Pizza z cukinii
- Cukinia - 2 małe sztuki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka żytnia typ 2000 (100 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (250 g)
- Pieczarki (350 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Ser mozzarella light (150 g)
Przepis na pizzę z cukinii krok po kroku
Cukinię umyj i zatrzyj ze skórką na tarce o grubych oczkach i odciśnij ją rękoma z nadmiaru wody.
Do cukinii dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Masę dokładnie wymieszaj.
Masę cukiniową wyłóż na blaszkę do pieczenia z papierem do pieczenia. Uformuj cienki placek.
Spód z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut.
Przygotuj sos pomidorowy: do garnuszka wlej przecier pomidorowy, dodaj pół łyżeczki cukru, bazylię i oregano. Całość gotuj około 5-10 minut, żeby zredukować sos.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojone pieczarki. Całość smaż aż woda z pieczarek odparuje.
Podpieczony spód pizzy z cukinii posmaruj sosem pomidorowym, ułóż na nim pieczarki z cebulą i posyp startą mozzarellą.
Całość wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 5 minut, aby ser się rozpuścił.
Pizze podawaj na ciepło z dodatkiem sosów.
-
Ciasto z cukinii
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Frytki z cukinii
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Brownie z cukinii
-
Omlet dla dzieci
-
Gofry z cukinii
-
Muffinki z cukinii
-
Roladki z cukinii
-
Babka z cukinii
-
Placki z cukinii z serem
-
Chipsy z cukinii
-
Placki z cukinii bez jajek
-
Placki z cukinii bez mąki
-
Placuszki z cukinii keto
-
Placki z cukinii keto
-
Babeczki z cukinii
-
Przekąski z cukinii
Więcej informacji na temat pizzy z cukinii
Fit mini pizza z cukinii to doskonały pomysł na zdrowszą wersję tradycyjnej pizzy. Jest to doskonała propozycja na pyszny obiad lub kolację. Świetnie nada się jako danie na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Pizzę możesz przygotować bez mąki, wystarczy, że przygotujesz ją z kaszą manną. Przepis na tą pyszną potrawę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania tej wege pizzy to cukinia, jajko, mąka żytnia, przecier pomidorowy, pieczarki, cebula, oliwa z oliwek, ser mozzarella oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek oraz odrobina cukru). Zamiast sosu pomidorowego możesz przygotować sos z cukinii do pizzy (wystarczy, że dodasz do sosu startą cukinię i całość zmiksujesz na gładki mus, którym posmarujesz pizzę). Pizzę możesz przygotować również z bakłażanem.
A więc jak przygotować tą pyszną pizzę z mozzarellą? Cukinię startą na tarce wymieszaj z jajkiem, mąką oraz przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj i upiecz spody cukiniowe do pizzy. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy oraz pozostałe dodatki do pizzy. Wszystkie produkty ułóż na podpieczonych spodach i podpiecz jeszcze chwilę, aby ser się rozpuścił. Mini pizze podawaj na ciepło. Możesz przygotować do nich sos czosnkowy na bazie jogurtu.
Pizza na spodzie z cukinii to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdza się w dietach odchudzających. Znajdziemy w niej nastepujące składniki odżywcze: potas, żelazo, magnez, witaminę C, K, PP, B1, oraz beta karoten.
Podsumowując pizza wegetariańska z cukinią to doskonała propozycja na pyszny obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnej włoskiej pizzy. Jest to przepis prosty i w miarę szybki do przygotowania, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu. Do przygotowania tej potrawy nie użyjemy mięsa, dlatego będzie to również dobre rozwiązanie dla osób będących na dietach wegetariańskich.
Alergeny w pizzy z cukinii
Lista alergenów dla pizzy z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze pizzy z cukinii
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.