 g) na puszystą masę, dodawaj do nich po małej porcji sera. Gdy już dodasz cały ser, wsyp 1 opakowanie budyniu.
Białka ubij na sztywno i dodawaj partiami do masy serowej.
Masę serową wylej na masę makową.
Ciasto piecz 1 godzinę w 180 stopniach, przez 40 minut z grzałką góra-dół a przez 20 minut z dolną grzałką.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Sernik z makiem to wyjątkowe połączenie tradycyjnego sernika z tradycyjnym makowcem. Ciasto sernik z makiem sprawdzi się zarówno na święta Wielkanocne, Bożego Narodzenia czy też jako codzienny deser i dodatek do niedzielnej kawy. Tradycyjne sernik możesz wykonać zarówno z sera twarogowego jak i z sera z wiaderka. Sernik z wiaderka jest nieznacznie szybszy w przygotowaniu, cechuje się większą kremowością i wilgotnością. Pyszny jednak nie tak szybki w przygotowaniu seromakowiec ma wiele etapów przygotowania. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę możesz wykorzystać gotową masę makową oraz ser z wiaderka. Ten ułatwiony i prosty przepis sprawi, że sernik będziesz wykonywać częściej niż na święta. Przepis na ciasto sernik z makiem nie jest trudny w wykonaniu lecz pracochłonny. Jednak warto poświęcić czas aby przygotować wszystko w domu. A jak zrobić sernik z makiem dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Pyszny i sprawdzony przepis na sernik z makiem sprawi, że chętnie będziesz przygotowywać go na święta. Wypróbuj go raz a zakochasz się w nim na długie lata.
Alergeny w serniku z makiem
Lista alergenów dla sernika z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jajko
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sernika z makiem
Sernik z makiem jest jedną z propozycji urozmaicenia tradycyjnego sernika. Ciasto jest wyśmienite w smaku jednak powinno być spożywane w małych ilościach aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.