Przepis na ogórki z chili krok po kroku

Składniki
  • Ogórek 2000 g
  • Czosnek 48 g 8 ząbków
  • Papryczka chili czerwona świeża 40 g 4 sztuki
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Cukier 350 g 1,75 szklanki
Przyprawy
ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, słoik 800 ml

Ogórki dokładnie wymyj w zimnej wodzie.

Odrzuć ogórki, które są miękkie lub mogą być zepsute.

Namocz ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.

4 słoiki dokładnie umyj, wyparz i osusz.

Do każdego słoika wsyp 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu, dodaj po 1 liściu laurowym, po 2 ziela angielskie, po 2 ząbki czosnku i po 1 lub 2 papryczki chilli (możesz je przeciąć wzdłuż na pół).

Ogórki ułóż ciasno w słoiku.

W garnku zagotuj 125 ml wody (0,5 szklanki) z cukrem. Jak rozpuści się cukier dodaj olej i 375 ml octu spirytusowego. Doprowadź do wrzenia ale nie gotuj.

Przygotowaną zalewą zalej natychmiast ogórki. Zakręć słoiki i pozostaw do wystudzenia.

Po wystudzeniu pasteryzuj 10 minut.

Ogórki są gotowe po 4 tygodniach.

Ogórki z chili w dwóch słoikach na szarym blacie, obok ściereczka w biało-czerwoną kratę i główka czosnku.
Ogórki z chili
Koszt przygotowania dania
25.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
809 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
75

Ogórki z chili - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ogórkach z chili

Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni.

Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Przetwory z ogórków to jedne z najpopularniejszych przetworów wykonywanych na zimę. Ogórki z chili i czosnkiem to jedna z wielu propozycji smakowych ogórków konserwowych. Dobre ogórki w zalewie z chili stanowią wyśmienitą przekąskę, dodatek do pieczonych mięs, pasztetów czy kanapek. Przepis na ogórki w chili jest równie łatwy jak na klasyczne ogórki konserwowe. Zalewa chili do ogórków składa się jedynie z paru składników, którymi są woda, ocet i cukier. Pozostałe przyprawy możesz dodać do zalewy i przelać je z nią do ogórków lub dodać do słoików z ogórkami i zalać gorącą zalewą. W przygotowaniu ogórków do słoików ważne jest aby ogórki były świeże, twarde, bez uszkodzeń oraz pleśni oraz dokładnie umyte z resztek ziemi. Ogórki warto namoczyć w zimnej wodzie przed ich przygotowaniem. Ogórki z chili mogą być przygotowane jako całe ogórki, pokrojone w ćwiartki lub plasterki. Do ogórków możesz dodać inne warzywa, na przykład paprykę lub cukinię i stworzyć sałatkę do słoików na zimę. Jeśli lubisz potrawy przygotowane na ostro do każdego ze słoików możesz dodać podwójną porcję papryczki chili. Jak zrobić ogórki z chili dowiesz się z przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Marynowane przetwory na zimę są równie popularne jak te kiszone. Ich wyjątkowy kwaśno-słodki smak nie wszystkim przypada do gustu. Jednak ten przepis na ogórki na pewno zasmakuje każdemu miłośnikowi marynowanych warzyw.

Wartości odżywcze ogórków z chili

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (780g)
Energia (kalorie)
103.82 kcal
809.82 kcal

Węglowodany w ogórkach z chili

Na 100g
Na porcję (780g)
Węglowodany
17.36 g
135.41 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.90 g
131.85 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (780g)
Tłuszcz
4.09 g
31.88 g
Tłuszcze nasycone
0.38 g
2.98 g
Tłuszcze nienasycone
3.70 g
28.90 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.61 g
20.35 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.10 g
8.55 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ogórki z chili

Na 100g
Na porcję (780g)
Ryboflawina
0.03 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ogórki z chili

Na 100g
Na porcję (780g)
Sód
2.18 mg
16.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
128.77 mg
1004.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
16.39 mg
127.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
2.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.19 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków z chili 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ogórkach z chili

Lista alergenów dla ogórków z chili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki z chili

Cena przygotowania ogórków z chili

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Czosnek
48 g
8 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 48 g
Papryczka chili czerwona świeża
40 g
4 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 40 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier
350 g
1,75 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Liczba porcji:
Razem
36.50
Łączny koszt
25.65
Jak oceniasz przepis na ogórki z chili
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób