Placki z cukinii z fetą

Opublikowano: 15.02.2022 r., 8:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki cukiniowe z fetą
Placki z cukinii z fetą
Placki z cukinii z fetą to doskonała propozycja na pyszne danie. Placki warzywne są w ostatnim czasie bardzo popularnym posiłkiem nie tylko w diecie osób dbających o linię.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
697 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukinia - 1 duża sztuka (700 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
  • Mąka orkiszowa (340 g)
  • Ser Feta (400 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na placki z cukinii z fetą krok po kroku

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce.

Odciśnij nadmiar wody.

Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Posiekaj koper.

Umieść w misce cukinię, koper, czosnek, jajka, mąkę orkiszową.

Dopraw solą, pierzem i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki.

Smaż po 3-4 minuty na wolnym ogniu z każdej strony.

Placki podawaj z dodatkiem pokruszonego sera feta i świeżo mielonym pieprzem.

Jak oceniasz przepis na placki z cukinii z fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat placków z cukinii z fetą

Placki z cukinii z fetą to wspaniały pomysł na pyszny jarski posiłek. Placki z dodatek słonego sera feta świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych. Przepis na placki z cukinii z fetą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, jajka, czosnek, koper, mąka orkiszowa, ser feta, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki z cukinii z fetą? Cukinie umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar wody. Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę. Posiekaj koper. Umieść w misce cukinię, koper, czosnek, jajka, mąkę orkiszową. Dopraw solą, pierzem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki. Smaż po 3-4 minuty na wolnym ogniu z każdej strony. Placki podawaj z dodatkiem pokruszonego sera feta i świeżo mielonym pieprzem.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Ser typu feta jest odpowiednikiem tradycyjnego sera, który przygotowuje się z mleka krowiego. Sery typu feta mają bardziej kremową konsystencję i mają mniej intensywny smak w porównaniu do fety z mleka krowiego lub owczego.

Podsumowując placki z cukinii to prosty przepis na wegetariańskie danie na obiad. Pyszne placki można podać na wiele różnych okazji. Placki są dobre od razu po usmażeniu i niezbyt nadają się do przechowywania w lodówce.

Alergeny w plackach z cukinii z fetą

Lista alergenów dla placków z cukinii z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze placków z cukinii z fetą

na 100g gotowej potrawy

Placki z cukinii z fetą to bardzo zdrowe danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Placki są także świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Placki bez mięsa powinny zastępować w naszej diecie dwa posiłki w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
205.15
697.53
Białko (g)
8.26
28.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
16.65
56.62
Węglowodany przyswajalne (g)
13.61
46.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.04
10.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
12.04
40.93
Tłuszcze nasycone (g)
4.93
16.75
Tłuszcze nienasycone (g)
7.11
24.18
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.21
17.71
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.90
6.47
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.58
188.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
279.35
949.80
Potas (mg)
148.88
506.18
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
135.92
462.13
Żelazo (mg)
1.26
4.29
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii z fetą 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z cukinii z fetą

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
700 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
4.67
Za 700 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Mąka orkiszowa
340 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.72
Za 340 g
Ser Feta
400 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
56.00