Ciasto z cukinii

Opublikowano: 12.03.2021 r., 17:26 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z cukinii podane na białym talerzu na drewnianym stole, przyozdobione listkami mięty.
Ciasto z cukinii
Wypróbuj przepis na najlepsze fit ciasto z cukinii. Pyszne, czekoladowe i wilgotne ciasto cukiniowe zachwyci swoim smakiem każdego wielbiciela słodkości.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
316 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Cukinia Jedna mała sztuka (250 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa Szklanka (105 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy Pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Banan Dwa średnie (240 g)
  • Czekolada gorzka Pół tabliczki (50 g)
  • Proszek do pieczenia Łyżeczka (2 g)
  • Soda oczyszczona Łyżeczka sody (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser

Przepis na ciasto z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Przełóż na sito, posól dużą szczyptą soli i zostaw na 5 minut.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Jajka ubij na puszystą masę, pod koniec dodaj olej w dwóch lub trzech partiach. Dodaj roztopioną czekoladę, sodę proszek do pieczenia, kakao, mąkę oraz zmiksowanego banana.

Cukinię mocno wyciśnij z wody i dodaj do ciasta.

Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciasto z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z cukinii

Ciasto z cukinii jest fit alternatywą dla klasycznego ciasta czekoladowego. Przez dodatek cukinii oraz czekolady ciasto cukiniowe jest wilgotne i pełne smaku. Cukinia posiada bardzo delikatny słodki aromat, uważana jest za warzywo o neutralnym smaku, dlatego nawet nie poczujesz różnicy, a dostarczysz do organizmu wielu cennych składników odżywczych. Placek z cukinią wykonasz na oleju (wybierz ten dobrej jakości), z czekoladą gorzką oraz z kakao, koniecznie tym nieoddtłuszczonym.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Dodatek czekolady gorzkiej oraz dobrej jakości kakao nieodtłuszczonego do placka czekoladowego z cukinią sprawi, że wzbogacisz swój wypiek między innymi o białko, aminokwasy takie jak tryptofan, fosfolipidy, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, błonnik, witaminy z grupy B, składniki mineralne, w szczególności potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, selen, mangan oraz wapń, a także polifenole. Dzięki temu czekolada gorzka oraz kakao pozytywie wpływają na obniżenie ciśnienia, zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, obniżają ryzyko wystąpienia udaru mózgu, pozytywnie wpływają na obniżenie cholesterolu, regulują stężenie glukozy oraz insuliny, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zahamowanie insulinooporności, redukują stany zapalne organizmu, obniżają ryzyko wystąpienia depresji, pozytywnie wpływają na proces redukcji masy ciała, wpływają na modyfikację mikrobioty jelitowej, poprawiają przepływ krwi w mózgu, zapobiegają rozwojowi demencji, opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. To tylko nieliczne pozytywne wpływy spożywania gorzkich produktów czekoladowych dla organizmu.

Przepis na ciasto z cukinii jest bardzo łatwy a dostarcza wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na Twoje zdrowie. Wypróbuj to szybkie ciasto z cukinii i ciesz się jego smakiem.

Alergeny w cieście z cukinii

Lista alergenów dla Ciasta z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
253.54
316.93
Białko (g)
4.79
5.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
19.30
24.12
Węglowodany przyswajalne (g)
15.95
19.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.35
4.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
18.55
23.18
Tłuszcze nasycone (g)
3.56
4.46
Tłuszcze nienasycone (g)
14.98
18.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.56
13.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.42
5.52
Cholesterol (mg)
45.00
56.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
22.89
28.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.18
8.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.30
Witamina E (mg)
0.19
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.21
24.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.40
28.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.93
51.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
48.58
60.72
Potas (mg)
327.05
408.81
Wapń (mg)
35.74
44.68
Fosfor (mg)
144.95
181.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
55.95
69.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
2.07
Cynk (mg)
1.02
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z cukinii brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z cukinii

Koszt składników
37.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
Jedna mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
105 g
Szklanka
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 105 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Olej rzepakowy
125 ml
Pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
240 g
Dwa średnie
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Czekolada gorzka
50 g
Pół tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
2 g
Łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Soda oczyszczona
4 g
Łyżeczka sody
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Koszt składników
37.20