Sałatka amerykańska

Opublikowano: 25.04.2021 r., 11:36 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka amerykańska podana w białym, ceramicznym naczyniu na biało-zielonej ściereczce w kratę
Sałatka amerykańska
Wypróbuj przepis na najlepszą sałatkę amerykańską z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako danie na imprezę, ponieważ jest smaczna, sycąca i oryginalna w smaku.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 5 min
161 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Kapusta pekińska - 1 większa kapusta (700 g)
  • Ananas w puszce - 6 plastrów (192 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 duże piersi (400 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 szklanka po odsączeniu (170 g)
  • Por - 1 średni por (145 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Majonez - 2 łyżki (50 g)
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki (100 ml)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, rózga, sitko, miska, szklana miska

Przepis na sałatkę amerykańską krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w równą kostkę.

Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju.

Na patelni szybko usmaż kurczaka z dodatkiem pół łyżeczki przyprawy do kurczaka. Przełóż do dużej, szklanej miski aby ostygł.

Kapustę pekińską poszatkuj i połóż na kurczaku.

Kukurydzę odsącz z zalewy i przesyp na kapustę.

Zagotuj około 1 litra wody w garnku.

Drobno poszatkuj pora. Przełóż go na sitko, wstaw do zlewu i przepłucz go wrzątkiem. Pozostaw do osuszenia.

Pora przesyp do miski.

Plastry ananasa pokrój w kostkę i przełóż na pora.

Zetrzyj około 150 gramów sera żółtego i posyp nim wierzch sałatki.

Wymieszaj, za pomocą rózgi, jogurt naturalny, majonez, sporą szczyptę soli i pieprzu.

Sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę amerykańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki amerykańskiej

Sałatka amerykańska to połączenie wielu nieoczywistych składników, które tworzą spójne danie. Oryginalne w smaku danie pewnie nie zasmakuje każdemu, ma ono swoich zwolenników jak i przeciwników, jak pizza hawajska. Jednak warto chociaż raz jej spróbować.

Przepis na sałatkę amerykańską składa się ze sporej ilości składników i wymaga poświęcenia odrobiny czasu ale będzie oryginalnym w smaku daniem, które możesz przygotować na różne okazje. Mimo paru składników, które zmniejszają jej wartość odżywczą zawiera składniki, które powodują, że spożywana raz na jakiś czas jest zrównoważoną propozycją. Kapusta pekińska jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Dodatkowo jest źródłem witaminy A, witaminy K oraz witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń i magnez. Wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, krążenia i nerwowy. Spożywanie kapusty pekińskiej wzmacnia serce i wzrok. Zewnętrzne liście kapusty zawierają najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego a wewnętrzne liście są źródłem witaminy C. Kapusta pekińska jest też źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga uporać się z zaparciami, pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz pomaga regulować stężenie glukozy we krwi. Witamina A występuje głównie w postaci karotenów i luteiny. Tym samym wzmacnia wzrok, poprawia wygląd skóry i wzmacnia układ immunologiczny. Kapustę powinny spożywać kobiety w trakcie i po menopauzie. Spora zawartość wapnia i witamina K wzmacniają kości. Obecne przeciwutleniacze wykazują właściwości antynowotworowe, szczególnie w odniesieniu do raka prostaty, piersi, jelita grubego oraz skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Warto wymienić ananasa z puszki na świeżego. Sałatka wymaga wtedy więcej pracy jednak dzięki temu zwiększysz jej wartość odżywczą. Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu możesz wybrać ser żółty light a zamiast majonezu zwiększyć ilość jogurtu naturalnego i dodać do niego odrobinę musztardy.

Amerykańska sałatka z kurczakiem mimo, składników zmniejszających jej wartość jest oryginalną i fajną propozycją na spotkania, imprezy czy święta.

Alergeny w sałatce amerykańskiej

Lista alergenów dla sałatki amerykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze sałatki amerykańskiej

na 100g gotowej potrawy

Sałatka amerykańska to dość kaloryczna sałatka przez dodatek majonezu, ananasów z puszki i sporej ilości sera żółtego. Należy ją jeść w małych ilościach i sporadycznie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
101.01
161.62
Białko (g)
7.82
12.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
5.67
9.07
Węglowodany przyswajalne (g)
4.98
7.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
5.41
8.66
Tłuszcze nasycone (g)
2.25
3.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.17
5.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.62
2.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.54
2.47
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: ser gouda, jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.33
40.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
103.11
164.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.73
29.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.17
Witamina E (mg)
0.32
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.19
24.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.34
3.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.67
60.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1056.85
1690.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
142.40
227.84
Potas (mg)
221.16
353.85
Wapń (mg)
110.85
177.36
Fosfor (mg)
116.09
185.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.90
33.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
0.98
Cynk (mg)
0.64
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki amerykańskiej 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki amerykańskiej

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
700 g
1 większa kapusta
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 700 g
Ananas w puszce
192 g
6 plastrów
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.39
Za 192 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 duże piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 szklanka po odsączeniu
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Por
145 g
1 średni por
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.93
Za 145 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Jogurt naturalny
100 ml
4 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
54.50