Sok z kiszonych ogórków

Opublikowano: 02.07.2023 r., 14:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sok z kiszonych ogórków podany w szklance.
Sok z kiszonych ogórków
Sok z kiszonych ogórków warto spożywać samodzielnie lub wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy ogórkowej. Koniecznie poznaj nasz prosty przepis na zdrowy sok.
Przygotowanie 10 min
37 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ogórki kiszone (1000 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, gaza, szklanka, pojemnik blendera

Przepis na sok z kiszonych ogórków krok po kroku

W pojemniku blendera umieść ogórki kiszone oraz obrane ząbki czosnku.

Składniki zblenduj na jednolitą masę.

Następnie masę z ogórków kiszonych przecedź przez gazę i dobrze wyciśnij sok.

Gotowy sok z ogórków kiszonych przelej do szklanek lub wykorzystaj jako składnik zup ogórkowych.

Jak oceniasz przepis na sok z kiszonych ogórków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,7% osób

Więcej informacji na temat soku z kiszonych ogórków

Sok z kiszonych ogórków to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Smaczny sok możesz podać jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy ogórkowej. Do przygotowania soku z ogórków kiszonych w domu możesz wykorzystać także wodę pozostałą z kiszenia ogórków. Prosty przepis na sok z kiszonych ogórków nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania soku potrzebujesz jedynie ogórków kiszonych oraz czosnku.

A jak zrobić sok z kiszonych ogórków? W pojemniku blendera umieść ogórki kiszone oraz obrane ząbki czosnku. Składniki zblenduj na jednolitą masę. Następnie masę z ogórków kiszonych przecedź przez gazę i dobrze wyciśnij sok. Gotowy sok z ogórków kiszonych przelej do szklanek lub wykorzystaj jako składnik zup ogórkowych.

Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym, a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym składnikiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe. Ogórki kiszone są także bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Ogórki kiszone, dzięki zawartości witaminy C, wspomagają naszą odporność oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowo kiszonki są doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.

Podsumowując zdrowy, domowy sok z kiszonych ogórków świetnie sprawdzi się jako baza do przygotowania zupy ogórkowej. Najlepszy sok można spożyć także jako samodzielną przekąskę. Do przygotowania soku warto wykorzystać wodę, która pozostała po kiszeniu ogórków. Produkty niezbędne do przygotowania soku dostępne są w większości sklepów spożywczych – jednak warto wykorzystać samodzielnie przygotowane ogórki kiszone.

Alergeny w soku z kiszonych ogórków

Lista alergenów dla soku z kiszonych ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z kiszonych ogórków

Wartości odżywcze soku z kiszonych ogórków

na 100g gotowej potrawy

Sok z kiszonych ogórków to doskonała propozycja na wartościową przekąskę. Sok z kiszonych ogórków stanowi bogactwo składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
12.37
37.10
Białko (g)
0.39
1.17
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
2.57
7.70
Węglowodany przyswajalne (g)
1.36
4.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
3.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.61
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.25
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
9.90
29.70
Witamina B6 (mg)
0.02
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.30
3.90
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.09
0.27
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.01
Ryboflawina (mg)
0.01
0.03
Niacyna (mg)
0.01
0.02
Foliany (µg (mcg))
1.02
3.06
Beta karoten (µg (mcg))
80.25
240.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
1198.19
3594.56
Potas (mg)
26.74
80.23
Wapń (mg)
1.79
5.38
Fosfor (mg)
15.38
46.13
Magnez (mg)
4.21
12.62
Żelazo (mg)
0.41
1.24
Cynk (mg)
0.03
0.09
Miedź (mg)
0.09
0.28
Mangan (mg)
0.03
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z kiszonych ogórków 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z kiszonych ogórków

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki kiszone
1000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 1000 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
15.00