Pikle w musztardzie

Opublikowano: 07.03.2024 r., 19:00 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikle zanurzone w musztardzie.
Pikle w musztardzie
Poznaj przepis na domowe pikle w musztardzie, które sprawdzą się jako domowe przetwory na zimę.
Przygotowanie 40 min
90 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (130 ml)
  • Sól - 1,5 łyżki (15 g)
  • Cukier - 10 łyżek (100 g)
  • Musztarda - 3 duże łyżki (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
słoik 500 ml

Przepis na pikle w musztardzie krok po kroku

Do garnka wlej dwie szklanki (500 ml) wody, doprowadź do wrzenia i dodaj ocet.

Zdejmij z ognia, wsyp cukier i sól. Wymieszaj do rozpuszczenia.

Zalewę odstaw do ostygnięcia i w tym czasie przygotuj 3 słoiki o pojemności 500 ml lub 6 mniejszych słoików.

Ogórki obierz i pokrój w paski (w ćwiartki lub mniejsze, jeśli są wyjątkowo duże).

W słoikach ciasno ułóż ogórki i po równo rozłóż przyprawy.

Do odstudzonej zalewy dodaj musztardę, dokładnie wymieszaj i rozlej do słoików.

Szczelnie zakręć i zapasteryzuj.

Jak oceniasz przepis na pikle w musztardzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat pikli w musztardzie

Pikle w musztardzie to pomysł na pyszne, domowe przetwory do słoików na zimę. Świetnie sprawdzą się jako smaczny i niskokaloryczny dodatek do kanapek, sałatek, a także jako samodzielna przekąska, czy zagryzka. Ogórki w zalewie octowej z musztardą przypadną do gustu wszystkim miłośnikom domowych przetworów o wyrazistym smaku. W zależności od indywidualnych przyzwyczajeń i preferencji smakowych przepis na pikle w musztardzie możesz dowolnie modyfikować i przygotowywać w nieco odmiennych wersjach smakowych. Wystarczy, że zmienisz rodzaj lub ilości dodawanych przetraw. Przykładowo, jeśli lubisz pikantne potrawy, do słoików możesz dodać czosnek, a nawet papryczkę chilli. Jeśli zaś nie przeszkadza Ci posmak goryczki i taki smak chcesz nadać swoim ogórkom, dodaj więcej gorczycy lub musztardę francuską. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pikle w musztardzie, aby były naprawdę smaczne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Pikle w musztardzie najlepiej przygotować latem, kiedy trwa sezon na ogórki. To właśnie wtedy są najlepsze, najtańsze, mają też najwięcej wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. Poprzez zamkniecie ich w słoikach, możesz przedłużyć ich trwałość oraz nadać im nowy, wyrazisty i charakterystyczny smak. Przepis na pikle w musztardzie jest bardzo prosty i nie wymaga większych zdolności kulinarnych, zaawansowanego sprzętu, czy wielu godzin spędzonych w kuchni. Aby przygotować zalewę do pikli potrzebujesz jedynie wody, octu, cukru i soli, ulubionej musztardy oraz przypraw. W szczególności polecamy liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna gorczycy. Ich ilość możesz dopasować do własnych preferencji, nie bój się więc eksperymentować w kuchni. Jak zrobić pikle w musztardzie? Wystarczy, że w każdym słoiku umieścisz pokrojone, dokładnie umyte ogórki, równomiernie rozłożysz przyprawy i całość zalejesz gorącą zalewą octowo-musztardową. Po szczelnym zakręceniu słoików i ich zapasteryzowaniu pikle w musztardzie są gotowe!

Alergeny w piklach w musztardzie

Lista alergenów dla pikli w musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • gorczyca

Wartości odżywcze pikli w musztardzie

na 100g gotowej potrawy

Pikle w musztardzie mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe m.in. u osób z refluksem, zespołem jelita drażliwego, czy SIBO.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
45.41
90.83
Białko (g)
0.65
1.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.72
21.45
Węglowodany przyswajalne (g)
10.19
20.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.39
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
4.02
8.03
Witamina B6 (mg)
0.03
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.18
4.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.07
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Niacyna (mg)
0.10
0.19
Foliany (µg (mcg))
5.67
11.34
Beta karoten (µg (mcg))
44.49
88.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
491.36
982.73
Potas (mg)
119.64
239.27
Wapń (mg)
15.56
31.12
Fosfor (mg)
22.78
45.55
Magnez (mg)
11.86
23.73
Żelazo (mg)
0.28
0.57
Cynk (mg)
0.18
0.36
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny pikli w musztardzie 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pikli w musztardzie

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
130 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.78
Za 130 ml
Sól
15 g
1,5 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 g
Cukier
100 g
10 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Musztarda
45 g
3 duże łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 45 g
Koszt składników
20.50