Placki z soczewicy

Opublikowano: 28.09.2022 r., 23:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańskie placki z soczewicy
Placki z soczewicy
Placki z soczewicy sprawdzą się na obiad nie tylko dla osób na diecie roślinnej, ale i dla wszystkich osób. Pamiętaj, aby włączać dania bezmięsne chociaż raz w tygodniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
130 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Soczewica czerwona - 2 szklanki (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (120 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na placki z soczewicy krok po kroku

Soczewicę wypłucz i przełóż do garnka. Ugotuj w wodzie.

Marchewkę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z soczewicą.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę.

Dopraw do smaku i wymieszaj. Masę poduś lub zmiel.

Dodaj mąkę i wbij jajko, wymieszaj masę z posiekaną natką pietruszki.

Usmaż placki na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na placki z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placków z soczewicy

Placki z soczewicy to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób na diecie wegetariańskiej, ale też u wszystkich na diecie tradycyjnej. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na placki z soczewicy.

Mój przepis na szybkie, zdrowe i pyszne kotlety bez mięsa, jest bardzo łatwy w wykonaniu.

Potrzebujesz kilka podstawowych składników takich jak: mąka, soczewica czerwona, idealnie sprawdzi się też zielona, jajko, marchew, olej rzepakowy i natka pietruszki.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie nie pomijaj dodatku cebuli, śmiało możesz też postawić na czosnek.

Cebula jest warzywem bogatym w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.

Cebula oprócz swoich zdolności do zwiększenia naszej odporności ma właściwości przeciwcukrzycowe, co będzie ważną informacją szczególnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Dokładnie jak zrobić placki z soczewicy opisuję nieco niżej, przygotuj domowe, wege placki z soczewicy i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku. Będzie to idealny pomysł na posiłek nie tylko dla dorosłych, ale też na obiad dla dzieci.

Alergeny w plackach z soczewicy

Lista alergenów dla placków z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie tolerujesz glutenu, użyj mąki naturalnie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
261.26
130.63
Białko (g)
14.26
7.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
39.65
19.83
Węglowodany przyswajalne (g)
33.43
16.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.22
3.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
5.71
2.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
0.48
Tłuszcze nienasycone (g)
4.76
2.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.01
1.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.75
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.74
12.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
154.50
77.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.09
4.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.07
5.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.39
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
126.04
63.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1458.93
729.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
26.78
13.39
Potas (mg)
446.25
223.13
Wapń (mg)
44.58
22.29
Fosfor (mg)
182.47
91.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.04
19.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.52
2.26
Cynk (mg)
2.08
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.69
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z soczewicy 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z soczewicy

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
400 g
2 szklanki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
120 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
30.00