Kotlety ziemniaczane

kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu, do którego wykonania nie potrzebujesz mięsa. Rolety z ziemniaków świetnie smakują z dodatkiem sosów i surówek ze świeżych sezonowych warzyw. Kotlety ziemniaczane w zależności od użytych produktów świetnie sprawdzą się na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Kotlety ziemniaczane można przygotować z wykorzystaniem smażenia lub pieczenia. Pieczone kotlety będą charakteryzować się mniejszą kalorycznością.

Kotlety ziemniaczane - polecane przepisy

Kotlety ziemniaczane - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Kotlety ziemniaczane - przepisy na pyszne kotlety na bazie ziemniaków

Dania z ziemniaków są bardzo smaczne i zdrowe, stanowią doskonałe źródło potasu. Z ziemniaków przygotujemy pyszny dodatek do obiadu, który możemy podać w formie gotowanej, smażonej (frytki), pieczonej lub jako puree. Ziemniaki świetnie sprawdzą się także jako składnik zapiekanek czy kotletów bezmięsnych. Jaki świetnie sprawdzą się, aby przygotować dania wegańskie. W artykule przedstawione zostaną właściwości ziemniaków. Dowiesz się również jak zrobić smaczne kotlety na bazie ziemniaków.

Właściwości ziemniaków w kuchni i dla zdrowia

Ziemniaki – krótki opis

Ziemniaki to roślina, która zaliczana jest do rodziny psiankowatych. Roślina ziemniaka została uprawiana tysiące lat temu w Ameryce Południowej. W szesnastym wieku ziemniaki wprowadzone zostały do Europy. Obecnie ziemniaki stanowią jeden z podstawowych składników codziennego jadłospisu na całym świecie. W kuchni wykorzystywane są bogate w skrobie bulwy pędowe rośliny. Bulwę ziemniaków chętnie wykorzystywane są w kuchni, ponieważ posiadają dużo wartości odżywczych oraz są smaczne.

Istnieje wiele odmian ziemniaków, które zazwyczaj dzieli się ze względu na termin ich zbioru. Wyróżnić możemy ziemniaki bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne lub późne. Ze względów kulinarnych ziemniaki możemy podzielić na typy kulinarne do których zaliczmy:

  • typ A, czyli sałatkowe,
  • typ B, czyli ziemniaki do wszechstronnego użytku (np. Do przygotowania zapiekanek ziemniaczanych lub frytek),
  • typ C, z którego można przygotować pyzy lub placki ziemniaczane, ponieważ są mączyste,
  • typ D, czyli ziemniaki bardzo mączyste i suche.

Wykorzystanie ziemniaków w kuchni

Przepisy na dania z wykorzystaniem ziemniaków są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, dlatego warto wykorzystać je w swojej kuchni. Ziemniaki po ugotowaniu stanowią doskonały dodatek do obiadu - świetnie smakują z dodatkiem kotletów mięsnych lub warzywnych, gulaszu czy mięs w sosie. Ziemniaki poza gotowaniem świetnie smakują upieczone lub usmażone (w formie łódeczek lub tradycyjnych frytek). Z ziemniaków możemy przygotować wiele ciekawych dań na obiad dla całej rodziny, część z propozycji świetnie sprawdzi się jako danie podane podczas spotkań rodzinnych. Aby zapobiec utracie składników mineralnych i witamin z ziemniaków warto ugotować je w mundurkach. Z ziemniaków bez problemu można przygotować dania wegańskie.

Z ziemniaków możemy przygotować placki ziemniaczane z dodatkiem różnych sosów lub bez nich. W restauracjach często możemy spotkać placki po węgiersku, czyli placki ziemniaczane podane z dodatkiem sosu mięsnego. Dodatkowo z ziemniaków możemy przygotować kluski śląskie, które doskonale smakują jako samodzielny danie podane z dodatkiem surówki. Kluski śląskie możemy podać również z gulaszem lub różnymi sosami. Ziemniaki często wykorzystywane są również jako główny składnik skrobiowy zup. Możemy przygotować z nich zupę ziemniaczaną w formie kremu. Świetnie sprawdzą się również jako główny składnik do przygotowania farszu, np. farsz do pierogów z ziemniakami i twarogiem. Gotowane ziemniaki świetnie sprawdzą się również jako składnik sałatek. Surowe lub podgotowane ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki świetnie sprawdzą się do przygotowania zapiekanek zarówno z dodatkami mięsnymi jaki bez mięsa. Zapiekanki te warto posypać serem, ponieważ będą one smaczniejsze – warto jednak zwrócić uwagę na kaloryczność tej potrawy.

Właściwości zdrowotne ziemniaków

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Ziemniaki są również źródłem błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Błonnik ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu LDL oraz odpowiada za uczucie sytości, które może wspomagać walkę z nadwagą i otyłością. Dodatkowo ziemniaki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy (np. witaminy C lub witaminy A), które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Obecność przeciw utleniacze w diecie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.

Przykładowe propozycje na kotlety na bazie ziemniaków i ich krótki opis

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się aby zastąpić tradycyjne kotlety mięsne w diecie. Poza tym doskonale smakują z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw podanych w formie surówki. Stanowią one doskonałą alternatywę dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Świetnie smakuje z dodatkiem różnych sosów, np. sosem pieczarkowym czy pomidorowym. Przepis na kotlety z ziemniaków jest bardzo prosty, dlatego bez obawy możesz wykorzystać go w swojej diecie. Do przygotowania tych pysznych kotletów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajko, bułka tarta oraz oliwa z oliwek. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Przyprawy polecane do doprawienia kotletów ziemniaczanych to sól, pieprz, natka pietruszki, szczypior, gałka muszkatołowa, czosnek mielony oraz koper. Dodatek świeżych, zielonych ziół wzbogaca danie w witaminy i składniki mineralne, np. witaminę C. Kotlety ziemniaczane mogą stanowić również smaczny dodatek do gulaszu.

Kotlety warzywne

Kotlety warzywne to kolejna propozycja na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny, aby zastąpić tradycyjne kotlety mięsne. Kotlety te doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego, pieczarkowego lub beszamelowego. Aby wzbogacić danie obiadowe witaminy i składniki mineralne warto podać je surówką przygotowaną na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, groszek zielony, marchewka, parmezan, cebula, czosnek, bułka tarta, olej rzepakowy, jajka, masło oraz przyprawy (sól, pieprz, natka pietruszki). Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości supermarketów. Kotlety możesz usmażyć na rozgrzanym tłuszczu lub upiec w rozgrzanym piekarniku. Sos do polania kotletów możesz przygotować na bazie śmietanki kremówki lub jogurtu naturalnego.

Kotleciki ziemniaczane

To odsłonę kotlecików przygotowuje się na bazie ziemniaków z dodatkiem jajka, cebuli, bułki tartej, mąki pszennej, oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego. Aby doprawić kotlety warto wykorzystać sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową oraz czosnek mielony. Kotleciki to są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego bez obawy możesz włączyć je do swojej diety. Dodatkowo kotlety z ziemniaków świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Kotleciki ziemniaczane świetnie sprawdzą się w diecie osób unikających spożycia mięsa. Doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego, brokułowego lub pieczarkowego. Doskonałym pomysłem będzie podanie ich surówką przygotowaną z sezonowych warzyw lub kiszonek.

Kotlety ziemniaczane z jajkiem

Kotlety ziemniaczane z jajkiem stanowią doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny okresie wielkiego postu, ale nie tylko. Kotlety te doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego, śmietanowego czy grzybowego. Jako dodatek do kotletów możesz wykorzystać Surówki przygotowane ze świeżych, sezonowych warzyw, kiszonek lub przetworów (np. papryki konserwowej). Sprawdzony przepis na kotlety ziemniaczane z jajkiem jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni. Do przygotowania tych pysznych kotletów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, jajka, cebula, bułka tarta, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Wykorzystanie jajek do przygotowania kotletów sprawia, że danie jest dobry źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.

Kotlety ziemniaczane z twarogiem

Kotlety ziemniaczane z twarogiem stanowią doskonałą propozycja na smaczny, bezmięsny obiad, który możesz podać dla całej rodziny. Kotlety te będą doskonale smakowały z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego oraz z surówką przygotowaną ze świeżych, sezonowych warzyw lub kiszonek. Do przygotowania tych pysznych kotletów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, ser twarogowy (najlepiej półtłusty), cebula, jajka, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, kminek mielony oraz gałka muszkatołowa). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów. Sprawdzony przepis na kotlety ziemniaczane z twarogiem jest stosunkowo prosty w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać go jako pomysł na smaczny posiłek. Kotlety najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Wykorzystanie twarogu do przygotowania kotletów na bazie ziemniaków sprawia, że danie zawiera sporej ilości białka pochodzenia zwierzęcego.

Kotlety ruskie

Kotlety ruskie, podobnie jak pierogi ruskie, składają się w głównej mierze z gotowanych ziemniaków oraz twarogu. Aby wykonać kotlety potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, ser twarogowy chudy, cebula, olej rzepakowy, jajka, bułka tarta, cebula dymka, sól oraz pieprz. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na kotlety ruskie jest stosunkowo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Kotlety te świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, które można podać dla całej rodziny. Kotlety świetnie smakuje z dodatkiem różnych sosów, np. sosu pomidorowego, grzybowego, koperkowego czy śmietanowego. Jako dodatek do kotletów możesz przygotować również surówki na bazie sezonowych warzyw lub wykorzystać warzywa marynowane - do kotletów ruskich świetnie sprawdzi się kapusta zasmażana, buraczki, surówka z czerwonej kapusty lub surówka z marchewki i jabłka. Jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie ziemniaków gotowanych dzień wcześniej to koniecznie wypróbuj tego przepisu.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto