Frytki z cukinii

Opublikowano: 31.10.2021 r., 22:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frytki z cukinii podane na talerzu z jogurtowym sosem.
Frytki z cukinii
Frytki z cukinii to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych i pysznych przepisów. Są niezwykle chrupiące i pełne smaku, a dodatkowo bardzo sycące.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
290 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Cukinia pół szt (150 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, miseczka

Przepis na frytki z cukinii krok po kroku

Cukinię obierz i pokrój w słupki.

W miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, papryki i zioła.

Mieszanką polej warzywa i dokładnie wymieszaj.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią frytki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na frytki z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat frytek z cukinii

Frytki z cukinii to wspaniała alternatywa dla klasycznej wersji z ziemniaka. Mają mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny, co na pewno przypadnie do gustu osobom cierpiącym z powodu cukrzycy czy insulinooporności. W dodatku smakują zupełnie inaczej, co jest niewątpliwie ich atutem, gdyż tradycyjna opcja ziemniaczana zdążyła się już znudzić wielu osobom. W tej wersji będą naprawdę świetnym wyborem do obiadu, czy kolacji.

Przepis na frytki z cukinii jest niezwykle prosty, a przy okazji pozwala przygotować naprawdę smaczne i ciekawe danie. Warzywa wciąż goszczą zbyt rzadko w typowej polskiej diecie, dlatego warto zadbać o to, by włączyć ich jak największą ilość do codziennego menu. Dodawanie ich w formie surówek może być niezwykle trudne, gdyż niewiele osób przepada za ich smakiem. Dlatego dobrze jest znaleźć ciekawe i smaczne sposoby na ich użycie. Jednym z nich są właśnie frytki. Te z cukinii są niezwykle lekkie i mają mało kalorii, dlatego świetnie sprawdzą się nawet na diecie redukcyjnej. Idealnie komponują się z sosem na bazie jogurtu. Cukinia nie ma mocnego smaku, dlatego jeśli chce się, by całość smakowała naprawdę wybornie, warto doprawić je dużą ilością ciekawych ziół i przypraw. Z cukinią świetnie komponują się zioła prowansalskie, a także bazylia czy oregano, dlatego dobrze jest na nich bazować. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością soli, która w nadmiarze działa negatywnie na układ krwionośny i zwiększa ryzyko jego chorób. Alternatywą dla soli są właśnie zioła, które wspaniale budują ciekawy smak, a nie wpływają negatywnie na zdrowie, wręcz przeciwnie większość z nich ma niezwykle pozytywny wpływ. Dzięki takiemu zabiegowi domowe frytki są dużo zdrowszą opcją, niż te z restauracji lub sklepu. To również lepszy pomysł na przekąskę dla dzieci.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frytki z cukinii z piekarnika, w naprawdę łatwy i pyszny sposób, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Można je również zrobić na patelni lub na oleju, jednak smażone nie będą już tak zdrową opcją. Te z piekarnika są nie tylko pyszne, ale również dużo lepsze dla całego organizmu. To dobre wyjście nawet dla osób na diecie.

Alergeny w frytkach z cukinii

Lista alergenów dla frytek z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z cukinii

Wartości odżywcze frytek z cukinii

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowa opcja, która dostarcza mało kalorii, a sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
161.50
290.70
Białko (g)
1.01
1.81
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
2.59
4.67
Węglowodany przyswajalne (g)
1.76
3.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.50
Sacharoza (cukier) (g)
0.04
0.08
Glukoza (g)
0.89
1.60
Fruktoza (g)
1.15
2.07
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
16.93
30.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.93
5.28
Tłuszcze nienasycone (g)
14.00
25.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.17
21.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.82
3.29
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
8.33
15.00
Witamina B6 (mg)
0.13
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
14.92
26.85
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.50
4.50
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.07
0.14
Niacyna (mg)
0.38
0.68
Foliany (µg (mcg))
20.00
36.00
Beta karoten (µg (mcg))
100.00
180.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
7.00
12.60
Potas (mg)
217.67
391.80
Wapń (mg)
13.50
24.30
Fosfor (mg)
31.67
57.00
Magnez (mg)
15.00
27.00
Żelazo (mg)
0.40
0.72
Cynk (mg)
0.27
0.48
Miedź (mg)
0.04
0.08
Mangan (mg)
0.15
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z cukinii 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frytek z cukinii

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
150 g
pół szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
22.00