Polędwica w sosie musztardowym
- Polędwiczki wieprzowe (600 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Musztarda francuska (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na polędwica w sosie musztardowym krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Polędwicę pokrój w kawałki grubości około 5-6 cm.
Dopraw solą i pieprzem.
Polędwicę smaż z obu stron przez około 3 minuty na stronę.
Na patelnię wlej śmietanę i dodaj musztardę francuską.
Gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.
Polędwicę podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub domowych kopytek.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwicy w sosie musztardowym
Polędwica w sosie musztardowym to bardzo dobry pomysł na smaczny posiłek. Soczysta polędwica w sosie może zostać upieczona w całości lub przygotowana na patelni w kawałkach. Przepis na polędwicę w sosie musztardowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, śmietana kremówka, musztarda francuska, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić polędwicę w sosie musztardowym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Polędwicę pokrój w kawałki grubości około 5-6 cm. Dopraw solą i pieprzem. Polędwicę smaż z obu stron przez około 3 minuty na stronę. Na patelnię wlej śmietanę i dodaj musztardę francuską. Gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Polędwicę podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub domowych kopytek.
Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Jego niedobory prowadzić mogą do powstania anemii. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu, mogą ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie.
Podsumowując pyszna polędwica jest prosta do zrobienia i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Można ją podać także podczas bardziej wystawnych kolacji, warto wtedy podać ją w całości. Soczysta polędwica to klucz to sukcesu. Nie gotuj jej zbyt długo w sosie. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w polędwicy w sosie musztardowym
Lista alergenów dla polędwicy w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda francuska
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze polędwicy w sosie musztardowym
Polędwica w sosie musztardowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Polędwica w sosie śmietanowym jest dość kaloryczna, dlatego zwracaj uwagę na wielkość porcji. Sos zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.