Przepis na kotlety z ziemniaków krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ostudź i poduś widelcem, wbij jajko i dodaj mąkę.

Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Dodaj drobno pokrojoną cebulkę i uformuj w kulki.

Obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju rzepakowym.

kotlety z ziemniaków
Kotlety z ziemniaków
Koszt przygotowania dania
5.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
85 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Kotlety z ziemniaków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z ziemniaków

Unikasz mięsa lub całkowicie wyeliminowałeś ze swojej diety wszystkie produkty odzwierzęce? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na kotlety z ziemniaków, które nie zawierają mięsa. Bezmięsny obiad każdy z nas powinien przygotowywać minimum dwa razy w tygodniu, dlatego, jeśli brakuje Ci pomysłu, wykorzystaj moją dzisiejszą propozycję.

Kotlety z ziemniaków są pyszne w smaku, szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego idealnie sprawdzą się na obiad. Będą dobre nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95. Ziemniaki to produkt uniwersalny, z którego możesz przygotować wiele pysznych posiłków.

Dokładnie, jak zrobić kotlety z ziemniaków opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, że są najlepsze. Będzie to idealny pomysł na obiad i wykorzystanie gotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze kotletów z ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
171.18 kcal
85.59 kcal
Białko
4.95 g
2.48 g

Węglowodany w kotletach z ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
25.75 g
12.87 g
Węglowodany przyswajalne
23.54 g
11.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.21 g
1.10 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
5.43 g
2.71 g
Tłuszcze nasycone
0.99 g
0.50 g
Tłuszcze nienasycone
4.44 g
2.22 g
Tłuszcze jednonasycone
2.92 g
1.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.51 g
0.76 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
25.90 mg
12.95 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kotlety z ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.23 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.01 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
39.25 µg (mcg)
19.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
130.63 mg
65.32 mg
Potas
331.90 mg
165.95 mg
Wapń
45.73 mg
22.86 mg
Fosfor
83.02 mg
41.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.83 mg
12.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.70 mg
0.85 mg
Cynk
0.57 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z ziemniaków 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z ziemniaków

Lista alergenów dla kotletów z ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kotletów z ziemniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula dymka
50 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
24.30
Jak oceniasz przepis na kotlety z ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób