Kotlety ziemniaczane z farszem

Opublikowano: 09.06.2022 r., 9:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety ziemniaczane z farszem podane na białym talerzyku.
Kotlety ziemniaczane z farszem
Kotlety ziemniaczane z farszem to doskonała opcja zwłaszcza dla miłośników szybkich wegetariańskich dań. Całość jest smaczna, prosta i naprawdę ciekawa.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 25 min
354 kcal
Kcal w porcji
186 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (120 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Masło (30 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, tarka, duża miska

Przepis na kotlety ziemniaczane z farszem krok po kroku

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Gdy będą miękkie, ostudź i przeciśnij przez praskę do dużej miski.

Do ziemniaków wbij surowe jajko, dodaj 4 łyżki bułki tartej, dopraw przyprawami. Całość wyrób ręką, by powstała spójna masa.

Na małej patelni podgrzej masło i usmaż na niej posiekaną cebulę.

Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli.

Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z masy ziemniaczanej uformuj kotlety. Na środku ułóż farsz i przykryj go masą ziemniaczaną. Obtocz je w 2 łyżkach bułki tartej.

Na patelni rozgrzej olej i włóż powoli kotlety.

Smaż z każdej strony po 4-5 minut, by były rumiane.

Jak oceniasz przepis na kotlety ziemniaczane z farszem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów ziemniaczanych z farszem

Kotlety ziemniaczane z farszem to doskonała opcja zwłaszcza dla miłośników szybkich wegetariańskich dań. Całość jest smaczna, prosta i naprawdę ciekawa.

Przepis na kotlety ziemniaczane z farszem to pomysł na obiad bez mięsa. Kotleciki robi się niesamowicie łatwo i można je podawać same lub z pysznym sosem. Świetnie komponują się na przykład z pomidorowym. Robi się je w ekspresowym tempie, a wszystko idzie nawet szybciej, gdy ugotuje się ziemniaki wcześniej. To także pyszne i ciekawe rozwiązanie na użycie ziemniaków, które zostały z obiadu. Bez jajka kotlety niestety by się rozpadały, dlatego ich dodatek jest tak ważny. Kotlety robi się z gotowanych ziemniaków, które połączone ze świeżymi ziołami i usmażone zyskują fantastycznego smaku i aromatu. Te tradycyjne kotleciki są tak pyszne, że znikają ze stołu w ekspresowym tempie, dlatego dobrze jest zrobić większą porcję. Choć są smażone, to zaskakują niesamowitą lekkością i puszystością.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety ziemniaczane z farszem wege, by były smaczne i dobre dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Te wegetariańskie kotleciki są tak pyszne, że świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. To najlepsza opcja dla tych, którym znudziły się już klasyczne kotlety i szukają czegoś nowego i świeżego. Klopsy ziemniaczane, które z niego wychodzą, są tak pyszne, że ciężko się im oprzeć. W dodatku do ich wykonania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Kotlety robi się nadzwyczajnie łatwo i zawsze wychodzą. Można również eksperymentować z przyprawami, choć w tej klasycznej wersji są naprawdę wyśmienite. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować danie, które posmakuje każdemu. Kotleciki kartoflane sprawdzą się świetnie jako dodatek do obiadu. Dobrze komponują się z wszelkimi rodzajami kasz, a także ze strączkami. Zawierają sporo błonnika, dzięki czemu na pewno pozytywnie wesprą florę bakteryjną. Będą idealną propozycją dla osób ograniczających w diecie mięso. Na pewno zasmakują w nich wegetarianie, laktoowowegetarianie i fleksitarianie.

Alergeny w kotletach ziemniaczanych z farszem

Lista alergenów dla kotletów ziemniaczanych z farszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kotletów ziemniaczanych z farszem

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kcal)
190.81
354.90
Białko (g)
4.55
8.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany (g)
19.31
35.91
Węglowodany przyswajalne (g)
17.46
32.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.85
3.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz (g)
10.90
20.28
Tłuszcze nasycone (g)
3.88
7.22
Tłuszcze nienasycone (g)
7.02
13.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.75
10.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
2.36
Cholesterol (mg)
35.88
66.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina A (µg (mcg))
39.09
72.71
Witamina B6 (mg)
0.17
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.25
Witamina C (mg)
7.97
14.83
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.28
Witamina E (mg)
1.17
2.18
Retinol (µg (mcg))
38.57
71.75
Tiamina (mg)
0.21
0.39
Ryboflawina (mg)
0.19
0.36
Niacyna (mg)
2.16
4.02
Foliany (µg (mcg))
31.62
58.81
Beta karoten (µg (mcg))
6.79
12.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód (mg)
131.63
244.83
Potas (mg)
267.23
497.05
Wapń (mg)
41.87
77.88
Fosfor (mg)
81.95
152.42
Magnez (mg)
18.64
34.67
Żelazo (mg)
1.33
2.48
Cynk (mg)
0.56
1.04
Miedź (mg)
0.15
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów ziemniaczanych z farszem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów ziemniaczanych z farszem

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
120 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 120 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
42.80