Przepis na frytki z cukinii krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, miseczka

Cukinię obierz i pokrój w słupki.

W miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, papryki i zioła.

Mieszanką polej warzywa i dokładnie wymieszaj.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią frytki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Frytki z cukinii podane na talerzu z jogurtowym sosem.
frytki z cukinii
Koszt przygotowania dania
2.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Frytki z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o frytkach z cukinii

Frytki z cukinii to wspaniała alternatywa dla klasycznej wersji z ziemniaka. Mają mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny, co na pewno przypadnie do gustu osobom cierpiącym z powodu cukrzycy czy insulinooporności. W dodatku smakują zupełnie inaczej, co jest niewątpliwie ich atutem, gdyż tradycyjna opcja ziemniaczana zdążyła się już znudzić wielu osobom. W tej wersji będą naprawdę świetnym wyborem do obiadu, czy kolacji.

Przepis na frytki z cukinii jest niezwykle prosty, a przy okazji pozwala przygotować naprawdę smaczne i ciekawe danie. Warzywa wciąż goszczą zbyt rzadko w typowej polskiej diecie, dlatego warto zadbać o to, by włączyć ich jak największą ilość do codziennego menu. Dodawanie ich w formie surówek może być niezwykle trudne, gdyż niewiele osób przepada za ich smakiem. Dlatego dobrze jest znaleźć ciekawe i smaczne sposoby na ich użycie. Jednym z nich są właśnie frytki. Te z cukinii są niezwykle lekkie i mają mało kalorii, dlatego świetnie sprawdzą się nawet na diecie redukcyjnej. Idealnie komponują się z sosem na bazie jogurtu. Cukinia nie ma mocnego smaku, dlatego jeśli chce się, by całość smakowała naprawdę wybornie, warto doprawić je dużą ilością ciekawych ziół i przypraw. Z cukinią świetnie komponują się zioła prowansalskie, a także bazylia czy oregano, dlatego dobrze jest na nich bazować. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością soli, która w nadmiarze działa negatywnie na układ krwionośny i zwiększa ryzyko jego chorób. Alternatywą dla soli są właśnie zioła, które wspaniale budują ciekawy smak, a nie wpływają negatywnie na zdrowie, wręcz przeciwnie większość z nich ma niezwykle pozytywny wpływ. Dzięki takiemu zabiegowi domowe frytki są dużo zdrowszą opcją, niż te z restauracji lub sklepu. To również lepszy pomysł na przekąskę dla dzieci.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frytki z cukinii z piekarnika, w naprawdę łatwy i pyszny sposób, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Można je również zrobić na patelni lub na oleju, jednak smażone nie będą już tak zdrową opcją. Te z piekarnika są nie tylko pyszne, ale również dużo lepsze dla całego organizmu. To dobre wyjście nawet dla osób na diecie.

Wartości odżywcze frytek z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
Białko
1.01 g
1.81 g
Fenyloalanina
0.03 mg
0.06 mg

Węglowodany w frytkach z cukinii

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
2.59 g
4.67 g
Węglowodany przyswajalne
1.76 g
3.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
1.50 g
Sacharoza (cukier)
0.04 g
0.08 g
Glukoza
0.89 g
1.60 g
Fruktoza
1.15 g
2.07 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
16.93 g
30.48 g
Tłuszcze nasycone
2.93 g
5.28 g
Tłuszcze nienasycone
14.00 g
25.20 g
Tłuszcze jednonasycone
12.17 g
21.91 g
Tłuszcze wielonasycone
1.82 g
3.29 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na frytki z cukinii

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
8.33 µg (mcg)
15.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
14.92 mg
26.85 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
2.50 mg
4.50 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.14 mg
Niacyna
0.38 mg
0.68 mg
Foliany
20.00 µg (mcg)
36.00 µg (mcg)
Beta karoten
100.00 µg (mcg)
180.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na frytki z cukinii

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
7.00 mg
12.60 mg
Potas
217.67 mg
391.80 mg
Wapń
13.50 mg
24.30 mg
Fosfor
31.67 mg
57.00 mg
Magnez
15.00 mg
27.00 mg
Żelazo
0.40 mg
0.72 mg
Cynk
0.27 mg
0.48 mg
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Mangan
0.15 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z cukinii 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frytkach z cukinii

Lista alergenów dla frytek z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z cukinii

Cena przygotowania frytek z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
150 g
pół szt
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na frytki z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.3% osób