Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na farszynki mazurskie krok po kroku

Ziemniaki ugotuj w wodzie, a następnie ostudzić i poduś na puree.

Dodaj jajko, masło, mleko oraz skrobię ziemniaczaną.

Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz jedno jajko.

Na rękę weź odrobinę masy ziemniaczanej, rozgnieć ją na placek, na jego środek dodaj mięsny farsz, a całość zawiń.

Przygotowane porcję obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.

faszynki mazurskie
Farszynki mazurskie - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - farszynki mazurskie

W skrócie
Kalorii w porcji
285 kcal
Wielkość
jednej porcji
150 g
Indeks glikemiczny
90

Wartości odżywcze farszynek mazurskich

na 100g gotowej potrawy

O rodzaju mięsa mielonego możesz zadecydować sam.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
190.15
285.23
Białko (g)
10.25
15.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
20.78
31.17
Węglowodany przyswajalne (g)
18.98
28.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
2.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.49
11.24
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
4.94
Tłuszcze nienasycone (g)
4.20
6.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.73
4.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.47
2.20
Cholesterol (mg)
55.03
82.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
40.59
60.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.33
12.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.33
Witamina E (mg)
0.26
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.19
60.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.40
5.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.46
33.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.45
8.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
174.64
261.96
Potas (mg)
364.85
547.28
Wapń (mg)
42.60
63.90
Fosfor (mg)
132.13
198.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.37
41.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.32
1.98
Cynk (mg)
1.16
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszynek mazurskich 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszynkach mazurskich

Lista alergenów dla farszynek mazurskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Więcej informacji na temat farszynek mazurskich

Tradycyjne farszynki mazurskie nic innego jak pyszne kotleciki ziemniaczane z mięsno -jajeczny farszem, które w szybki i prosty sposób możesz przygotować w swoim domu.

Głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej szczególnie powinny zwracać uwagę na ich ilość spożycia. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, że są one naturalnie bezglutenowe, dlatego będą korzystnym rozwiązaniem dla wszystkich osób z celiakię lub alergię na pszenice.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na farszynki mazurskie i przekonaj się jak zrobić najlepsze danie obiadowe dla całej swojej rodziny.

Z pewnością przypadnie ono do gustu każdemu, ponieważ zawiera łatwo dostępne i tradycyjne składniki takie jak mięso oraz ziemniaki tylko przygotowane w innej formie zdecydowanie dużo ciekawszej.

Dodatkowo musisz przygotować takie składniki jak Cebula, Czosnek, jajko, masło, mleko, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana oraz olej rzepakowy.

Zatem, jak zrobić farszynki mazurskie? Ziemniaki ugotuj w wodzie a następnie ostudzić i poduś na puree. Dodaj jajko, masło, mleko oraz skrobię ziemniaczaną. Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz jedno jajko. Na rękę weź odrobinę masy ziemniaczanej, rozgnieć ją na placek, na jego środek dodaj mięsny farsz, a całość zawiń. Przygotowane porcję obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.

Sam widzisz w jak prosty i szybki sposób, możesz przygotować ten pyszny obiad. Obserwując go, nie zapominaj o porcję świeżych warzyw. Postaw na świeżo przygotowaną surówkę bez dodatku majonezu lub warzywa gotowane na parze, lub wodzie. Zamiast bułki tartej do uzyskania pysznego i chrupkiego efektu możesz użyć także płatków kukurydzianych. Po usmażeniu ich na rozgrzanym oleju rzepakowym staną się rumiane i chrupiące co jeszcze bardziej zachęci do spożywania tej potrawy nie tylko dzieci, ale też dorosłych.

Będzie to najlepszy pomysł na posiłek obiadowy dla całej twojej rodziny.

Szacunkowy koszt przygotowania farszynek mazurskich

Koszt składników
45.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
150 g
1/2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
45.30
Jak oceniasz przepis na farszynki mazurskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób