Przepis na gofry z cukinii krok po kroku
- Cukinia 300 g
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 150 g 1 szklanka
- Jajko 1 szt.
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Cukier 40 g
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Odstaw ją do miski na 10 minut następnie odciśnij nadmiar wody.
Do cukinii wsyp mąkę i wbij jajko.
Wlej pół szklanki wody i dodaj cukier.
Całość dokładnie wymieszaj.
Gofrownicę dobrze nagrzej, a następnie wlewaj małymi partiami ciasto.
Gofry piecz do zarumienienia, około 6 minut, w zależności od posiadanej gofrownicy.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Gofry z cukinii - cechy przepisu
Więcej o gofrach z cukinii
Gofry z cukinii są naprawdę fantastyczną opcją na pyszny i zdrowy posiłek, który dostarcza sporo błonnika i witamin. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a prezentuje się naprawdę fantastycznie. To danie będzie dobrą opcją na smaczne i pełnowartościowe śniadanie, nawet dla dzieci, ze względu na słodki i łagodny smak.
Przepis na gofry z cukinii jest niezwykle prosty, a pozwala stworzyć naprawdę pyszne i bardzo zdrowe danie. To idealna opcja dla wszystkich miłośników zbilansowanych i odżywczych potraw. By stworzyć te gofry wystarczy tylko kilka składników, a efekt końcowy naprawdę zwala z nóg. Choć robione są z warzyw, to są bardzo słodkie i świetnie sprawdzają się sparowane z owocami. Głównym składnikiem tych gofrów jest cukinia, która jest naprawdę smaczna, a przy okazji bardzo zdrowa. To warzywo ma bardzo niski indeks glikemiczny, co na pewno ucieszy wszystkie osoby z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż nawet one mogą włączyć te pyszne słodkości do swojego menu. Ta receptura to naprawdę świetna opcja, by przemycić do swojego codziennego menu znacznie więcej warzyw. W takiej formie smakują one niezwykle pysznie, a zachowują swoje dobroczynne właściwości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry z cukinii, które będą nie tylko smaczne, ale również piękne i zdrowe, ta opcja na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i bardzo odżywcza. To jedna z tych słodkości, które nie podwyższają za bardzo poziomu cukru we krwi, więc mogą gościć w menu na co dzień. Co więcej dostarczają też sporo błonnika. To zasługa mąki owsianej, której używa się do tego przepisu. Warto jest wybrać wersję pełnoziarnistą, która jest mniej oczyszczona i przez to dostarcza zdecydowanie dużo więcej cennych składników mineralnych czy witamin. W tej wersji jest bezglutenowa, dlatego sprawdzi się nawet dla osób z celiakią.
Te gofry są tak pyszne, że będą idealną opcją dla dzieci. Nadają się na sycący posiłek czy lekki deser. Najlepiej podawać je z owocami i jogurtem. Są niezwykle pyszne, szybkie i bardzo fit. To dobre rozwiązanie na łatwe, ale smaczne śniadanie.
Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować je w gofrownicy w kilkanaście minut.
Wartości odżywcze gofrów z cukinii
Energia i białka
(136g)
Węglowodany w gofrach z cukinii
(136g)
Tłuszcze
(136g)
Witaminy w przepisie na gofry z cukinii
(136g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry z cukinii
(136g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach z cukinii
Lista alergenów dla gofrów z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia