Placki ziemniaczane bez mąki
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Cebula (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na placki ziemniaczane bez mąki krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i osusz.
Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z pomocą ściereczki z nadmiaru wody.
Cebulę zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków.
Dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na patelnie, formując placuszki.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Farszynki
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Placki ziemniaczane z kurczakiem
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych bez mąki
Placki ziemniaczane bez mąki to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają mąki, będę świetne dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Przepis na placki ziemniaczane bez mąki wykonasz niezwykle szybko. Na początku obierz i umyj ziemniaki. Zetrzyj je na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie dodaj do tartych ziemniaków startą cebulę, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj masę na patelnie, formując placuszki. Smaż kilka minut z obu stron.
Te najlepsze placki świetnie będą się komponować z sosem jogurtowo-koperkowym lub lekką potrawką z kurczaka. Jeśli wiesz, już jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki to nie czekaj ani chwili i przygotuj te pyszne placki na obiad.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.
Dobre skomponowanie diety w warzywa, w tym ziemniaki, zapewni odpowiednią podaż, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.
Alergeny w plackach ziemniaczanych bez mąki
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych bez mąki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych bez mąki
Dobre skomponowanie diety w warzywa, w tym ziemniaki, zapewni odpowiednią podaż, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.