Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Opublikowano: 26.05.2025 r.
Ziemniaki, pieczarki i cebula – to główni bohaterowie naszego przepisu na kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Placki te, lekko chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, łączą w sobie delikatny smak ziemniaków z aromatycznymi pieczarkami i lekko podsmażoną cebulką. Idealnie sprawdzą się jako danie główne lub dodatek!
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 200 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w wodzie.
- Poduś ziemniaki lub przeciśnij przez praskę.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę i pieczarki, uformuj kulki wielkości pięści i rozpłaszcz.
- Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki możesz zamienić na twaróg.
~ Oliwia Gawron, dietetyk