Przepis na puszysty sernik wiedeński krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

W drugiej misce umieść ciepłe masło i dodaj cukier.

Ubij do powstania puszystej masy.

Dodaj żółtka i zmiksuj.

Do masy dodaj także twaróg, mąkę pszenną i połącz składniki.

Połącz ubite białka z masą twarogową i skórką pomarańczy.

Wymieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki silikonowej.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70 minut.

Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Puszysty sernik wiedeński podany na czarnej deseczce.
Puszysty sernik wiedeński
Koszt przygotowania dania
30.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
415 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Puszysty sernik wiedeński - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o puszystym serniku wiedeńskim

Puszysty sernik wiedeński to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z twarogiem jest bardzo delikatne i puszyste. Dzięki dodatkowi białek jaj ma lekką konsystencję niczym chmurka. Najlepszy sernik przygotujesz z wiejskiego twarogu i wiejskich jajek. Przepis na puszysty sernik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, cukier, jajka, masło, mąka pszenna, skórka z pomarańczy.

Jak zrobić puszysty sernik wiedeński? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W drugiej misce umieść ciepłe masło i dodaj cukier. Ubij do powstania puszystej masy. Dodaj żółtka i zmiksuj. Do masy dodaj także twaróg i połącz składniki. Połącz ubite białka z masą twarogową i skórką pomarańczy. Wymieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki silikonowej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70 minut. Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem białka.

Podsumowując prosty przepis na ciasto jest idealny jako deser na święta oraz mniej uroczyste okazje. Smaczny sernik podać można udekorowany cukrem pudrem lub polewą z czekolady. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartości odżywcze puszystego sernika wiedeńskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
207.82 kcal
415.64 kcal
Białko
9.18 g
18.36 g

Węglowodany w puszystym serniku wiedeńskim

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
14.81 g
29.62 g
Węglowodany przyswajalne
14.65 g
29.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.16 g
0.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
12.63 g
25.26 g
Tłuszcze nasycone
8.12 g
16.24 g
Tłuszcze nienasycone
4.51 g
9.02 g
Cholesterol
129.07 mg
258.15 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na puszysty sernik wiedeński

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
128.01 µg (mcg)
256.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.99 mg
3.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
1.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
125.95 µg (mcg)
251.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.43 mg
Niacyna
0.22 mg
0.43 mg
Foliany
22.02 µg (mcg)
44.05 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na puszysty sernik wiedeński

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
193.04 mg
386.09 mg
Potas
95.90 mg
191.80 mg
Wapń
60.69 mg
121.39 mg
Fosfor
135.75 mg
271.50 mg
Magnez
8.34 mg
16.68 mg
Żelazo
0.63 mg
1.26 mg
Cynk
0.58 mg
1.15 mg
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego sernika wiedeńskiego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puszystym serniku wiedeńskim

Lista alergenów dla puszystego sernika wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania puszystego sernika wiedeńskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Skórka z pomarańczy
30 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 30 g
Koszt składników
39.90
Jak oceniasz przepis na puszysty sernik wiedeński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób