Placki ziemniaczane ze szpinakiem
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Szpinak - 3 garści (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
- Cebula dymka - 1 sztuka (50 g)
Przepis na placki ziemniaczane ze szpinakiem krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Odstaw na chwilę i odciśnij nadmiar wody.
Wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw do smaku i dodaj drobno pokrojoną cebulkę.
Szpinak posiekaj i dodaj do masy.
Usmaż placuszki na złocisty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Możesz postawić na śmietanę lub wędzonego łososia.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Farszynki
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych ze szpinakiem
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki ziemniaczane ze szpinakiem. Możesz je przygotować na słodko z dodatkiem cukru i śmietany lub w wersji wytrawnej np. z łososiem i koperkiem. Będzie to świetny pomysł na lunch lub na obiad.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Zatem, jak zrobić placki ziemniaczane ze szpinakiem?
Możesz skorzystać z tartych ziemniaków lub przygotować je samodzielnie.
Wystarczy, że ziemniaki obierzesz ze skóry i zetrzesz na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj i odstaw, a nadmiar wody odciśnij. Następnie wbij jajka, wsyp mąkę i wymieszaj. Na końcu dodaj drobniej posiekany szpinak i wymieszaj delikatnie.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż niewielkie placki na złocisty kolor. Po chwili będą dobre do spożycia. Wystarczy, że dodasz śmietanę i cukier, a pyszne placki ziemniaczane ze szpinakiem na obiad gotowe. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj smaczne placki dla całej Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na lunch lub obiad.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w plackach ziemniaczanych ze szpinakiem
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych ze szpinakiem
Placuszki możesz podawać z ulubionymi dodatkami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.