Polędwica w sosie musztardowym

Opublikowano: 25.02.2022 r., 20:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica w kremowym sosie musztardowym
Polędwica w sosie musztardowym
Polędwica w sosie musztardowym to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwica jest szybka do przygotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
516 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (600 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Musztarda francuska (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na polędwica w sosie musztardowym krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Polędwicę pokrój w kawałki grubości około 5-6 cm.

Dopraw solą i pieprzem.

Polędwicę smaż z obu stron przez około 3 minuty na stronę.

Na patelnię wlej śmietanę i dodaj musztardę francuską.

Gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.

Polędwicę podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub domowych kopytek.

Jak oceniasz przepis na polędwica w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,7% osób

Więcej informacji na temat polędwicy w sosie musztardowym

Polędwica w sosie musztardowym to bardzo dobry pomysł na smaczny posiłek. Soczysta polędwica w sosie może zostać upieczona w całości lub przygotowana na patelni w kawałkach. Przepis na polędwicę w sosie musztardowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, śmietana kremówka, musztarda francuska, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić polędwicę w sosie musztardowym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Polędwicę pokrój w kawałki grubości około 5-6 cm. Dopraw solą i pieprzem. Polędwicę smaż z obu stron przez około 3 minuty na stronę. Na patelnię wlej śmietanę i dodaj musztardę francuską. Gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Polędwicę podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub domowych kopytek.

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Jego niedobory prowadzić mogą do powstania anemii. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu, mogą ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie.

Podsumowując pyszna polędwica jest prosta do zrobienia i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Można ją podać także podczas bardziej wystawnych kolacji, warto wtedy podać ją w całości. Soczysta polędwica to klucz to sukcesu. Nie gotuj jej zbyt długo w sosie. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w polędwicy w sosie musztardowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze polędwicy w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Polędwica w sosie musztardowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Polędwica w sosie śmietanowym jest dość kaloryczna, dlatego zwracaj uwagę na wielkość porcji. Sos zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
172.10
516.29
Białko (g)
9.28
27.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.32
9.95
Węglowodany przyswajalne (g)
2.50
7.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
2.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
13.43
40.28
Tłuszcze nasycone (g)
9.04
27.13
Tłuszcze nienasycone (g)
4.39
13.16
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.32
75.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
129.28
387.84
Potas (mg)
206.96
620.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.64
46.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
2.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie musztardowym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy w sosie musztardowym

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
600 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Musztarda francuska
150 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
60.00