Placki bananowe z jogurtem

Opublikowano: 08.02.2022 r., 9:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki bananowe z jogurtem podane na białym talerzyku.
Placki bananowe z jogurtem
Placki bananowe z jogurtem to doskonała propozycja na pyszne śniadanie na słodko. Placuszki można przygotować także na deser lub podwieczorek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Miksowanie 20 min
608 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Jogurt naturalny 2% (250 g)
  • Banan 3 średnie sztuki (300 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (50 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, blender, miska

Przepis na placki bananowe z jogurtem krok po kroku

W misce umieść banany i jogurt naturalny, dodaj ksylitol i zblenduj.

Dodaj jajka, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, zmiksuj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki.

Smaż z obydwu stron, aż będą rumiane.

Jak oceniasz przepis na placki bananowe z jogurtem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat placków bananowych z jogurtem

Placki bananowe z jogurtem to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Placki sprawdzą się także jako szybki podwieczorek lub niskokaloryczny deser. Przepis na placki bananowe z jogurtem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, banan, jogurt naturalny, jajka, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki bananowe z jogurtem? W misce umieść banany i jogurt naturalny, dodaj ksylitol i zblenduj. Dodaj jajka, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, zmiksuj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki. Smaż z obydwu stron, aż będą rumiane.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Produkuje się ją ze zboża będącego odmianą pszenicy. Jest ono jednak dużo zdrowsze i zawiera więcej składników mineralnych.

Podsumowując szybkie placki są dobre nie tylko na śniadanie. Można je podać dla dzieci i dla dorosłych. Placki najlepiej podać z jogurtem greckim i owocami. Placuszki nie nadają się do przechowywania w lodówce. Należy je spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w plackach bananowych z jogurtem

Lista alergenów dla placków bananowych z jogurtem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków bananowych z jogurtem

na 100g gotowej potrawy

Placki bananowe z jogurtem to zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego posiłek. Placki są także dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
243.32
608.31
Białko (g)
7.76
19.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
29.93
74.82
Węglowodany przyswajalne (g)
25.08
62.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.84
12.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.15
30.38
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
6.12
Tłuszcze nienasycone (g)
9.71
24.27
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.07
162.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.85
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
50.91
127.27
Wapń (mg)
122.68
306.69
Żelazo (mg)
1.68
4.19
Szacunkowy indeks glikemiczny placków bananowych z jogurtem 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków bananowych z jogurtem

Koszt składników
53.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Jogurt naturalny 2%
250 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
53.60