Sernik czekoladowy na zimno

Opublikowano: 15.02.2022 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik czekoladowy na zimno z malinami podany na białym talerzu.
Sernik czekoladowy na zimno
Sernik czekoladowy to wspaniała propozycja na kremowy deser. Sernik z dodatkiem gorzkiej czekolady jest bardzo dobrym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań towarzyskich.
Przygotowanie 20 min
Czas kąpieli wodnej i Miksowanie 5 min
612 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (800 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Żelatyna 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Czekolada mleczna (200 g)
  • Czekolada gorzka (120 g)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Maliny (400 g)
  • Biszkopty (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska metalowa, forma silikonowa

Przepis na sernik czekoladowy na zimno krok po kroku

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

W misce umieść twaróg i mascarpone oraz cukier, zmiksuj.

Dodaj czekoladę i wymieszaj.

W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i dodaj do masy twarogowej, zmiksuj.

Na spód blaszki wyłóż biszkopty i wlej masę twarogową.

Na wierzch ciasta wyłóż maliny.

Schłodź w lodówce przez około 5 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik czekoladowy na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat sernika czekoladowego na zimno

Sernik czekoladowy na zimno to bardzo dobry pomysł ba pyszny deser dla całej rodziny. Wyrazisty w smaku kremowy sernik świetnie sprawdzi się na deser po niedzielnym obiedzie. Przepis na sernik czekoladowy na zimno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: twaróg sernikowy, mascarpone, czekolada gorzka, czekolada mleczna, żelatyna, cukier, biszkopty, maliny.

Jak zrobić sernik czekoladowy na zimno? Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W misce umieść twaróg i mascarpone oraz cukier, zmiksuj. Dodaj czekoladę i wymieszaj. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i dodaj do masy twarogowej, zmiksuj. Na spód blaszki wyłóż biszkopty i wlej masę twarogową. Na wierzch ciasta wyłóż maliny. Schłodź w lodówce przez około 5 godzin.

Serek mascarpone to Włoskiego pochodzenia ser o bardzo kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Zawiera on bardzo dużą ilość tłuszczu, która stanowi prawie połowę jego objętości. Serek mascarpone świetnie nadaje się do przygotowywania deserów i ciast oraz wytrawnych potraw. Serek nadaje gęstej konsystencji sosom i wzbogaca ich smak. Czekolada jest wyrobem cukierniczym, który powstaje z kakao, cukru i tłuszczu kakaowego. Wyróżnia się różne rodzaje czekolad, różniące się zawartością procentową kakao. Im wyższa zawartość kakao w czekoladzie, tym mniej cukru ona zawiera. Czekolady gorzkie świetnie sprawdzają się w deserach, gdyż nadają im lekko gorzki smak. Do serników najlepiej wybrać tłusty twaróg o zawartości tłuszczu powyżej 8%. Taki twaróg gwarantuje odpowiednią konsystencję ciasta i jest nośnikiem smaku. Twaróg do sernika powinien być twarogiem zmielonym 3-krotnie. Twaróg ziarnisty można wykorzystać jedynie do przygotowania sernika pieczonego.

Podsumowując domowy sernik czekoladowy to prosty przepis na wspaniały deser. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można go przygotować także w pucharkach. Sernik można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, najlepiej szczelnie przykryty folią spożywczą.

Alergeny w serniku czekoladowym na zimno

Lista alergenów dla sernika czekoladowego na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • Czekolada mleczna
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze sernika czekoladowego na zimno

na 100g gotowej potrawy

Sernik czekoladowy na zimno to domowy deser zawierający dużą ilość cukru. Deser jest dość kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz dbające o linię. Możesz zamienić dodany cukier na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
249.83
612.08
Białko (g)
9.25
22.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
22.58
55.33
Węglowodany przyswajalne (g)
20.80
50.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
4.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
14.26
34.94
Tłuszcze nasycone (g)
12.40
30.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.86
4.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
3.74
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.81
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.91
107.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
22.67
55.53
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.59
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.26
10.44
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.14
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.87
53.58
Brak danych dla: mascarpone, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
1.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.51
35.55
Brak danych dla: mascarpone, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.56
18.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
194.69
476.99
Potas (mg)
128.69
315.29
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
85.95
210.58
Fosfor (mg)
103.36
253.23
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.59
52.88
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
2.42
Cynk (mg)
0.58
1.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.41
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika czekoladowego na zimno 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika czekoladowego na zimno

Koszt składników
92.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
800 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 800 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Żelatyna
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Czekolada mleczna
200 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Biszkopty
300 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Koszt składników
92.50