Roladki z pieczarkami

Opublikowano: 05.11.2021 r., 13:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki z pieczarkami podane na brązowym talerzu z dodatkiem frytek.
Roladki z pieczarkami
Roladki z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Roladki z piersi kurczaka są delikatne w smaku i świetnie smakują podane na ciepło.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
493 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (400 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Masło (150 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na roladki z pieczarkami krok po kroku

Pierś z kurczaka rozbij cienko i dopraw solą.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju rzepakowym.

Pieczarki wyłóż na pierś z kurczaka, na nich umieść słupki sera żółtego i kawałki masła.

Zwiń roladkę i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Zalej roladki wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 20 minut aż woda odparuje.

Wlej śmietanę i duś jeszcze 10 minut.

Jak oceniasz przepis na roladki z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat roladek z pieczarkami

Roladki z pieczarkami to świetna propozycja na obiad. Roladki można upiec lub przygotować duszone w sosie. Przepis na roladki z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, pieczarki, cebula, masło, koper, ser żółty, śmietana kremówka, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić roladki z pieczarkami? Pierś z kurczaka rozbij cienko i dopraw solą. Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju rzepakowym. Pieczarki wyłóż na pierś z kurczaka, na nich umieść słupki sera żółtego i kawałki masła. Zwiń roladkę i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Zalej roladki wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 20 minut aż woda odparuje, wlej śmietanę i duś jeszcze 10 minut.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Pierś z kurczaka jest niskokalorycznym mięsem, zawiera bardzo małą ilość tłuszczu. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Powinniśmy wybierać kurczaka z chowu bez antybiotyków. Mięso takiego drobiu jest dużo zdrowsze, powinny je spożywać dzieci a także dorośli. Lepiej kupić mniej mięsa dobrej jakości niż dużą ilość taniego mięsa złej jakości. Ser żółty jest wyrobem z mleka krowiego, zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Jest on także doskonałym źródłem wapnia, wspierającego prawidłowy rozwój kości.

Podsumowując prosty przepis na pyszne roladki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Roladki możesz przygotować także ze schabu. Smaczne roladki duszone w śmietanie sprawdzą się na zimno jako dodatek do kanapek. Dobre roladki możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w roladkach z pieczarkami

Lista alergenów dla roladek z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser żółty
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze roladek z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Roladki z pieczarkami są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Danie nie zawiera dużo kalorii więc może być ciekawą propozycją dla osób na diecie redukcyjnej. Zawiera niezbędne składniki mineralne i witaminy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
214.61
493.60
Białko (g)
12.20
28.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
2.09
4.81
Węglowodany przyswajalne (g)
1.73
3.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
17.51
40.27
Tłuszcze nasycone (g)
9.75
22.43
Tłuszcze nienasycone (g)
7.76
17.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.96
13.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.80
4.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.34
127.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
69.66
160.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.13
2.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
68.61
157.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.47
10.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.95
25.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.63
29.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
99.64
229.17
Potas (mg)
220.20
506.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.63
171.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
157.76
362.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.63
38.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.77
1.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z pieczarkami 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z pieczarkami

Koszt składników
63.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
63.40