Placki bananowe z jogurtem
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Jogurt naturalny 2% (250 g)
- Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (50 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na placki bananowe z jogurtem krok po kroku
W misce umieść banany i jogurt naturalny, dodaj ksylitol i zblenduj.
Dodaj jajka, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, zmiksuj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki.
Smaż z obydwu stron, aż będą rumiane.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placków bananowych z jogurtem
Placki bananowe z jogurtem to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Placki sprawdzą się także jako szybki podwieczorek lub niskokaloryczny deser. Przepis na placki bananowe z jogurtem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, banan, jogurt naturalny, jajka, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol, olej rzepakowy.
Jak zrobić placki bananowe z jogurtem? W misce umieść banany i jogurt naturalny, dodaj ksylitol i zblenduj. Dodaj jajka, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, zmiksuj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki. Smaż z obydwu stron, aż będą rumiane.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Produkuje się ją ze zboża będącego odmianą pszenicy. Jest ono jednak dużo zdrowsze i zawiera więcej składników mineralnych.
Podsumowując szybkie placki są dobre nie tylko na śniadanie. Można je podać dla dzieci i dla dorosłych. Placki najlepiej podać z jogurtem greckim i owocami. Placuszki nie nadają się do przechowywania w lodówce. Należy je spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w plackach bananowych z jogurtem
Lista alergenów dla placków bananowych z jogurtem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków bananowych z jogurtem
Placki bananowe z jogurtem to zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego posiłek. Placki są także dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.