Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, sitko, miska

Przepis na placki z cukinii bez mąki krok po kroku

Cukinię dokładnie umyj, usuń końce i ewentualne uszkodzenia na skórce.

Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, dodaj dużą szczyptę soli i pozostaw na 10 minut. Następnie dokładnie odciśnij.

Płatki owsiane możesz zmielić, użyć mąki owsianej lub dodać całe do odciśniętej cukinii.

Następnie dodaj startą na tarce na małych oczkach marchewkę, cebulę i czosnek.

Do cukinii wbij dwa jajka, dodaj posiekany koperek i dużą szczyptę (około 1/4 łyżeczki) soli oraz podobną ilość pieprzu.

Na patelnię z mocno rozgrzanym olejem nakładaj po łyżce ciasta na placuszki, delikatnie wyrównaj powierzchnię i smaż aż do uzyskania złotego koloru, około 2-3 minuty z każdej strony.

Placuszki możesz również upiec w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut.

Placuszki z cukinii możesz podawać z gulaszem warzywnym lub sosem jogurtowo-miętowym.

Placki z cukinii bez mąki podane na błękitnym talerzu na ciemnym, drewnianym stole, wokół okrągłe cukinie, młynek do pieprzu, widelec i zielona ściereczka
Placki z cukinii bez mąki - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - placki z cukinii bez mąki

W skrócie
Kalorii w porcji
414 kcal
Wielkość
jednej porcji
295 g
Indeks glikemiczny
47

Wartości odżywcze placków z cukinii bez mąki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
140.48
414.43
Białko (g)
3.53
10.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
12.43
36.65
Węglowodany przyswajalne (g)
10.02
29.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.41
7.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
8.78
25.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
3.64
Tłuszcze nienasycone (g)
7.55
22.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.16
15.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
7.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki owsiane, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.62
93.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
213.02
628.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.19
30.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.50
Witamina E (mg)
0.30
0.88
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.60
40.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.59
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.33
71.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1976.47
5830.58
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
32.85
96.91
Potas (mg)
258.35
762.14
Wapń (mg)
28.05
82.74
Fosfor (mg)
94.62
279.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.67
87.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
2.79
Cynk (mg)
0.77
2.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii bez mąki 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z cukinii bez mąki

Lista alergenów dla placków z cukinii bez mąki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat placków z cukinii bez mąki

Placki z cukinii i marchewki to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Możesz je usmażyć na patelni z dodatkiem olej lub na suchej bez tłuszczu, możesz także przygotować je jako danie z piekarnika. Takie dietetyczne placuszki z cukinii możesz wykonać z mąką owsianą lub z całymi albo mielonymi płatkami owsianymi. Fit placuszki przygotujesz również bez jajek jeśli Twoja dieta ich nie uwzględnia. Przepis możesz dowolnie modyfikować, aby stworzyć danie idealne dopasowanie do Ciebie. Wykorzystanie warzyw oraz płatków owsianych sprawia, że danie jest pełne wartości odżywczych.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Marchew również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz liczne związki mineralne. Oba składniki placków wspierają prawidłową pracę oczu i funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają związki o charakterze przeciwutleniającym, które opóźniają procesy starzenia się organizmu i mają zdolność wymiatania wolnych rodników. Spożywanie cukinii oraz marchwi poprawia wygląd skóry, a beta karoten w nich występujący zabezpiecza skórę przez poparzeniami słonecznymi oraz utrwala opaleniznę. Zamiast mąki pszennej w placuszkach wykorzystane są płatki owsiane, dzięki są lżejsze i pełne wartości odżywczych. Płatki owsiane posiadają wiele składników, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Błonnik reguluję pracę jelit oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pokarmu, pozytywnie wpływa również na regulację gospodarki węglowodanowej. Płatki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego są doskonałym źródłem magnezu, który jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Placki z cukinii bez mąki dostarczą wielu cennych składników odżywczych, pozytywnie wspierając nasz organizm.

Placki z cukinii z płatkami owsianymi będą idealnym połączeniem z miętowym sosem na bazie jogurtu, z sosem tzatziki czy gulaszem.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z cukinii bez mąki

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
3 średnie cukinie
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Płatki owsiane
160 g
szklanka
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 160 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koperek
4 g
łyżeczka
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Czosnek
5 g
ząbek
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Cebula
25 g
pół średniej cebuli
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Olej rzepakowy
90 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.63
Za 90 ml
Marchewka
300 g
5-6 średnich sztuk
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na placki z cukinii bez mąki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.5% osób