Roladki z pieczarkami
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Masło (150 g)
- Ser żółty (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na roladki z pieczarkami krok po kroku
Pierś z kurczaka rozbij cienko i dopraw solą.
Pieczarki pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju rzepakowym.
Pieczarki wyłóż na pierś z kurczaka, na nich umieść słupki sera żółtego i kawałki masła.
Zwiń roladkę i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Zalej roladki wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 20 minut aż woda odparuje.
Wlej śmietanę i duś jeszcze 10 minut.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat roladek z pieczarkami
Roladki z pieczarkami to świetna propozycja na obiad. Roladki można upiec lub przygotować duszone w sosie. Przepis na roladki z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, pieczarki, cebula, masło, koper, ser żółty, śmietana kremówka, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić roladki z pieczarkami? Pierś z kurczaka rozbij cienko i dopraw solą. Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju rzepakowym. Pieczarki wyłóż na pierś z kurczaka, na nich umieść słupki sera żółtego i kawałki masła. Zwiń roladkę i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Zalej roladki wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 20 minut aż woda odparuje, wlej śmietanę i duś jeszcze 10 minut.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Pierś z kurczaka jest niskokalorycznym mięsem, zawiera bardzo małą ilość tłuszczu. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Powinniśmy wybierać kurczaka z chowu bez antybiotyków. Mięso takiego drobiu jest dużo zdrowsze, powinny je spożywać dzieci a także dorośli. Lepiej kupić mniej mięsa dobrej jakości niż dużą ilość taniego mięsa złej jakości. Ser żółty jest wyrobem z mleka krowiego, zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Jest on także doskonałym źródłem wapnia, wspierającego prawidłowy rozwój kości.
Podsumowując prosty przepis na pyszne roladki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Roladki możesz przygotować także ze schabu. Smaczne roladki duszone w śmietanie sprawdzą się na zimno jako dodatek do kanapek. Dobre roladki możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w roladkach z pieczarkami
Lista alergenów dla roladek z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser żółty
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze roladek z pieczarkami
Roladki z pieczarkami są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Danie nie zawiera dużo kalorii więc może być ciekawą propozycją dla osób na diecie redukcyjnej. Zawiera niezbędne składniki mineralne i witaminy.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.