Farszynki

Opublikowano: 30.08.2022 r., 11:36 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
farszynki
Farszynki
Poznaj przepis na tradycyjne farszynki ziemniaczane z farszem z mięsa mielonego.
Przygotowanie 30 min
291 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki ugotowane (1000 g)
  • Mąka ziemniaczana (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mięso mielone wieprzowe (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, praska do ziemniaków

Przepis na farszynki krok po kroku

Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni na oliwie. Dodaj mięso, przyprawy i wymieszaj. Podsmażaj, aż mięso będzie całkowicie ścięte.

Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć przez praskę lub zmiel w maszynce. Dodaj mąkę, jajka i sól. Wyrabiaj, do otrzymania jednolitego, gładkiego ciasta.

Z ciasta uformuj wałek, pokrój na mniejsze kawałki i każdy lekko rozpłaszcz.

Na każdej porcji ciasta układaj porcje farszu i szczelnie zawiń.

Smaż na patelni na oliwie z każdej strony do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na farszynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat farszynek

Farszynki mazurskie z mięsem to staropolskie, tradycyjne danie kuchni polskiej. To kotleciki ziemniaczane, które wypełnia farsz mięsno-jajeczny, smażone na oleju, najczęściej w panierce z bułki tartej. Farszynki ziemniaczane to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny, zwłaszcza dla wszystkich miłośników kuchni staropolskiej. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farszynki na obiad koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na farszynki jest bardzo prosty, nie wymaga ani specjalnego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a składniki niezbędne do jego przygotowania bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Potrzebne Ci będą ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, mielone mięso (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe), cebula, olej do smażenia oraz przyprawy. Do przygotowania nadzienia do farszynek tradycyjnie dodaje się też jajka ugotowane na twardo, a kotlety obsmaża się w panierce. Wypróbuj jednak naszą wersję, bez tych dodatków, która sprawi, że farszynki będą lżejsze, mniej kaloryczne i lepiej strawne, a przy tym równie smaczne. Farszynki ziemniaczane to świetny sposób na to, jak wykorzystać mięso z rosołu, dzięki czemu możesz potraktować je jako danie zero waste. Ich przygotowanie nie powinno zając się więcej niż 30-40 minut. Koniecznie czytaj dalej, poznać nasz najlepszy przepis na domowe farszynki ziemniaczane z mięsnym farszem.

Alergeny w farszynkach

Lista alergenów dla farszynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze farszynek

na 100g gotowej potrawy

Tradycyjnie farszynki smażone są w panierce z bułki tartej, jednak pominięcie tego kroku pozwala na zredukowanie kaloryczności posiłku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
171.68
291.86
Białko (g)
4.95
8.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
24.50
41.64
Węglowodany przyswajalne (g)
22.36
38.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
3.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
6.13
10.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.68
2.85
Tłuszcze nienasycone (g)
4.45
7.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.27
5.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
2.01
Cholesterol (mg)
32.35
55.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
10.53
17.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.67
14.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.22
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.53
17.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.88
3.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.22
24.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.05
3.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
164.31
279.33
Potas (mg)
418.82
711.99
Wapń (mg)
19.01
32.32
Fosfor (mg)
85.19
144.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.95
44.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
1.04
Cynk (mg)
0.60
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszynek 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszynek

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mięso mielone wieprzowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
33.00