Racuchy ze śliwkami

Opublikowano: 18.11.2021 r., 23:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
racuchy z owocami
Racuchy ze śliwkami
Racuchy ze śliwkami sprawdzą się idealnie jako słodkie śniadanie lub deser w ciągu dnia, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
232 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Drożdże suche 1 łyżka (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier 2 łyżki (20 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Śliwki 3 garści (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na racuchy ze śliwkami krok po kroku

Śliwki przekrój na pół i usuń pestkę. Następnie przekrój na ćwiartki.

Mąkę przesiej przez sito.

Wymieszaj mąkę, jajka, drożdże, cukier i mleko. Mleko powinno być delikatnie podgrzane.

Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.

Do ciasta dodaj pokrojone śliwki.

Usmaż racuchy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron.

Jak oceniasz przepis na racuchy ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat racuchów ze śliwkami

Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te puchate, wilgotne i delikatne placuszki z różnymi dodatkami lub ze świeżymi owocami sprawdzały się idealnie jako przekąska gdy naszła ochota na słodkie.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy ze śliwkami.

Racuchy ze śliwkami sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuchy ze śliwkami?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis.

Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana.

Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. Zamiast drożdży użyj proszku do pieczenia. I oczywiście owoce, ja postawiłam na śliwki. Przekrój je na pół i usuń pestkę, a następnie pokrój w ćwiartki.

I tak naprawdę masz już wszystko. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać posypane cukrem pudrem lub z jogurtem roślinnym. Śmiało możesz przegotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko w słodkiej formie na śniadanie ale też jako pomysł na deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Skoro już znasz przepis na racuchy ze śliwkami nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.

Alergeny w racuchach ze śliwkami

Lista alergenów dla racuchów ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze racuchów ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Usmażone racuchy połóż na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
232.69
232.69
Białko (g)
9.00
9.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
38.33
38.33
Węglowodany przyswajalne (g)
37.86
37.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.98
4.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
1.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
3.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.55
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.45
3.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
93.15
93.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
24.91
24.91
Potas (mg)
142.07
142.07
Wapń (mg)
44.15
44.15
Fosfor (mg)
107.98
107.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.88
21.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.75
2.75
Cynk (mg)
0.80
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów ze śliwkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów ze śliwkami

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
10 g
1 łyżka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Śliwki
180 g
3 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Koszt składników
29.00