Placki ziemniaczane po węgiersku
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (36 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy (75 ml)
- Karkówka wieprzowa (700 g)
- Bulion drobiowy (800 g)
- Papryka czerwona (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Przepis na placki ziemniaczane po węgiersku krok po kroku
Na początku zagotuj bulion.
Mięso pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj pokrojone mięso z 50 g oleju oraz z przyprawami: czosnkiem, solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz majerankiem.
Mięso wraz z olejem i przyprawami dodaj do większego garnka i smaż przez około 15 minut, by się trochę podsmażyło. Dodaj po tym czasie bulion i gotuj mięso około 30 minut lub dłużej, w zależności od tego kiedy mięso będzie mięciutkie.
Obierz jedną cebulę i pokrój w większą kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Rozgrzej na patelni 5 g oleju i usmaż na nim warzywa przez maksymalnie 5 minut - by lekko zmiękły.
Gdy mięso będzie już miękkie dodaj do niego podsmażone warzywa. Zagotuj i niech całość gotuje się około 10 minut.
Śmietankę wymieszaj z 1 łyżką mąki - bardzo dokładnie, by nie było grudek.
Śmietankę z mąką dodaj do sosu i bardzo dobrze wymieszaj do zgęstnienia.
Zagotuj wszystko, dopraw wg uznania - gotowe.
By zrobić placki ziemniaczane należy obrane ziemniaki zetrzeć na tarce - starte ziemniaki należy trzeć bezpośrednio na sitku. Odsącz starte ziemniaki z nadmiaru soków (ściskając dłoniami).
Do ziemniaków dodaj jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, czosnek granulowany i jedną obraną i drobno pokrojoną cebulę. Wymieszaj wszystko.
Rozgrzej 20 g oleju na patelni i usmaż placki ziemniaczane na złoty kolor.
Usmażone placki układaj na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Usmażone placki polewaj sosem gulaszowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych po węgiersku
Świetny przepis na idealne placki kartoflane – placek ziemniaczany po węgiersku. Pyszne, sycące danie, które jest super pomysłem na nietypowe placki. Smak mięsno -paprykowego sosu z dodatkiem delikatnej śmietanki pasuje doskonale do placka ziemniaczanego.
Przepis wymaga trochę czasu na przygotowanie. Jest jednak warto poświęcić czas na zrobienie tego pysznego dania. Przepis na placka ziemniaczanego z sosem po węgiersku jest naprawdę genialny – bardzo pyszny i bardzo sycący. Zdecydowanie polecam wygospodarować czas i zrobić dobry obiad, który z pewnością będzie świetnym pomysłem.
Czas przygotowania potrawy w głównej mierze zależy od mięsa. Jeśli użyjesz mięsa drobiowego wtedy przygotowanie jest ekspresowe. Mięso wieprzowe lub mięso wołowe potrzebuje zdecydowanie więcej czasu na obróbkę termiczną. Mięso należy tak długo gotować, aż będzie się przyjemnie rozpadało. Mięso najlepiej jest zamarynować w oleju i przyprawach kilka godzin wcześniej, ale można także smażyć mięso od razu. Mięso marynowane w przyprawach i oleju będzie bardziej aromatyczne i bardziej kruche.
Jeżeli ilość bulionu będzie zbyt mała dodaj więcej. Zamiast bulionu może być zwykła woda. Gdyby bulionu było zbyt dużo wtedy dodaj więcej mąki, by zagęścić bardziej sos. Konsystencja sosu powinna być taka, jaką Ty lubisz najbardziej, więc dostosuj tymi składnikami konsystencję według własnych upodobań.
Placka po węgiersku można podawać na kilka sposobów. Jednym z nich to usmażenie bardzo dużego, okrągłego placka przypominającego omlet. Placek ziemniaczany podaje się w taki sposób, że na połowę placka nakłada się sos gulaszowy. Następnie drugą połową placka przykrywa się sos i powstaje placek przypominający omlet. Drugą wersją podania placka ziemniaczanego po węgiersku jest usmażenie dwóch placków o takim samym kształcie, na przykład owalne. Na jednego placka nakłada się sos gulaszowy i drugim plackiem przykrywa się całość. Placki ziemniaczane podaje się najczęściej z jogurtem greckim, jogurtem naturalny bądź śmietaną i posypane świeżym koperkiem.
Alergeny w plackach ziemniaczanych po węgiersku
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych po węgiersku
Przepis zawiera wszystkie potrzebne makroskładniki: węglowodany, białka oraz tłuszcze. Dobry posiłek na zwykłe, codzienne menu.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.