Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami krok po kroku
- Ziemniaki późne 500 g
- Mąka pszenna typ 500 125 g 1/2 szklanki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Pieczarki 200 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w wodzie.
Poduś ziemniaki lub przeciśnij przez praskę.
Dodaj drobno posiekaną cebulę i pieczarki, uformuj kulki wielkości pięści i rozpłaszcz.
Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Często zadawane pytania
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z ziemniaków
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Farszynki
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Placki ziemniaczane z kurczakiem
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane z jajkiem
-
Puszyste placki ziemniaczane
-
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
-
Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
-
Kotlety ziemniaczane

(liczba kalorii)
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - cechy przepisu
Więcej o kotletach ziemniaczanych z pieczarkami
Unikasz mięsa lub całkowicie wyeliminowałeś ze swojej diety wszystkie produkty odzwierzęce? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami, które nie zawierają mięsa.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami są pyszne w smaku i idealnie sprawdzą się na obiad. Będą dobre nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Dokładnie, jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.
Wartości odżywcze kotletów ziemniaczanych z pieczarkami
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w kotletach ziemniaczanych z pieczarkami
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na kotlety ziemniaczane z pieczarkami
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlety ziemniaczane z pieczarkami
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotletach ziemniaczanych z pieczarkami
Lista alergenów dla kotletów ziemniaczanych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500