Potrawy z kapusty pekińskiej

potrawy z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska należy do zdrowych warzyw krzyżowych i jest odmianą kapusty. Pochodzi z Azji i stanowi tradycyjny składnik potraw kuchni azjatyckich, szczególnie kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. W Korei kapusta pekińska jest składnikiem koreańskiej potrawy narodowej, czyli ostrej kapusty kiszonej kimchi. W Polsce pojawiła się dopiero pod koniec XX wieku i dostępna jest na rynku głównie zimą. W kuchni polskiej kapusta pekińska pełni rolę składnika surówek i sałatek, jak sałatka warstwowa gyros i wiele innych. Kapusta pekińska może być również podawana na ciepło. Z kapusty pekińskiej robimy zupy, gołąbki, warzywa do obiadu na ciepło.

Najciekawsze przepisy w temacie potrawy z kapusty pekińskiej

Przepisy w temacie potrawy z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska - zbiór przepisów na wyjątkowe dania z kapustą

Kapusta pekińska o łagodnym smaku i soczystych liściach stanowi idealny składnik surówek. Najlepsza jest klasyczna surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórka z sosem winegret. Lecz delikatny smak kapusty pekińskiej pozwala łączyć ją z różnymi warzywami i dodatkami. Podajemy pomysły na dania z kapusty pekińskiej. Wyjaśniamy, czy z kapusty pekińskiej można robić dania na ciepło i czy można zawinąć w nią polskie gołąbki. Opisujemy, jaka jest najlepsza surówka z kapusty pekińskiej.

Kapusta pekińska w polskiej kuchni

Skąd pochodzi kapusta pekińska

Kapusta pekińska jest odmianą kapusty, która pochodzi z Chin i Japonii. Należy ona do warzyw krzyżowych. W Polsce pojawiła się dopiero pod koniec XX wieku i zachwyciła swym łagodnym smakiem. Jest warzywem trudnym w uprawie, lecz z powodzeniem przyjęła się w Polsce. Nadaje się do długiego przechowywania. Po zakupie można ją przechowywać 2 tygodnie w lodówce.

Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w błonnik, dlatego sprawdza się w dietach odchudzających. Zawiera wiele antyoksydantów. Jest warzywem antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Ma również działanie przeciwnowotworowe.

Jakie dania można zrobić z kapusty pekińskiej

W kuchni polskiej kapusta pekińska znalazła zastosowanie przede wszystkim jako dodatek do surówek i sałatek. Ma ona delikatny smak, dlatego jest daniem uniwersalnym, które z łatwością można połączyć z innymi smakami.

Kapusta pekińska dostępna jest na rynku szczególnie w sezonie zimowym, dzięki czemu można tworzyć pyszne sałatki i surówki ze świeżych warzyw. Kapustę pekińską najczęściej jada się na surowo, jako składnik surówki. Można ją również gotować i kisić. Mało kto wie, że w liście kapusty pekińskiej można zawijać gołąbki.

Kimchi - narodowa potrawa koreańska z kapusty pekińskiej

Najbardziej znaną potrawą zrobioną z kapusty pekińskiej jest klasyczna potrawa koreańska, kimchi. Koreańczycy przygotowują ją sami i jedzą codziennie. Potrawa ta jest tak popularna, że w każdym koreańskim domu jest osobna lodówka do kimchi.

Kimchi stanowi rodzaj kapusty kiszonej na ostro z innymi warzywami, dodatkami i przyprawami. W Korei robi się kimchi z lokalnych warzyw i przypraw na bazie kapusty pekińskiej. Stanowi ono podstawę do robienia wielu potraw koreańskich. Jest to danie niezwykle zdrowe, dostarczające organizmowi ogromną ilość wartości odżywczych. Z powodzeniem można je zrobić samodzielnie z produktów dostępnych w Polsce. Świetnie pasuje jako ostra surówka do dań mięsnych.

Warto wiedzieć, że kimchi jest daniem bardzo ostrym, o specyficznym, azjatyckim smaku. Właściwie można ją zrobić ze składników dostępnych w Polsce. Poza tym do kapusty pekińskiej można dodać różne warzywa, według własnego gustu. Jedynym składnikiem, który nie występuje w Polsce, a który odpowiedzialny jest za ostry smak kimchi, jest koreańska ostra papryka gochugaru. Można ją nabyć w Polsce w sklepach koreańskich lub azjatyckich. Niestety w przypadku zastąpienia ją rodzimą, ostrą papryką nie uzyskamy smaku prawdziwego kimchi. Do kimchi potrzebne są również mąka ryżowa oraz sos rybny. Są to jednak składniki opcjonalne.

Aby zrobić kimchi należy poszatkować kapustę pekińska, kapustę zwykłą, dodatkowe warzywa. Następnie robimy sos na bazie papryki gochugaru i łączymy wszystkie składniki. Kimchi kisi się w ciągu kilku dni. Wtedy też przekładamy go do lodówki, aby spowolnić proces kiszenia, a potrawę można już jeść.

Jakie dania można zrobić z kapustą pekińską

Dania z kapustą pekińską do obiadu

Tradycyjnie z kapusty pekińskiej robimy sałatki i surówki. Mało kto jednak wie, że z kapusty pekińskiej robimy również dania na ciepło, do obiadu. Przykładem są tu tradycyjne, polskie gołąbki, które można zawijać w liście kapusty pekińskiej. Gołąbki z kapusty pekińskiej są znacznie łatwiejsze do zrobienia, zaś smakują tak samo jak te z klasycznej kapusty. Liście kapusty pekińskiej wystarczy tylko zblanszować i już można zawijać w nie farsz.

Z kapusty pekińskiej gotujemy również zupy. Można ją również dodać do bigosu, w którym tradycyjnie gotuje się kapustę kiszoną z kapustą świeżą. Świetnym i zdrowym daniem jest również kapusta pekińska z warzywami duszona na patelni. Danie to można potraktować jako sałatkę na ciepło, do obiadu.

Sałatki i surówki z kapustą pekińską

Kapusta pekińska świetnie zastępuje zwykłą kapustę w surówkach i sałatkach. Klasyczna, polska kapusta ma zbyt ostry smak i stosuje się ją raczej na ciepło lub w postaci kiszonej. Natomiast kapusta pekińska ma łagodny smak, co czyni ją uniwersalnym dodatkiem do sałatek i surówek.

Najlepsze sałatki i surówki z kapusty pekińskiej:

  • warstwowa lub mieszana sałatka gyros,
  • klasyczna surówka z sosem winegret,
  • sałatka z majonezem.

Kapusta pekińska jest na tyle uniwersalna, że można ją łączyć z dowolnymi składnikami i tworzyć sałatki i surówki według własnego gustu. Bez trudu zrobimy surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy lub z kapusty pekińskiej i marchewki z majonezem. Najlepsza jest klasyczna surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret. Do surówki kroimy różne warzywa jak pomidory, rzodkiewkę, paprykę i wszystko co nam smakuje.

Najlepsza sałatka z kapusty pekińskiej to warstwowa lub mieszana sałatka gyros. Głównym składnikiem sałatek gyros jest kurczak marynowany w przyprawie gyros i upieczony. Z dodatkiem kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki, ogórka itp tworzy on sałatkę mieszaną z majonezem lub sosem czosnkowym. Aby zrobić sałatkę warstwową układamy warstwy czerwonej cebuli, kurczaka, kukurydzy, ogórka, pomidora i kapusty pekińskiej. Całość polewamy sosem czosnkowym.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto