Sernik czekoladowy na zimno
- Twaróg sernikowy (800 g)
- Mascarpone (500 g)
- Żelatyna - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Czekolada mleczna (200 g)
- Czekolada gorzka (120 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Maliny (400 g)
- Biszkopty (300 g)
Przepis na sernik czekoladowy na zimno krok po kroku
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
W misce umieść twaróg i mascarpone oraz cukier, zmiksuj.
Dodaj czekoladę i wymieszaj.
W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i dodaj do masy twarogowej, zmiksuj.
Na spód blaszki wyłóż biszkopty i wlej masę twarogową.
Na wierzch ciasta wyłóż maliny.
Schłodź w lodówce przez około 5 godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika czekoladowego na zimno
Sernik czekoladowy na zimno to bardzo dobry pomysł ba pyszny deser dla całej rodziny. Wyrazisty w smaku kremowy sernik świetnie sprawdzi się na deser po niedzielnym obiedzie. Przepis na sernik czekoladowy na zimno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: twaróg sernikowy, mascarpone, czekolada gorzka, czekolada mleczna, żelatyna, cukier, biszkopty, maliny.
Jak zrobić sernik czekoladowy na zimno? Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W misce umieść twaróg i mascarpone oraz cukier, zmiksuj. Dodaj czekoladę i wymieszaj. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i dodaj do masy twarogowej, zmiksuj. Na spód blaszki wyłóż biszkopty i wlej masę twarogową. Na wierzch ciasta wyłóż maliny. Schłodź w lodówce przez około 5 godzin.
Serek mascarpone to Włoskiego pochodzenia ser o bardzo kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Zawiera on bardzo dużą ilość tłuszczu, która stanowi prawie połowę jego objętości. Serek mascarpone świetnie nadaje się do przygotowywania deserów i ciast oraz wytrawnych potraw. Serek nadaje gęstej konsystencji sosom i wzbogaca ich smak. Czekolada jest wyrobem cukierniczym, który powstaje z kakao, cukru i tłuszczu kakaowego. Wyróżnia się różne rodzaje czekolad, różniące się zawartością procentową kakao. Im wyższa zawartość kakao w czekoladzie, tym mniej cukru ona zawiera. Czekolady gorzkie świetnie sprawdzają się w deserach, gdyż nadają im lekko gorzki smak. Do serników najlepiej wybrać tłusty twaróg o zawartości tłuszczu powyżej 8%. Taki twaróg gwarantuje odpowiednią konsystencję ciasta i jest nośnikiem smaku. Twaróg do sernika powinien być twarogiem zmielonym 3-krotnie. Twaróg ziarnisty można wykorzystać jedynie do przygotowania sernika pieczonego.
Podsumowując domowy sernik czekoladowy to prosty przepis na wspaniały deser. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można go przygotować także w pucharkach. Sernik można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, najlepiej szczelnie przykryty folią spożywczą.
Alergeny w serniku czekoladowym na zimno
Lista alergenów dla sernika czekoladowego na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- Czekolada mleczna
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze sernika czekoladowego na zimno
Sernik czekoladowy na zimno to domowy deser zawierający dużą ilość cukru. Deser jest dość kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz dbające o linię. Możesz zamienić dodany cukier na ksylitol.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.