Przepis na placki ziemniaczane ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska

Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Odstaw na chwilę i odciśnij nadmiar wody.

Wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw do smaku i dodaj drobno pokrojoną cebulkę.

Szpinak posiekaj i dodaj do masy.

Usmaż placuszki na złocisty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Możesz postawić na śmietanę lub wędzonego łososia.

placki ziemniaczane ze szpinakiem
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
9.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
100 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Placki ziemniaczane ze szpinakiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach ziemniaczanych ze szpinakiem

Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki ziemniaczane ze szpinakiem. Możesz je przygotować na słodko z dodatkiem cukru i śmietany lub w wersji wytrawnej np. z łososiem i koperkiem. Będzie to świetny pomysł na lunch lub na obiad.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Zatem, jak zrobić placki ziemniaczane ze szpinakiem?

Możesz skorzystać z tartych ziemniaków lub przygotować je samodzielnie.

Wystarczy, że ziemniaki obierzesz ze skóry i zetrzesz na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj i odstaw, a nadmiar wody odciśnij. Następnie wbij jajka, wsyp mąkę i wymieszaj. Na końcu dodaj drobniej posiekany szpinak i wymieszaj delikatnie.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż niewielkie placki na złocisty kolor. Po chwili będą dobre do spożycia. Wystarczy, że dodasz śmietanę i cukier, a pyszne placki ziemniaczane ze szpinakiem na obiad gotowe. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj smaczne placki dla całej Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na lunch lub obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
100.12 kcal
100.12 kcal
Białko
2.80 g
2.80 g

Węglowodany w plackach ziemniaczanych ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
16.17 g
16.17 g
Węglowodany przyswajalne
14.23 g
14.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.94 g
1.94 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
2.93 g
2.93 g
Tłuszcze nasycone
0.44 g
0.44 g
Tłuszcze nienasycone
2.50 g
2.50 g
Tłuszcze jednonasycone
1.73 g
1.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
0.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
16.17 mg
16.17 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.07 mg
1.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.21 µg (mcg)
35.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
17.87 mg
17.87 mg
Potas
400.00 mg
400.00 mg
Wapń
23.04 mg
23.04 mg
Fosfor
61.94 mg
61.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.59 mg
26.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.12 mg
1.12 mg
Cynk
0.38 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych ze szpinakiem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach ziemniaczanych ze szpinakiem

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania placków ziemniaczanych ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Szpinak
100 g
3 garści
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Cebula dymka
50 g
1 sztuka
3.50
Za 175.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób