Przepis na racuchy ze śliwkami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g 2 szklanki
- Drożdże suche 10 g 1 łyżka
- Jajko 2 szt.
- Cukier 20 g 2 łyżki
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
- Śliwki 180 g 3 garści
Śliwki przekrój na pół i usuń pestkę. Następnie przekrój na ćwiartki.
Mąkę przesiej przez sito.
Wymieszaj mąkę, jajka, drożdże, cukier i mleko. Mleko powinno być delikatnie podgrzane.
Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
Do ciasta dodaj pokrojone śliwki.
Usmaż racuchy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron.
Często zadawane pytania
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Placki z serka wiejskiego
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy

(liczba kalorii)
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Ciasta ze śliwkami
Racuchy ze śliwkami - cechy przepisu
Więcej o racuchach ze śliwkami
Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te puchate, wilgotne i delikatne placuszki z różnymi dodatkami lub ze świeżymi owocami sprawdzały się idealnie jako przekąska gdy naszła ochota na słodkie.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy ze śliwkami.
Racuchy ze śliwkami sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.
Jak zrobić racuchy ze śliwkami?
To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis.
Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana.
Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. Zamiast drożdży użyj proszku do pieczenia. I oczywiście owoce, ja postawiłam na śliwki. Przekrój je na pół i usuń pestkę, a następnie pokrój w ćwiartki.
I tak naprawdę masz już wszystko. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane racuchy możesz podawać posypane cukrem pudrem lub z jogurtem roślinnym. Śmiało możesz przegotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko w słodkiej formie na śniadanie ale też jako pomysł na deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.
Racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Skoro już znasz przepis na racuchy ze śliwkami nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.
Wartości odżywcze racuchów ze śliwkami
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w racuchach ze śliwkami
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na racuchy ze śliwkami
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na racuchy ze śliwkami
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w racuchach ze śliwkami
Lista alergenów dla racuchów ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%