Ogórki z curry

Opublikowano: 23.08.2021 r., 17:57 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik z ogórkami curry
Ogórki z curry
Ogórki z curry to jedna z propozycji przygotowania ogórków marynowanych. Chrupiące ogórki z orientalną nutą smaku przyprawy curry mogą być wyśmienitą przekąską i dodatkiem do innych dań.
Przygotowanie 14400 min
Marynowanie 3 min
1362 kcal
Kcal w porcji
785 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ogórek (200 g)
  • Cukier - 0,75 szklanki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoik 800 ml

Przepis na ogórki z curry krok po kroku

Ogórki dokładnie umyj i usuń takie, które są uszkodzone lub mogą być zepsute.

Ogórki przełóż do zimnej wody, możesz namoczyć je w zlewie.

Usuń końce i pokrój w ćwiartki ogórki.

Ogórki przełóż do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Ogórki powinny być ciasno ułożone.

Do każdego słoika dodaj po 1 liściu laurowym, pół łyżeczki gorczycy, pół łyżeczki ziaren pieprzu,

Go garnka wlej 3 szklanki wody, dodaj cukier, 1 płaską łyżkę soli kamiennej oraz 3 płaskie łyżki curry.

Zalewę zagotuj, mieszaj do momentu aż cukier się rozpuści.

Dodaj 3/4 szklanki octu spirytusowego, doprowadź do wrzenia i natychmiast wyłącz.

Zalej ogórki wrzącą zalewą.

Delikatnie poruszaj każdym słoikiem i zakręć.

Pozostaw do wystygnięcia.

Słoiki po wystygnięciu pasteryzuj 10 minut.

Jak oceniasz przepis na ogórki z curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat ogórków z curry

Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni.

Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Przetwory z ogórków to jedna z najpopularniejszych przetworów wykonywanych na zimę. Ogórki z curry to jedna z wielu propozycji smakowych ogórków konserwowych. Dobre ogórki z przyprawą curry stanowią wyśmienitą przekąskę, dodatek do pieczonych mięs, pasztetów czy kanapek. Przepis na ogórki z curry jest równie łatwy jak na klasyczne ogórki konserwowe. W przygotowaniu ogórków do słoików ważne jest aby ogórki były świeże, twarde, bez uszkodzeń oraz pleśni oraz dokładnie umyte z resztek ziemi. Ogórki warto namoczyć w zimnej wodzie przed ich przygotowaniem. Ogórki w sosie curry możesz przygotować w całości, pokrojone w ćwiartki lub plasterki. Do ogórków możesz dodać inne warzywa, na przykład paprykę lub cukinię i stworzyć sałatkę do słoików na zimę. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do każdego ze słoików możesz dodać papryczkę chili. Jak zrobić ogórki curry dowiesz się z przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Ogórki z curry są pysznym urozmaiceniem tradycyjnych przetworów, dodatkowo prosty przepis sprawi, że będziesz przygotowywać je w każdym sezonie.

Alergeny w ogórkach z curry

Lista alergenów dla ogórków z curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków z curry

na 100g gotowej potrawy

Ogórki z curry to jedna z propozycji przygotowania marynowanych ogórków. Ze względu na użycie octu spirytusowego do ich przygotowania, ogórki powinno spożywać się okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(785g)
Energia (kcal)
173.57
1362.54
Białko (g)
0.37
2.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(785g)
Węglowodany (g)
44.76
351.37
Węglowodany przyswajalne (g)
44.47
349.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
2.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(785g)
Tłuszcz (g)
0.20
1.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(785g)
Witamina A (µg (mcg))
2.86
22.43
Witamina B6 (mg)
0.02
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.60
12.56
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.13
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.13
Ryboflawina (mg)
0.03
0.20
Niacyna (mg)
0.06
0.45
Foliany (µg (mcg))
4.00
31.40
Beta karoten (µg (mcg))
32.00
251.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(785g)
Sód (mg)
1.57
12.34
Potas (mg)
84.86
666.13
Wapń (mg)
9.57
75.14
Fosfor (mg)
13.71
107.66
Magnez (mg)
7.43
58.31
Żelazo (mg)
0.18
1.42
Cynk (mg)
0.12
0.93
Miedź (mg)
0.03
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków z curry 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków z curry

Koszt składników
5.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
200 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cukier
150 g
0,75 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
5.50