Przepis na ciasto z cukinii krok po kroku

Składniki
  • Cukinia 250 g Jedna mała sztuka
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 105 g Szklanka
  • Kakao 16% (proszek) 30 g 3 łyżki
  • Olej rzepakowy 125 ml Pół szklanki
  • Jajko 2 szt.
  • Banan 240 g Dwa średnie
  • Czekolada gorzka 50 g Pół tabliczki
  • Proszek do pieczenia 2 g Łyżeczka
  • Soda oczyszczona 4 g Łyżeczka sody
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser

Cukinię umyj, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Przełóż na sito, posól dużą szczyptą soli i zostaw na 5 minut.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Jajka ubij na puszystą masę, pod koniec dodaj olej w dwóch lub trzech partiach. Dodaj roztopioną czekoladę, sodę proszek do pieczenia, kakao, mąkę oraz zmiksowanego banana.

Cukinię mocno wyciśnij z wody i dodaj do ciasta.

Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto z cukinii podane na białym talerzu na drewnianym stole, przyozdobione listkami mięty.
Ciasto z cukinii
Koszt przygotowania dania
11.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
316 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
brak danych

Ciasto z cukinii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Cieście z cukinii

Ciasto z cukinii jest fit alternatywą dla klasycznego ciasta czekoladowego. Przez dodatek cukinii oraz czekolady ciasto cukiniowe jest wilgotne i pełne smaku. Cukinia posiada bardzo delikatny słodki aromat, uważana jest za warzywo o neutralnym smaku, dlatego nawet nie poczujesz różnicy, a dostarczysz do organizmu wielu cennych składników odżywczych. Placek z cukinią wykonasz na oleju (wybierz ten dobrej jakości), z czekoladą gorzką oraz z kakao, koniecznie tym nieoddtłuszczonym.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Dodatek czekolady gorzkiej oraz dobrej jakości kakao nieodtłuszczonego do placka czekoladowego z cukinią sprawi, że wzbogacisz swój wypiek między innymi o białko, aminokwasy takie jak tryptofan, fosfolipidy, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, błonnik, witaminy z grupy B, składniki mineralne, w szczególności potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, selen, mangan oraz wapń, a także polifenole. Dzięki temu czekolada gorzka oraz kakao pozytywie wpływają na obniżenie ciśnienia, zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, obniżają ryzyko wystąpienia udaru mózgu, pozytywnie wpływają na obniżenie cholesterolu, regulują stężenie glukozy oraz insuliny, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zahamowanie insulinooporności, redukują stany zapalne organizmu, obniżają ryzyko wystąpienia depresji, pozytywnie wpływają na proces redukcji masy ciała, wpływają na modyfikację mikrobioty jelitowej, poprawiają przepływ krwi w mózgu, zapobiegają rozwojowi demencji, opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. To tylko nieliczne pozytywne wpływy spożywania gorzkich produktów czekoladowych dla organizmu.

Przepis na ciasto z cukinii jest bardzo łatwy a dostarcza wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na Twoje zdrowie. Wypróbuj to szybkie ciasto z cukinii i ciesz się jego smakiem.

Wartości odżywcze Ciasta z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (125g)
Energia (kalorie)
253.54 kcal
316.93 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Białko
4.79 g
5.98 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z cukinii

Na 100g
Na porcję (125g)
Węglowodany
19.30 g
24.12 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
15.95 g
19.93 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (125g)
Tłuszcz
18.55 g
23.18 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.56 g
4.46 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
14.98 g
18.73 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
10.56 g
13.20 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.42 g
5.52 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z cukinii

Na 100g
Na porcję (125g)
Witamina B6
0.18 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z cukinii

Na 100g
Na porcję (125g)
Sód
48.58 mg
60.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
327.05 mg
408.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Wapń
35.74 mg
44.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Fosfor
144.95 mg
181.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Magnez
55.95 mg
69.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Żelazo
1.65 mg
2.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Cynk
1.02 mg
1.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Miedź
0.29 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Ciasta z cukinii brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Cieście z cukinii

Lista alergenów dla Ciasta z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania Ciasta z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
Jedna mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
105 g
Szklanka
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 105 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Olej rzepakowy
125 ml
Pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
240 g
Dwa średnie
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Czekolada gorzka
50 g
Pół tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
2 g
Łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Soda oczyszczona
4 g
Łyżeczka sody
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Liczba porcji:
Razem
37.20
Łączny koszt
11.18
Jak oceniasz przepis na ciasto z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób