Placki z cukinii bez jajek

Opublikowano: 03.11.2021 r., 19:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z cukinii bez jajek na białym talerzu przystrojone pietruszką i ozdobną cukinią
Placki z cukinii bez jajek
Ten przepis na placki z cukinii bez jajek na pewno Was zaskoczy. Przygotowane bez mąki pszennej będą odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
218 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia 1 sztuka (400 g)
  • Cebula 1 sztuka (90 g)
  • Mąka ryżowa 3 łyżki (30 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Koperek 1 łyżka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, sitko, miska

Przepis na placki z cukinii bez jajek krok po kroku

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Delikatnie posól, wymieszaj i umieść na sitku na około 15 minut, żeby puściła sok.

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.

Do miski włóż odsączoną cukinię, cebulę, mąki, przypraw i posiekany koperek.

Dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki.

Na patelni rozgrzej olej po czym łyżką wykładaj przygotowane ciasto formując niewielkie placuszki.

Smaż z obu stron, aż lekko się zrumienią.

Jak oceniasz przepis na placki z cukinii bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat placków z cukinii bez jajek

Ten przepis na placki z cukinii bez jajek na pewno Was zaskoczy. Przygotowane bez mąki pszennej będę odpowiednie dla osób chorujących na celiakię. Zamiast tego wykorzystujemy mąkę ziemniaczaną oraz ryżową, dzięki czemu są chrupiące. Te placuszki to świetny pomysł na obiad. Dzięki temu, że składają się głównie z cukinii to są niskokaloryczne.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowany we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić placki z cukinii bez jajek to odsyłam do przepisu powyżej. Nie czekaj i wykonaj „fit” placuszki już dziś. Będą idealne na obiad, śniadanie lub kolacje. Mogą też być szybką przekąską, którą weźmiesz ze sobą do pracy.

Alergeny w plackach z cukinii bez jajek

Lista alergenów dla placków z cukinii bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na placki z cukinii bez jajek

Wartości odżywcze placków z cukinii bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
87.49
218.72
Białko (g)
1.71
4.29
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.20
30.50
Węglowodany przyswajalne (g)
10.79
26.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
3.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.82
9.55
Tłuszcze nasycone (g)
0.45
1.13
Tłuszcze nienasycone (g)
3.37
8.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
5.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
2.58
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka ryżowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
10.31
25.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.55
36.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.66
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.49
56.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
9.59
23.98
Potas (mg)
266.97
667.43
Wapń (mg)
20.45
51.13
Fosfor (mg)
45.43
113.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.78
49.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
1.09
Cynk (mg)
0.33
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii bez jajek 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z cukinii bez jajek

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Mąka ryżowa
30 g
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koperek
5 g
1 łyżka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 5 g
Koszt składników
28.00