Placki z cukinii z fetą
- Cukinia - 1 duża sztuka (700 g)
- Jajko (3 szt.)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
- Mąka orkiszowa (340 g)
- Ser Feta (400 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na placki z cukinii z fetą krok po kroku
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce.
Odciśnij nadmiar wody.
Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę.
Posiekaj koper.
Umieść w misce cukinię, koper, czosnek, jajka, mąkę orkiszową.
Dopraw solą, pierzem i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki.
Smaż po 3-4 minuty na wolnym ogniu z każdej strony.
Placki podawaj z dodatkiem pokruszonego sera feta i świeżo mielonym pieprzem.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków z cukinii z fetą
Placki z cukinii z fetą to wspaniały pomysł na pyszny jarski posiłek. Placki z dodatek słonego sera feta świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych. Przepis na placki z cukinii z fetą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, jajka, czosnek, koper, mąka orkiszowa, ser feta, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić placki z cukinii z fetą? Cukinie umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar wody. Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę. Posiekaj koper. Umieść w misce cukinię, koper, czosnek, jajka, mąkę orkiszową. Dopraw solą, pierzem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki. Smaż po 3-4 minuty na wolnym ogniu z każdej strony. Placki podawaj z dodatkiem pokruszonego sera feta i świeżo mielonym pieprzem.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Ser typu feta jest odpowiednikiem tradycyjnego sera, który przygotowuje się z mleka krowiego. Sery typu feta mają bardziej kremową konsystencję i mają mniej intensywny smak w porównaniu do fety z mleka krowiego lub owczego.
Podsumowując placki z cukinii to prosty przepis na wegetariańskie danie na obiad. Pyszne placki można podać na wiele różnych okazji. Placki są dobre od razu po usmażeniu i niezbyt nadają się do przechowywania w lodówce.
Alergeny w plackach z cukinii z fetą
Lista alergenów dla placków z cukinii z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze placków z cukinii z fetą
Placki z cukinii z fetą to bardzo zdrowe danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Placki są także świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Placki bez mięsa powinny zastępować w naszej diecie dwa posiłki w tygodniu.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.