Potrawy z kapusty pekińskiej
-
Pyszna sałatka z kurczakiem - sałatka gyros
Pyszna sałatka z kurczakiem to z pewnością jest sałatka gyros. Jest to prosta do zrobienia sałatka. Smak sałatki jest niesamowity. …
30 min łatwy 4 198 kcal -
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 40 min łatwy 8 294 kcal -
Smażony ryż z warzywami
Pyszny smażony ryż z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 4 510 kcal
Potrawy z kapusty pekińskiej - przepisy
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki jest idealnym pomysłem na dodatek do dania głównego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, …
15 min łatwy 4 56 kcal -
Kapusta pekińska na ciepło
Kapusta pekińska na ciepło to gotowana kapusta z dodatkiem przecieru lub koncentratu pomidorowego. Świetnie sprawdzi się jako niskokaloryczny dodatek do …
15 + 30 min łatwy 6 36 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to prosty przepis na szybką i pyszną surówkę do obiadu. Zobacz jak zrobić surówkę …
5 min łatwy 5 73 kcal -
Sałatka amerykańska
Sałatka amerykańska to połączenie wielu nieoczywistych składników, które tworzą spójne danie. Oryginalne w smaku danie pewnie nie zasmakuje każdemu, ma …
20 + 5 min łatwy 12 161 kcal -
Wieprzowina słodko-kwaśna
Pyszna wieprzowina słodko-kwaśna to znakomity pomysł na dobre danie. Smaczne, chrupiące mięso, słodko-kwaśny sos oraz mnóstwo warzyw – oto coś …
25 + 30 min łatwy 4 355 kcal -
Bigos z kapusty pekińskiej
Pyszny bigos z kapusty pekińskiej to lekki bigos szybki do przygotowania. Bigos jest bardzo delikatny w smaku i przypomina ten …
15 + 40 min łatwy 5 337 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Surówka z kapusty pekińskiej i pora to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Łatwa do zrobienia surówka dobra jest …
10 min łatwy 10 180 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja …
15 min łatwy 2 110 kcal -
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską to idealna propozycja na sałatkę przygotowaną na spotkania rodzinne i ze znajomymi. W …
30 + 15 min łatwy 10 311 kcal -
Zupa z kapusty pekińskiej
Prosty przepis na smaczną i zdrową zupę z kapustą pekińską na obiad. Niskokaloryczna, niskotłuszczowa, ale przy tym pyszna, szybka i …
20 + 40 min łatwy 8 114 kcal -
Okonomiyaki
Okonomiyaki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie wywodzące się z kuchni japońskiej. Japońska pizza będzie także …
10 + 15 min łatwy 3 1093 kcal
-
Sałatka na grilla
Sałatki na grilla to chyba największy dylemat w trakcie planowania menu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaką sałatkę do grilla …
20 min łatwy 10 78 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka to idealny dodatek do obiadu. W szybki i prosty sposób zrobisz tą popularną …
15 min łatwy 4 87 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz …
20 min łatwy 6 111 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Łatwa i szybka do zrobienia …
10 min łatwy 5 191 kcal -
Surówka do kebaba
Domowa surówka do kebaba z kapusty pekińskiej to pomysł na to, jak uczynić to popularne danie zaliczane do fast-foodów, nieco …
15 min łatwy 4 113 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Bardzo prosta, szybka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest dobrym dodatkiem do obiadu. Tylko kapusta pekińska, majonez, …
5 min łatwy 4 75 kcal
-
Yakisoba
Yakisoba to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa swe korzenie ma w kuchni japońskiej. Jej głównym składnikiem …
10 + 15 min łatwy 4 560 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym to bardzo dobra propozycja na dodatek do obiadu. Pyszna i kolorowa surówka …
10 min łatwy 10 -
Gołąbki w kapuście pekińskiej
Gołąbki w kapuście pekińskiej to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha pyszne i tradycyjne dania. W tej wersji całość jest …
15 + 15 min łatwy 2 428 kcal -
Japońskie pierogi
Japońskie pierogi to danie, które jest smaczne i proste w wykonaniu. Pyszny farsz z kapusty i mięsa mielonego, owinięty cienkim …
80 + 20 min średni 23 86 kcal -
Kimchi
Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni korańskiej, jednak zyskuje coraz większą popularność w innych rejonach. W Polsce jest coraz bardziej znana …
30 min łatwy 10 67 kcal
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Kapusta pekińska sprawia, że danie smakuje podobnie, choć …
30 + 60 min średni 4 279 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który …
20 + 5 min łatwy 12 46 kcal -
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Szybka, dobra i bardzo smaczna sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to fajny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się też …
10 min łatwy 4 85 kcal -
Zupa kalarepowa
Zupa kalarepowa to dosyć rzadko spotykana w polskich domach zupa, jak zresztą i sama kalarepa, mimo że jest to dosyć …
25 + 20 min łatwy 5 227 kcal -
Szybka sałatka na grilla
Szybka sałatka na grilla z ryżem jest świetną wegetariańską i lekką propozycją na posiłek, który świetnie komponuje się z mięsem …
20 + 12 min łatwy 4 344 kcal -
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
Zielona surówka z kapusty pekińskiej to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks …
10 min łatwy 10
Potrawy z kapusty pekińskiej - co to jest?
Kapusta pekińska należy do zdrowych warzyw krzyżowych i jest odmianą kapusty. Pochodzi z Azji i stanowi tradycyjny składnik potraw kuchni azjatyckich, szczególnie kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. W Korei kapusta pekińska jest składnikiem koreańskiej potrawy narodowej, czyli ostrej kapusty kiszonej kimchi. W Polsce pojawiła się dopiero pod koniec XX wieku i dostępna jest na rynku głównie zimą. W kuchni polskiej kapusta pekińska pełni rolę składnika surówek i sałatek, jak sałatka warstwowa gyros i wiele innych. Kapusta pekińska może być również podawana na ciepło. Z kapusty pekińskiej robimy zupy, gołąbki, warzywa do obiadu na ciepło.
Często zadawane pytania
Kapusta pekińska - zbiór przepisów na wyjątkowe dania z kapustą
Kapusta pekińska o łagodnym smaku i soczystych liściach stanowi idealny składnik surówek. Najlepsza jest klasyczna surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórka z sosem winegret. Lecz delikatny smak kapusty pekińskiej pozwala łączyć ją z różnymi warzywami i dodatkami. Podajemy pomysły na dania z kapusty pekińskiej. Wyjaśniamy, czy z kapusty pekińskiej można robić dania na ciepło i czy można zawinąć w nią polskie gołąbki. Opisujemy, jaka jest najlepsza surówka z kapusty pekińskiej.
Kapusta pekińska w polskiej kuchni
Skąd pochodzi kapusta pekińska
Kapusta pekińska jest odmianą kapusty, która pochodzi z Chin i Japonii. Należy ona do warzyw krzyżowych. W Polsce pojawiła się dopiero pod koniec XX wieku i zachwyciła swym łagodnym smakiem. Jest warzywem trudnym w uprawie, lecz z powodzeniem przyjęła się w Polsce. Nadaje się do długiego przechowywania. Po zakupie można ją przechowywać 2 tygodnie w lodówce.
Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w błonnik, dlatego sprawdza się w dietach odchudzających. Zawiera wiele antyoksydantów. Jest warzywem antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Ma również działanie przeciwnowotworowe.
Jakie dania można zrobić z kapusty pekińskiej
W kuchni polskiej kapusta pekińska znalazła zastosowanie przede wszystkim jako dodatek do surówek i sałatek. Ma ona delikatny smak, dlatego jest daniem uniwersalnym, które z łatwością można połączyć z innymi smakami.
Kapusta pekińska dostępna jest na rynku szczególnie w sezonie zimowym, dzięki czemu można tworzyć pyszne sałatki i surówki ze świeżych warzyw. Kapustę pekińską najczęściej jada się na surowo, jako składnik surówki. Można ją również gotować i kisić. Mało kto wie, że w liście kapusty pekińskiej można zawijać gołąbki.
Kimchi - narodowa potrawa koreańska z kapusty pekińskiej
Najbardziej znaną potrawą zrobioną z kapusty pekińskiej jest klasyczna potrawa koreańska, kimchi. Koreańczycy przygotowują ją sami i jedzą codziennie. Potrawa ta jest tak popularna, że w każdym koreańskim domu jest osobna lodówka do kimchi.
Kimchi stanowi rodzaj kapusty kiszonej na ostro z innymi warzywami, dodatkami i przyprawami. W Korei robi się kimchi z lokalnych warzyw i przypraw na bazie kapusty pekińskiej. Stanowi ono podstawę do robienia wielu potraw koreańskich. Jest to danie niezwykle zdrowe, dostarczające organizmowi ogromną ilość wartości odżywczych. Z powodzeniem można je zrobić samodzielnie z produktów dostępnych w Polsce. Świetnie pasuje jako ostra surówka do dań mięsnych.
Warto wiedzieć, że kimchi jest daniem bardzo ostrym, o specyficznym, azjatyckim smaku. Właściwie można ją zrobić ze składników dostępnych w Polsce. Poza tym do kapusty pekińskiej można dodać różne warzywa, według własnego gustu. Jedynym składnikiem, który nie występuje w Polsce, a który odpowiedzialny jest za ostry smak kimchi, jest koreańska ostra papryka gochugaru. Można ją nabyć w Polsce w sklepach koreańskich lub azjatyckich. Niestety w przypadku zastąpienia ją rodzimą, ostrą papryką nie uzyskamy smaku prawdziwego kimchi. Do kimchi potrzebne są również mąka ryżowa oraz sos rybny. Są to jednak składniki opcjonalne.
Aby zrobić kimchi należy poszatkować kapustę pekińska, kapustę zwykłą, dodatkowe warzywa. Następnie robimy sos na bazie papryki gochugaru i łączymy wszystkie składniki. Kimchi kisi się w ciągu kilku dni. Wtedy też przekładamy go do lodówki, aby spowolnić proces kiszenia, a potrawę można już jeść.
Jakie dania można zrobić z kapustą pekińską
Dania z kapustą pekińską do obiadu
Tradycyjnie z kapusty pekińskiej robimy sałatki i surówki. Mało kto jednak wie, że z kapusty pekińskiej robimy również dania na ciepło, do obiadu. Przykładem są tu tradycyjne, polskie gołąbki, które można zawijać w liście kapusty pekińskiej. Gołąbki z kapusty pekińskiej są znacznie łatwiejsze do zrobienia, zaś smakują tak samo jak te z klasycznej kapusty. Liście kapusty pekińskiej wystarczy tylko zblanszować i już można zawijać w nie farsz.
Z kapusty pekińskiej gotujemy również zupy. Można ją również dodać do bigosu, w którym tradycyjnie gotuje się kapustę kiszoną z kapustą świeżą. Świetnym i zdrowym daniem jest również kapusta pekińska z warzywami duszona na patelni. Danie to można potraktować jako sałatkę na ciepło, do obiadu.
Sałatki i surówki z kapustą pekińską
Kapusta pekińska świetnie zastępuje zwykłą kapustę w surówkach i sałatkach. Klasyczna, polska kapusta ma zbyt ostry smak i stosuje się ją raczej na ciepło lub w postaci kiszonej. Natomiast kapusta pekińska ma łagodny smak, co czyni ją uniwersalnym dodatkiem do sałatek i surówek.
Najlepsze sałatki i surówki z kapusty pekińskiej:
- warstwowa lub mieszana sałatka gyros,
- klasyczna surówka z sosem winegret,
- sałatka z majonezem.
Kapusta pekińska jest na tyle uniwersalna, że można ją łączyć z dowolnymi składnikami i tworzyć sałatki i surówki według własnego gustu. Bez trudu zrobimy surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy lub z kapusty pekińskiej i marchewki z majonezem. Najlepsza jest klasyczna surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret. Do surówki kroimy różne warzywa jak pomidory, rzodkiewkę, paprykę i wszystko co nam smakuje.
Najlepsza sałatka z kapusty pekińskiej to warstwowa lub mieszana sałatka gyros. Głównym składnikiem sałatek gyros jest kurczak marynowany w przyprawie gyros i upieczony. Z dodatkiem kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki, ogórka itp tworzy on sałatkę mieszaną z majonezem lub sosem czosnkowym. Aby zrobić sałatkę warstwową układamy warstwy czerwonej cebuli, kurczaka, kukurydzy, ogórka, pomidora i kapusty pekińskiej. Całość polewamy sosem czosnkowym.