Pizza z boczkiem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Drożdże suche - 1 łyżka (10 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Passata pomidorowa - 5 łyżek (50 g)
- Ser parmezan - 3 łyżki (30 g)
- Pieczarki - 2 garści (120 g)
- Boczek surowy - 4 plastry (100 g)
- Pomidory koktajlowe - 1/4 szklanki (60 g)
Przepis na pizzę z boczkiem krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko do miski, wsyp drożdże i wlej 1/2 szklanki ciepłej wody.
Wymieszaj całość, a na końcu dodaj oliwę z oliwek.
Zagnieć ciasto i uformuj kulę, następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Ciasto posmaruj passatą i posyp ziołami prowansalskimi.
Dodaj drobno pokrojone pieczarki i plastry boczku.
Ułóż przekrojone na pół pomidorki, a całość posyp parmezanem.
Upiecz pizzę w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pizzy z boczkiem
Pizza z boczkiem jako idealna propozycja na rodzinny obiad. W końcu, kto nie kocha pizzy?
Na pewno każdy z nas ją zna, jest to najbardziej rozpowszechnione danie kuchni włoskiej znane na całym Świecie. Występuje ono najczęściej w formie drożdżowego placka z ulubionymi indywidualnymi dodatkami. Pizza z czasem zyskała popularność nie tylko na terenie całych Włoch, ale tez na całym Świecie. Tradycyjną wersję pizzy przyrządza się na drożdżowym placku, zawiera ona tylko sos pomidorowy, starty ser, którym najczęściej jest mozzarella i zioła. Wypiekana w tradycyjnym kamiennym piecu. Z czasem doczekała się wielu modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na pizzę z boczkiem.
Do mojego przepisu będą potrzebne Ci takie składniki jak: pieczarki, boczek, pomidorki koktajlowe, parmezan. Oczywiście składniki Twojej pizzy mogą być dowolne, śmiało postaw na to, co lubisz.
Zatem, jak zrobić pizzę z boczkiem?
Zacznijmy od ekspresowego wyrobu ciasta drożdżowego, etapy jego wyrobu opisałam w przepisie niżej. Jeśli mamy już ciasto, które podczas pieczenia zamieni się w niezwykle chrupiący placek, przejdźmy do Twoich ulubionych dodatków. Zacznijmy od sosu pomidorowego, który w szybki sposób zrobisz sam w domu. Rozsmaruj go na rozwałkowanym ciście, które pięknie wyrosło. W tym momencie nie zapominaj o porcji ziół. Możesz postawić na oregano, zioła prowansalskie.
Dodadzą one niesamowitego aromatu całej potrawie. Domowa pizza może zawierać wszystko to, co tylko chcesz. W następnym etapie postawiłam na dużą ilość drobno pokrojonych pieczarek, plastry boczku, a następnie pomidorki przekrojone na pół.
Na koniec całą pizzę posypuje parmezanem, jeśli chcesz, możesz zmienić go na inny rodzaj sera.
Odkąd poznałam ten prosty przepis, bardzo często z niego korzystam. Domowa pizza z boczkiem wędzonym to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Pokochają ją nie tylko dorośli, ale będzie to także dobra i pyszna propozycja posiłku dla dzieci w ciągu wspólnie spędzanego weekendu. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w pizzy z boczkiem
Lista alergenów dla pizzy z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze pizzy z boczkiem
Pizza to danie, które możesz przygotować z dowolnymi składnikami.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.