Przepis na ogórki z miodem krok po kroku
- Ogórek 2000 g
- Ocet spirytusowy 125 ml
- Cukier 60 g 1/3 szklanki
- Miód 125 g 5 łyżek
- Sól 20 g 2 łyżki
Ogórki umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry.
Słoiki umyj i wyparz.
Czosnek obierz (po pół ząbka na jeden słoik) i pokrój w plasterki.
Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki gorczycy. W każdym słoiku umieść po gałązce kopru i po pół ząbka czosnku.
Dopełnij plastrami ogórka.
Do garnka wlej 1,5 szklanki wody. Dodaj cukier, miód i sól. Zagotuj całość.
Zdejmij garnek z ognia i dolej ocet. Dokładnie wymieszaj. Gorącą zalewę wlewaj do słoików. Zakręć dokładnie.
Pasteryzuj przez 5 minut.
Często zadawane pytania
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Pikle z ogórków
-
Sałatka z ogórków kiszonych
-
Sałatka z kiszonych ogórków
-
Ogórki po żydowsku
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Ogórki konserwowe na słodko
-
Ogórki po chińsku
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Ogórki po koreańsku
-
Sałatki na zimę z ogórków

(liczba kalorii)
Ogórki z miodem - cechy przepisu
Więcej o ogórkach z miodem
Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze do dań obiadowych i kanapek.
Przepis na ogórki z miodem wykonasz w kilka chwil. Ważne są proporcje zalewy i to ile miodu do niej dodamy. Na 1,5 litra wody potrzebne będzie 125 gramów miodu.
Na początku słoiki umyj i wyparz. Ogórki umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry. Czosnek obierz (po pół ząbka na jeden słoik) i pokrój w plasterki. Do słoików wsyp po pół łyżeczki gorczycy. W każdym słoiku umieść po gałązce kopru i po pół ząbka czosnku. Dopełnij plastrami ogórka. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody. Dodaj cukier, miód i sól. Gdy zalewa zacznie wrzeć i składniki się rozpuszczą, zdejmij garnek z ognia i dolej ocet. Dokładnie wymieszaj. Gorącą zalewę wlewaj do słoików. Zakręć dokładnie. Pasteryzuj przez 5 minut.
W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić ogórki z miodem. To świetny pomysł na pyszne przygotowanie ogórków w słoiku.
Ogórki to jedne z bardziej popularnych warzyw w Polsce. Te zielone, długie warzywa spożywane są najczęściej w formie surowej, ale równie popularne są jako zapasy na zimę. Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków. Mimo to w ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B. Oprócz kuchni, ogórki popularne są również w … kosmetyce. Na pewno każdy z Was choć raz zauważył w filmie plasterki ogórka położone na powieki podczas zabiegów upiększających. Taki schłodzony plasterek ogórka może zmniejszyć opuchliznę i zacienienie pod oczami. Sami widzicie, że ogórki są dobre na wszystko. Spokojnie mogą spożywać je małe dzieci, osoby potrzebujące diety z niskim IG czy też osoby chcące zadbać o swoją masę ciała. Ogórki są dobre dla wszystkich.
Wartości odżywcze ogórków z miodem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w ogórkach z miodem
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na ogórki z miodem
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na ogórki z miodem
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ogórkach z miodem
Lista alergenów dla ogórków z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na ogórki z miodem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód