Knedle ziemniaczane

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:35 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Knedle ziemniaczane ze śliwką na białym talerzu
Knedle ziemniaczane
Knedle ziemniaczane to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Miękkie, pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś typowo polskiego.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
402 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Sól (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, stolnica, wałek, praska do ziemniaków

Przepis na knedle ziemniaczane krok po kroku

W garnku zagotuj wodę.

Ziemniaki umyj dokładnie i włóż do wrzącej wody. Gotuj około 20 minut, aż będą miękkie.

Po tym czasie odcedź ziemniaki i zalej zimną wodą. Odstaw do ostygnięcia.

Ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę.

Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i jajka. Całość zagnieć na jednolite ciasto.

Stolnicę oprósz mąką. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm. Pokrój go na kawałki ok. 3 cm.

Kawałki uformuj w okrągłe placuszki.

Na każdym placuszku ułóż farsz (około jedną łyżkę/jeden owoc). Zawiń i uformuj kulkę.

Włóż knedle do wrzącej, osolonej wody. Gotuj w wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na knedle ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat knedli ziemniaczanych

Knedle ziemniaczane to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Miękkie, pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś typowo polskiego.

Przepis na knedle ziemniaczane jest niezwykle prosty. Tylko kilka chwil wystarczy, by powstały te dobre domowe kluseczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić knedle ziemniaczane, to pozwól, że zacznę od tego, jakie ziemniaki będą do knedli najlepsze.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Na początku ugotuj ziemniaki w mundurkach i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i jajka. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Stolnicę oprósz mąką. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm. Pokrój go na kawałki ok. 3 cm. Kawałki uformuj w okrągłe placuszki. Na każdym placuszku ułóż farsz (około jedną łyżkę/jeden owoc). Zawiń i uformuj kulkę.

Warto zwrócić również uwagę jak ugotować knedle by nie były zbyt miękkie. Najlepszym sposobem jest wrzucić je do gotującej się, lekko osolonej wody. Delikatnie zamieszać łyżką, by nie przykleiły się do dna. Gdy zaczną wypływać na powierzchnie, powinno się odczekać jeszcze około 3 minut. Wtedy knedle wychodzą naprawdę dobre.

Tradycyjne knedle ziemniaczane podaje się z farszem lub całym owocem w środku np. śliwką, lub truskawką. Takie danie to świetny pomysł na obiad podczas gorącego lata.

Alergeny w knedlach ziemniaczanych

Lista alergenów dla knedli ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze knedli ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
125.73
402.32
Białko (g)
4.78
15.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
24.44
78.21
Węglowodany przyswajalne (g)
22.84
73.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
5.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
1.11
3.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.62
1.98
Tłuszcze nienasycone (g)
0.50
1.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.31
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.12
99.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
13.38
42.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.98
47.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.38
42.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.67
Ryboflawina (mg)
0.13
0.41
Niacyna (mg)
1.81
5.79
Foliany (µg (mcg))
37.39
119.65
Beta karoten (µg (mcg))
0.76
2.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
164.43
526.16
Potas (mg)
354.08
1133.07
Wapń (mg)
16.79
53.73
Fosfor (mg)
78.77
252.06
Magnez (mg)
23.96
76.67
Żelazo (mg)
1.61
5.14
Cynk (mg)
0.50
1.59
Miedź (mg)
0.12
0.38
Mangan (mg)
0.23
0.73
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli ziemniaczanych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania knedli ziemniaczanych

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
14.00