Rolady z mięsem mielonym

Opublikowano: 02.11.2021 r., 17:10 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczne rolady mięsne na desce
Rolady z mięsem mielonym
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami jest aromatyczna i idealnie będzie pasować na obiad. Danie jest proste w wykonaniu, a na dodatek gwarantuje, że przepis zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
284 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Pieczarki (400 g)
  • Bułka tarta - 6 łyżek (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser Mozzarella (120 g)
  • Masło - 3 łyżeczki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, patelnia

Przepis na rolady z mięsem mielonym krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.

Składniki podsmaż na maśle.

Smaż tak długo, aż pieczarki będą miękkie.

Odstaw do wystygnięcia.

Mięso mielone połącz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.

Na blaszce od piekarnika ułóż papier do pieczenia.

Mięso mielone rozłóż na całej blaszce, następnie ułóż farsz z pieczarkami.

Na pieczarki posyp ser mozzarella.

Mięso zwiń w rulon i piecz w piekarniku 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na rolady z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat rolady z mięsem mielonym

Rolady z mięsem mielonym to dobry pomysł na domową, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad z piekarnika, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Rolada jest pyszna, dzięki składnikom, które są do niej dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dobra rolada z farszem grzybowym w połączeniu z serem zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Mięso z kurczaka możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić roladę z mięsem mielonym? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę w kostkę a pieczarki w plastry. Składniki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki smażymy tak długo, aż będą miękkie. Odstawiamy je do wystygnięcia. Mięso mielone łączymy z jajkami, bułką tarta i przyprawami. Na blaszce od piekarnika układamy papier do pieczenia, na który układamy mięso mielone. Na mięso wykładamy pieczarki, które posypujemy tartym serem. Całość zwijamy w rulon i pieczemy w piekarniku 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak zwinąć roladę? Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na który układamy mięso. Za pomocą papieru do pieczenia zwijamy mięso w rulon przesuwając je do środka.

Przepis na rolady z mięsem mielonym jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z pieczarek, które posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Pieczarki to przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B oraz związków bioaktywnych. Dodatkowo mają działanie antynowotworowe, wpływają na naszą odporność, a także pomagają nam w walce z bakteriami. Pieczarki dzięki beta – glukanom obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także mają wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Ponadto są doskonałym źródłem witaminy C i D.

Pomysł na roladę z mięsa mielonego z dodatkiem pieczarek idealnie komponuje w takim wydaniu, a co ważne jest szybka do zrobienia. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Roladę zamiast drobiowa może być także wieprzowa, oczywiście wedle uznania. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.

Alergeny w roladach z mięsem mielonym

Lista alergenów dla rolady z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Masło

Wartości odżywcze rolady z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Rolada z mięsa mielonego drobiowego to idealna opcja na zdrowy obiad. Warto wzbogacić go o dodatek węglowodanowy np. kaszę oraz surówkę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
135.24
284.01
Białko (g)
11.29
23.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
4.75
9.98
Węglowodany przyswajalne (g)
4.15
8.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
8.09
16.99
Tłuszcze nasycone (g)
4.22
8.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.87
8.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.86
6.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
2.11
Cholesterol (mg)
76.22
160.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
45.50
95.54
Witamina B6 (mg)
0.26
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.11
Witamina C (mg)
1.21
2.53
Witamina E (mg)
0.30
0.62
Retinol (µg (mcg))
44.74
93.95
Tiamina (mg)
0.11
0.24
Ryboflawina (mg)
0.30
0.62
Niacyna (mg)
3.51
7.37
Foliany (µg (mcg))
15.76
33.10
Beta karoten (µg (mcg))
8.92
18.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
109.37
229.67
Potas (mg)
334.06
701.53
Wapń (mg)
63.15
132.61
Fosfor (mg)
152.31
319.86
Magnez (mg)
16.05
33.71
Żelazo (mg)
0.85
1.79
Cynk (mg)
1.17
2.45
Miedź (mg)
0.14
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z mięsem mielonym 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z mięsem mielonym

Koszt składników
38.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bułka tarta
50 g
6 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Masło
30 g
3 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
38.30