Sernik bounty
- Herbatniki kakaowe (140 g)
- Masło roślinne (60 g)
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Cukier puder (170 g)
- Mascarpone (500 g)
- Czekolada deserowa (100 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Żelatyna - 2 łyżki stołowe (40 g)
Przepis na sernik bounty krok po kroku
Herbatniki pokrusz ręcznie do miski. Masło rozpuść w garnku i dodaj je do pokruszonych ciastek. Masę wyłóż na spód tortownicy i ugnieć łyżką.
Do garnka wiej mleko kokosowe i podgrzej. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj do niego wiórki kokosowe, wymieszaj, zmniejsz ognień do minimum a następnie gotuj pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając (aby wiórki nie przywarły do dna).
Masę kokosową odstaw z ognia, dodaj do niej cukier puder, 1 opakowanie cukru wanilinowego i dokładnie wymieszaj. Na koniec masę pozostaw pod przykryciem.
Żelatynę wsyp do małego garnka, wlej około 3 łyżek wody i zostaw na około 10 minut. Po tym czasie dodaj kolejne 3 łyżki wody i mieszaj, aż żelatyna rozpuści się na małym ogniu.
Ubij serek mascarpone do momentu aż będzie puszysty (około 3-4 minut).
Do przestudzonej masy kokosowej dodaj ubity serek mascaropne i dokładnie wymieszaj.
Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy kokosowej i dokładnie wymieszaj (czynność powtórz 2-3 razy). Tak przygotowaną żelatynę dodaj do pozostałej masy kokosowej i dokładnie wymieszaj.
Masę kokosową wyłóż do tortownicy na spód z herbatników i wstaw do lodówki, aby stężała (około 3 godzin).
Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę z dodatkiem oleju rzepakowego roztop w kąpieli wodnej.
Tak przygotowaną polewą polej wyciągnięty z tortownicy sernik kokosowy i rozprowadź polewę po wierzchu i bokach ciasta - całość wygładź nożem.
Sernik pozostaw do zastygnięcia polewy.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika bounty
Sernik kokosowy z mascarpone i z mlekiem kokosowym to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się jako słodkie danie na wielu imprezach rodzinnych czy spotkaniach ze znajomymi. Najlepiej smakuje na zimno, podany bezpośrednio z lodówki po pozostawieniu go do całkowitego stężenia. Ten fit sernik poza „pustymi kaloriami” dostarczy do naszego organizmu również wielu składników odżywczych. Sernik kokosowy przygotujesz bez pieczenia. Przepis na sernik bounty jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać - wystarczy, że będziesz trzymać się ściśle przepisu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania tego sernika to herbatniki kakaowe (lub ciasteczka oreo), masło roślinne, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, cukier puder, serek mascarpone, czekolada deserowa, olej rzepakowy, cukier wanilinowy oraz żelatyna. Z herbatników i masła przygotujesz spód sernika, natomiast z pozostałych składników masę serowo kokosową ciasta. Produkty spożywcze użyte do jego przygotowania sprawiają, że osoby na diecie wegetariańskiej bez obawy mogą wvyprówboać nasz przepis.
Podsumowując sernik kokosowy z mascarpone i mlekiem kokosowym to doskonały pomysł na pyszne deser do kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzi się jako danie słodkie na wielu imprezach. Jest to źródło wielu składników odżywczych, które również pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Użycie wiórek kokosowych to dobre źródło witaminy C, E oraz niektórych witamin z grupy B. Są cenionym składnikiem diety ketogenicznej oraz redukcyjnej. Jednak należy uważać ze spożywaniem słodkości, na pewno nie powinniśmy tego robić codziennie. W zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diecie takie produkty powinny być jedynie dodatkiem a nie stanowić główne źródło kalorii oraz składników odżywczych - jak wiadomo zdrowa i zbilansowana dieta powinna stanowić 80% naszego zwyczajowego żywienia, pozostałe 20% to właśnie odstępstwa od jej przestrzegania, czyli np. wykonanie naszego przepisu i delektowanie się pysznym ciastem.
Alergeny w serniku bounty
Lista alergenów dla sernika bounty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
- mascarpone
- Czekolada deserowa
Wartości odżywcze sernika bounty
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.