Placek z marchewką

Opublikowano: 26.03.2021 r., 23:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plaster marchewkowego placka na talerzu
Placek z marchewką
Placek z marchewką to pyszne, delikatne, słodkie ciasto, idealne jako podwieczorek, deser po obiedzie, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 50 min
230 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Marchewka - 7 sztuk (430 g)
  • Jajko - 3 sztuki (3 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 50 ml (50 ml)
  • Mąka pszenna typ 1850 - 2 szklanki (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na placek z marchewką krok po kroku

Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar soku.

Do marchewki dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i przyprawy.

Wymieszaj łyżką lub mikserem do połączenia składników.

Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na placek z marchewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placka z marchewką

Placek z marchewką to pyszne, delikatne, słodkie ciasto, które sprawdzi się zarówno jako tort okolicznościowy na przeróżne przyjęcia, jak również jako podwieczorek, deser po obiedzie, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Dzięki naturalnej słodyczy marchewki nie wymaga dużej ilości dodanego cukru, ewentualnie jedynie odrobiny niskokalorycznego słodzika, przez co jest mniej kaloryczne i zdrowsze niż większość popularnych ciast. Co więcej, dzięki marchewce ciasto marchewkowe jest bogate w błonnik pokarmowy, składniki mineralne i witaminy. Poznaj nasz przepis na puszyste ciasto marchewkowe, gwarantujemy, że zostanie z Tobą na długo.

Przepisy na placek z marchewką różnią się między sobą ilością i proporcjami poszczególnych składników, a także ewentualnymi dodatkami. Ciasto z naszego przepisu zawsze wychodzi mokre i wilgotne w środku, a chrupiące na zewnątrz. Składniki niezbędne do przygotowania placka marchewkowego to oczywiście świeże marchewki, mąka, olej roślinny (na przykład rzepakowy, tłoczony na zimno), jajka, opcjonalnie ksylitol lub erytrytol, proszek do pieczenia lub soda kuchenna oraz dodatki takie jak cynamon, posiekane orzechy, migdały lub rodzynki. W pierwszej kolejności należy oczywiście zetrzeć marchewki, bardzo ważne jest także, aby odstawić je na kilka minut a następnie odcisnąć nadmiar soku. Marchewki można zetrzeć ręcznie, na tarce o średnich oczkach lub za pomocą robota kuchennego czy automatycznej obieraczki, co z pewnością pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Następnie starte marchewki mieszamy z jajkami, mąką, proszkiem lub sodą, dodajemy olej i wybrane dodatki, przekładamy do blachy do pieczenia i wkładamy do piekarnika. To wszystko co musisz zrobić, aby cieszyć się tym pysznym smakiem marchewkowego placka.

Ciasto marchewkowe świetnie smakuje z niesłodzonym dżemem, na przykład truskawkowym lub śliwkowym, lub z dodatkiem całych, świeżych, sezonowych owoców. Bardzo dobrze smakuje również z masłem orzechowym.

Placek marchewkowy możesz podawać zarówno jako szybkie pierwsze lub drugie śniadanie, a także w formie podwieczorku, czy deseru.

Alergeny w placku z marchewką

Lista alergenów dla Placka z marchewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placka z marchewką

na 100g gotowej potrawy

Placek marchewkowy to odpowiedni deser dla osób na dietach redukcyjnych, mogą go wypróbować również osoby z kontrolowaną cukrzycą (dzięki zamianie cukru na ksylitol i wykorzystaniu mąki o wysokim typie jest to lepszy wybór niż tradycyjne ciasta). To również ciasto odpowiednie dla dzieci. Osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu powinny zamienić mąkę pszenną na bezglutenową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
200.76
230.88
Białko (g)
6.72
7.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
27.17
31.25
Węglowodany przyswajalne (g)
23.02
26.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.16
4.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
7.91
9.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.87
2.15
Tłuszcze nienasycone (g)
6.04
6.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.20
4.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
2.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.00
75.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
58.39
67.15
Potas (mg)
327.82
376.99
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.70
67.50
Żelazo (mg)
1.53
1.76
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z marchewką 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z marchewką

Koszt składników
42.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
430 g
7 sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 430 g
Jajko
3 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
30 g
3 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 1850
250 g
2 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
42.10