Sałatka amerykańska
- Kapusta pekińska - 1 większa kapusta (700 g)
- Ananas w puszce - 6 plastrów (192 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 duże piersi (400 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 szklanka po odsączeniu (170 g)
- Por - 1 średni por (145 g)
- Ser gouda (150 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Jogurt naturalny - 4 łyżki (100 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
Przepis na sałatkę amerykańską krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w równą kostkę.
Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju.
Na patelni szybko usmaż kurczaka z dodatkiem pół łyżeczki przyprawy do kurczaka. Przełóż do dużej, szklanej miski aby ostygł.
Kapustę pekińską poszatkuj i połóż na kurczaku.
Kukurydzę odsącz z zalewy i przesyp na kapustę.
Zagotuj około 1 litra wody w garnku.
Drobno poszatkuj pora. Przełóż go na sitko, wstaw do zlewu i przepłucz go wrzątkiem. Pozostaw do osuszenia.
Pora przesyp do miski.
Plastry ananasa pokrój w kostkę i przełóż na pora.
Zetrzyj około 150 gramów sera żółtego i posyp nim wierzch sałatki.
Wymieszaj, za pomocą rózgi, jogurt naturalny, majonez, sporą szczyptę soli i pieprzu.
Sosem polej sałatkę.
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Gyros warstwowy
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka big mac
-
Sałatka gyros warstwowa
-
Sałatka leśna polana
-
Rewelacyjna sałatka na grilla
-
Sałatka z grzankami
-
Sałatka warstwowa z kurczakiem
-
Śledzie pod pierzynką z buraczkami
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Sałatka z tortellini na imprezę
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Tort warzywny
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatki warstwowe
Więcej informacji na temat sałatki amerykańskiej
Sałatka amerykańska to połączenie wielu nieoczywistych składników, które tworzą spójne danie. Oryginalne w smaku danie pewnie nie zasmakuje każdemu, ma ono swoich zwolenników jak i przeciwników, jak pizza hawajska. Jednak warto chociaż raz jej spróbować.
Przepis na sałatkę amerykańską składa się ze sporej ilości składników i wymaga poświęcenia odrobiny czasu ale będzie oryginalnym w smaku daniem, które możesz przygotować na różne okazje. Mimo paru składników, które zmniejszają jej wartość odżywczą zawiera składniki, które powodują, że spożywana raz na jakiś czas jest zrównoważoną propozycją. Kapusta pekińska jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Dodatkowo jest źródłem witaminy A, witaminy K oraz witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń i magnez. Wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, krążenia i nerwowy. Spożywanie kapusty pekińskiej wzmacnia serce i wzrok. Zewnętrzne liście kapusty zawierają najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego a wewnętrzne liście są źródłem witaminy C. Kapusta pekińska jest też źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga uporać się z zaparciami, pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz pomaga regulować stężenie glukozy we krwi. Witamina A występuje głównie w postaci karotenów i luteiny. Tym samym wzmacnia wzrok, poprawia wygląd skóry i wzmacnia układ immunologiczny. Kapustę powinny spożywać kobiety w trakcie i po menopauzie. Spora zawartość wapnia i witamina K wzmacniają kości. Obecne przeciwutleniacze wykazują właściwości antynowotworowe, szczególnie w odniesieniu do raka prostaty, piersi, jelita grubego oraz skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Warto wymienić ananasa z puszki na świeżego. Sałatka wymaga wtedy więcej pracy jednak dzięki temu zwiększysz jej wartość odżywczą. Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu możesz wybrać ser żółty light a zamiast majonezu zwiększyć ilość jogurtu naturalnego i dodać do niego odrobinę musztardy.
Amerykańska sałatka z kurczakiem mimo, składników zmniejszających jej wartość jest oryginalną i fajną propozycją na spotkania, imprezy czy święta.
Alergeny w sałatce amerykańskiej
Lista alergenów dla sałatki amerykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze sałatki amerykańskiej
Sałatka amerykańska to dość kaloryczna sałatka przez dodatek majonezu, ananasów z puszki i sporej ilości sera żółtego. Należy ją jeść w małych ilościach i sporadycznie.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.