Pizza z cukinii

Opublikowano: 20.05.2021 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowa pizza z cukinii
Pizza z cukinii
Pizza z cukinii to doskonała propozycja na zamiennik dla tradycyjnej pizzy. Jest to doskonały pomysł na smaczne danie na spotkania ze znajomymi lub rodziną.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
315 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia - 2 małe sztuki (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka żytnia typ 2000 (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (250 g)
  • Pieczarki (350 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Ser mozzarella light (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, miska

Przepis na pizzę z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj i zatrzyj ze skórką na tarce o grubych oczkach i odciśnij ją rękoma z nadmiaru wody.

Do cukinii dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Masę dokładnie wymieszaj.

Masę cukiniową wyłóż na blaszkę do pieczenia z papierem do pieczenia. Uformuj cienki placek.

Spód z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut.

Przygotuj sos pomidorowy: do garnuszka wlej przecier pomidorowy, dodaj pół łyżeczki cukru, bazylię i oregano. Całość gotuj około 5-10 minut, żeby zredukować sos.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojone pieczarki. Całość smaż aż woda z pieczarek odparuje.

Podpieczony spód pizzy z cukinii posmaruj sosem pomidorowym, ułóż na nim pieczarki z cebulą i posyp startą mozzarellą.

Całość wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 5 minut, aby ser się rozpuścił.

Pizze podawaj na ciepło z dodatkiem sosów.

Jak oceniasz przepis na pizzę z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat pizzy z cukinii

Fit mini pizza z cukinii to doskonały pomysł na zdrowszą wersję tradycyjnej pizzy. Jest to doskonała propozycja na pyszny obiad lub kolację. Świetnie nada się jako danie na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Pizzę możesz przygotować bez mąki, wystarczy, że przygotujesz ją z kaszą manną. Przepis na tą pyszną potrawę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania tej wege pizzy to cukinia, jajko, mąka żytnia, przecier pomidorowy, pieczarki, cebula, oliwa z oliwek, ser mozzarella oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek oraz odrobina cukru). Zamiast sosu pomidorowego możesz przygotować sos z cukinii do pizzy (wystarczy, że dodasz do sosu startą cukinię i całość zmiksujesz na gładki mus, którym posmarujesz pizzę). Pizzę możesz przygotować również z bakłażanem.

A więc jak przygotować tą pyszną pizzę z mozzarellą? Cukinię startą na tarce wymieszaj z jajkiem, mąką oraz przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj i upiecz spody cukiniowe do pizzy. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy oraz pozostałe dodatki do pizzy. Wszystkie produkty ułóż na podpieczonych spodach i podpiecz jeszcze chwilę, aby ser się rozpuścił. Mini pizze podawaj na ciepło. Możesz przygotować do nich sos czosnkowy na bazie jogurtu.

Pizza na spodzie z cukinii to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdza się w dietach odchudzających. Znajdziemy w niej nastepujące składniki odżywcze: potas, żelazo, magnez, witaminę C, K, PP, B1, oraz beta karoten.

Podsumowując pizza wegetariańska z cukinią to doskonała propozycja na pyszny obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnej włoskiej pizzy. Jest to przepis prosty i w miarę szybki do przygotowania, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu. Do przygotowania tej potrawy nie użyjemy mięsa, dlatego będzie to również dobre rozwiązanie dla osób będących na dietach wegetariańskich.

Alergeny w pizzy z cukinii

Lista alergenów dla pizzy z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze pizzy z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
97.20
315.90
Białko (g)
6.44
20.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
9.22
29.97
Węglowodany przyswajalne (g)
6.54
21.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.68
8.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
4.55
14.80
Tłuszcze nasycone (g)
2.04
6.63
Tłuszcze nienasycone (g)
2.51
8.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.96
6.38
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.79
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.24
114.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
20.30
65.97
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.45
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.27
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.81
22.13
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.55
Witamina E (mg)
0.81
2.62
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.13
42.69
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.64
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.65
5.35
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.90
61.41
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
84.51
274.67
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
113.57
369.09
Potas (mg)
245.49
797.85
Wapń (mg)
94.95
308.59
Fosfor (mg)
93.01
302.27
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.68
63.96
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
3.51
Cynk (mg)
0.76
2.48
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.64
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z cukinii 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z cukinii

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
2 małe sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka żytnia typ 2000
100 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Pieczarki
350 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser mozzarella light
150 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 150 g
Koszt składników
53.00