Przepis na ogórki z chili krok po kroku
- Ogórek 2000 g
- Czosnek 48 g 8 ząbków
- Papryczka chili czerwona świeża 40 g 4 sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml
- Cukier 350 g 1,75 szklanki
Ogórki dokładnie wymyj w zimnej wodzie.
Odrzuć ogórki, które są miękkie lub mogą być zepsute.
Namocz ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.
4 słoiki dokładnie umyj, wyparz i osusz.
Do każdego słoika wsyp 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu, dodaj po 1 liściu laurowym, po 2 ziela angielskie, po 2 ząbki czosnku i po 1 lub 2 papryczki chilli (możesz je przeciąć wzdłuż na pół).
Ogórki ułóż ciasno w słoiku.
W garnku zagotuj 125 ml wody (0,5 szklanki) z cukrem. Jak rozpuści się cukier dodaj olej i 375 ml octu spirytusowego. Doprowadź do wrzenia ale nie gotuj.
Przygotowaną zalewą zalej natychmiast ogórki. Zakręć słoiki i pozostaw do wystudzenia.
Po wystudzeniu pasteryzuj 10 minut.
Ogórki są gotowe po 4 tygodniach.
Często zadawane pytania
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Ogórki po cygańsku
-
Ogórki na ostro
-
Ogórki z gyrosem
-
Ogórki po kaszubsku
-
Sałatka z ogórków z curry
-
Przetwory z ogórków

(liczba kalorii)
Ogórki z chili - cechy przepisu
Więcej o ogórkach z chili
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni.
Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.
Przetwory z ogórków to jedne z najpopularniejszych przetworów wykonywanych na zimę. Ogórki z chili i czosnkiem to jedna z wielu propozycji smakowych ogórków konserwowych. Dobre ogórki w zalewie z chili stanowią wyśmienitą przekąskę, dodatek do pieczonych mięs, pasztetów czy kanapek. Przepis na ogórki w chili jest równie łatwy jak na klasyczne ogórki konserwowe. Zalewa chili do ogórków składa się jedynie z paru składników, którymi są woda, ocet i cukier. Pozostałe przyprawy możesz dodać do zalewy i przelać je z nią do ogórków lub dodać do słoików z ogórkami i zalać gorącą zalewą. W przygotowaniu ogórków do słoików ważne jest aby ogórki były świeże, twarde, bez uszkodzeń oraz pleśni oraz dokładnie umyte z resztek ziemi. Ogórki warto namoczyć w zimnej wodzie przed ich przygotowaniem. Ogórki z chili mogą być przygotowane jako całe ogórki, pokrojone w ćwiartki lub plasterki. Do ogórków możesz dodać inne warzywa, na przykład paprykę lub cukinię i stworzyć sałatkę do słoików na zimę. Jeśli lubisz potrawy przygotowane na ostro do każdego ze słoików możesz dodać podwójną porcję papryczki chili. Jak zrobić ogórki z chili dowiesz się z przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Marynowane przetwory na zimę są równie popularne jak te kiszone. Ich wyjątkowy kwaśno-słodki smak nie wszystkim przypada do gustu. Jednak ten przepis na ogórki na pewno zasmakuje każdemu miłośnikowi marynowanych warzyw.
Wartości odżywcze ogórków z chili
Energia i białka
(780g)
Węglowodany w ogórkach z chili
(780g)
Tłuszcze
(780g)
Witaminy w przepisie na ogórki z chili
(780g)
Składniki mineralne w przepisie na ogórki z chili
(780g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ogórkach z chili
Lista alergenów dla ogórków z chili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki z chili