Sardinha assada

Opublikowano: 19.11.2021 r., 20:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sardinha assada podane na metalowym, ozdobnym talerzu z dodatkiem plastrów cytryny. W drugim talerzu leżą pokrojone warzywa.
Sardinha assada
Sardinha assada to tradycyjne danie kuchni Portugalskiej. Pyszne pieczone w piekarniku sardynki doskonalone sprawdzą się na obiad dla całej rodziny i przyjaciół.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 20 min
445 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Sardynki (1000 g)
  • Cytryna (200 g)
  • Masło (120 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na sardinha assada krok po kroku

Sardynki dopraw solą i pieprzem.

Umieść je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pokrój cytrynę w plastry i ułóż na rybie.

Dodaj kawałki masła oraz plastry czosnku na wierzch dania.

Piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 20 minut.

Całość posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sardinha assada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,1% osób

Więcej informacji na temat sardinha assada

Sardinha assada to tradycyjne danie kuchni Portugalskiej. Kuchnia Portugalska słynie ze świeżych ryb i owoców morza, gdyż ponad połowa państwa ma dostęp do oceanu lub morza. Świeże ryby i owoce morza dają nam bardzo dużo możliwości ich przygotowania. Można je piec, grillować lub dusić z dodatkiem masła i białego wina. Świeże owoce morza nie potrzebują wielu przypraw, gdyż smak słonej morskiej wody jest wystarczającą przyprawą. Przepis na sardinha assada jest bardzo prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je upiec. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: sardynki, cytryna, masło klarowane, natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek.

Jak przygotować sardinha assada? Sardynki dopraw solą i pieprzem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż na nich kawałki masła, czosnek, plastry cytryny i upiecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 minut. Posyp na koniec posiekaną natką pietruszki. Sardynki najlepiej sprawdzą się w towarzystwie grillowanych ziemniaków lub świeżym pieczywem, które można polać sosem maślanym, powstałym po pieczeniu ryb.

Sardynki to pochodzące z tej samej rodziny co śledzie małe rybki. Pod nazwą sardynka kryje się kilka rodzajów małych ryb. Sardynki najczęściej można spotkać w puszce w oleju lub sosie pomidorowym. Sardynki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Mają one bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny a także rozwój mózgu u dzieci. Sardynki są także dobrym źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka zwierzęcego. Sardynka jest rybą, którą zazwyczaj spożywa się w całości bez patroszenia, jednak kupując je poza miejsce połowu nie powinniśmy ich spożywać z wnętrznościami.

Podsumowując pyszne i zdrowe sardynki mogą być świetnym obiadem dla całej rodziny. Małe rybki mają cienkie ości, które nie przeszkadzają w jedzeniu. Sardynki są bardzo wdzięcznym do przygotowania produktem, nie wymagają wiele zachodu i nie można ich zepsuć. Kupując sardynki w sklepie sprawdź, czy są już oczyszczone z łusek i wypatroszone. Jeśli nie musisz zrobić to w domu.

Alergeny w sardinha assada

Lista alergenów dla sardinha assada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sardynki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze sardinha assada

na 100g gotowej potrawy

Sardinha assada to doskonałe danie zawierające białko zwierzęce. Sardynki są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Sardynki zawierają także inne cenne składniki mineralne i witaminy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
222.90
445.81
Białko (g)
18.53
37.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.53
3.05
Węglowodany przyswajalne (g)
1.04
2.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.72
31.43
Tłuszcze nasycone (g)
6.66
13.32
Tłuszcze nienasycone (g)
9.05
18.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.95
9.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.10
8.20
Cholesterol (mg)
124.30
248.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
94.01
188.01
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
6.64
13.27
Witamina C (mg)
10.81
21.61
Witamina D (µg (mcg))
3.56
7.11
Witamina E (mg)
1.74
3.48
Retinol (µg (mcg))
83.35
166.70
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Niacyna (mg)
3.93
7.86
Foliany (µg (mcg))
12.68
25.36
Beta karoten (µg (mcg))
126.71
253.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
229.93
459.85
Potas (mg)
328.96
657.93
Wapń (mg)
292.01
584.03
Fosfor (mg)
368.76
737.51
Magnez (mg)
31.36
62.73
Żelazo (mg)
2.31
4.62
Cynk (mg)
1.01
2.02
Miedź (mg)
0.15
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny sardinha assada 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sardinha assada

Koszt składników
159.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sardynki
1000 g
15.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
150.00
Za 1000 g
Cytryna
200 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
159.60