Sernik rafaello
- Herbatniki - 1 duża paczka (220 g)
- Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
- Wiórki kokosowe - 5 łyżek (30 g)
- Mleczko kokosowe - 3 łyżki (30 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 szklanki (120 g)
Przepis na sernik rafaello krok po kroku
Herbatniki umieść w dużej misce, porozgniataj je lekko, a następnie zblendu.
W małym garnku roztop masło, lekko ostudź i dodaj je do herbatników. Wymieszaj je dokładnie, tak by utworzyły masę o konsystencji mokrego piasku. Masę wyłóż na formę do tarty tak, by zakrywała dno i krawędzie. Spód włóż do lodówki na 15 minut.
W osobnej misce dodaj mascarpone, śmietankę, mleczko, cukier i cukier waniliowy i dobrze wymieszaj mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj do masy wiórki kokosowe ( zostaw odrobinę wiórków do dekoracji) i aromat migdałowy. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką. Gotową masę nakładaj na schłodzony spód ciasteczkowy i posyp wiórkami. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.
Więcej informacji na temat sernika rafaello
Sernik rafaello to przepyszny i słodki pomysł na wspaniały deser, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom kokosowych przysmaków. Jest inspirowany słodką i popularną pralinką, która należy do najpopularniejszych słodyczy na świecie. W tej wersji jest lekki, słodki i puszysty, a w dodatku robi się go bardzo szybko, bez konieczności używania piekarnika.
Sernik rafaello bez pieczenia to naprawdę wspaniałe i pyszne ciasto, które urzeka delikatnym kokosowo - migdałowym smakiem i aromatem. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych serników, które zwykle są skomplikowane i pracochłonne. W tej wersji sernik robi się ekspresowo, co docenią na pewno osoby zabiegane i te, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. W dodatku przepis jest tak prosty, że zawsze się udaje, więc mogą go zrobić nawet osoby, które dopiero zaczęły swoją kulinarną przygodę.
Sernik rafaello z mascarpone wygląda naprawdę apetycznie i na pewno będzie przyciągać wzrok. Wykonany jest z serka mascarpone, który nadaje mu kremowego i aksamitnego wykończenia. Serek ten świetnie nadaje się do tej tarty również ze względy na wspaniały smak, komponujący się idealnie z wiórkami kokosowymi i aromatem migdałowym. Obok tego ciasta ciężko jest przejść obojętnie. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje.
Przepis na sernik rafaello jest super łatwy i szybki, nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, by go wykonać. Poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. To ciasto idealnie pasuje na wykwintne przyjęcia, a także jako pyszny deser do kawy. Najlepiej smakuje po odpowiednim schłodzeniu.
Do tej tarty można użyć również innego serka np. ricotty, która jest mniej tłusta i kaloryczna niż mascarpone, a smakuje prawie identycznie, dzięki czemu nie zmieni smaku wypieku.
Ta tarta wspaniale smakuje o każdej porze roku, można ją ozdabiać na wszelkie sposoby. Pięknie prezentuje się udekorowana kokosowymi pralinkami, którymi jest inspirowana. To idealny deser dla miłośników kokosowych czekoladek z migdałem, które chciałyby zjeść swoją ulubioną przekąskę w trochę innej, równie pysznej odsłonie.
Alergeny w serniku rafaello
Lista alergenów dla sernika rafaello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- mascarpone
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- aromat migdałowy
Wartości odżywcze sernika rafaello
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.