Ogórki z papryką
- Ogórek (2000 g)
- Papryka czerwona - 3 duże sztuki (600 g)
- Ocet spirytusowy - 4 szklanki (1000 ml)
Przepis na ogórki z papryką krok po kroku
Słoiki wyparz we wrzątku.
Ogórki umyj dokładnie i posiekaj w plastry.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Czosnek obierz z łupiny i pokrój w plastry.
Do garnka wlej 4 litry wody, ocet spirytusowy i wsyp sól oraz cukier.
Zagotuj zalewę.
Zagotuj zalewę.
Umieść ogórki i paprykę oraz w słoikach.
Dodaj do nich także gorczycę, koper, liść laurowy i ziele angielskie.
Zalej ogórki gorącą zalewą i zakręć słoiki.
Słoiki umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości.
Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Słoiki dokręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
Przechowuj w chłodnym miejscu.
- Ogórki małosolne
- Ogórki kiszone
- Ogórki konserwowe
- Ogórki na zimę
- Ogórki z curry
- Ogórki z chili
- Ogórki w musztardzie
- Pikle z ogórków
- Ogórki z kurkumą
- Ogórki małosolne na sucho
- Sałatka z ogórków do słoików
- Ogórki z miodem
- Zalewa na korniszony
- Ogórki kwaszone
- Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
- Sok z kiszonych ogórków
- Ogórki po kozacku
- Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
- Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków z papryką
Ogórki z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla Twojej rodziny. Pyszne ogórki gruntowe w zalewie octowej są chrupiące i można je przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym miejscu. Przetwory na zimę idealnie pozwalają zachować smaki lata w słoiku. Przepis na ogórki z papryką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, papryka czerwona, gorczyca, czosnek, cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ocet spirytusowy, koper.
Jak zrobić ogórki z papryką? Słoiki wyparz we wrzątku. Ogórki umyj dokładnie i posiekaj w plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Czosnek obierz z łupiny i pokrój w plastry. Do garnka wlej wodę, ocet spirytusowy i wsyp sól oraz cukier. Zagotuj zalewę. Umieść ogórki i paprykę oraz w słoikach. Dodaj do nich także gorczycę, koper, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej ogórki gorącą zalewą i zakręć słoiki. Słoiki umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Słoiki dokręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach.
Podsumowując pyszne ogórki do słoików na zimę sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu lub na kanapkę. Najlepsze ogórki można podać także do potraw z grilla. Zalewa do ogórków jest nieco słodsza niż tradycyjna zalewa octowa. Smaczne ogórki można przechowywać przez kilka miesięcy. Przetwory na zimę najlepiej przygotować w pełni sezonu letniego.
Alergeny w ogórkach z papryką
Lista alergenów dla ogórków z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze ogórków z papryką
Ogórki z papryką to niskokaloryczny dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Ogórki z dodatkiem papryki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.