Ogórki po kozacku

Opublikowano: 12.07.2022 r., 7:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki po kozacku podane w słoikach.
Ogórki po kozacku
Ogórki po kozacku to pomysł na naprawdę smaczne przetwory. W takim wydaniu zachwycają nieco słodko — ostrym smakiem, który potęguje duża obecność papryczek chili.
Przygotowanie 20 min
463 kcal
Kcal w porcji
722 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ogórek (2000 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (40 g)
  • Cukier (350 g)
  • Sól (5 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Czosnek (60 g)
  • Koperek (8 g)
  • Ocet spirytusowy (375 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ogórki po kozacku krok po kroku

Ogórki dokładnie wymyj w zimnej wodzie.

Słoiki dokładnie umyj, wyparz i osusz.

Słoiki wypełnij: niepełną łyżeczką gorczycy, 3 ziarenkami ziela angielskiego, 3 ząbkami czosnku, dwoma baldachami kopru, 1 lub 2 papryczki chilli (możesz je przeciąć wzdłuż na pół).

Ogórki ułóż ciasno w słoiku.

W garnku zagotuj 500 ml wody z cukrem i solą. Jak rozpuści się cukier, dodaj musztardę, 3 liście laurowe i ocet. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj.

Przygotowaną zalewą zalej natychmiast ogórki. Zakręć słoiki i pozostaw do wystudzenia.

Po wystudzeniu pasteryzuj 10 minut.

Jak oceniasz przepis na ogórki po kozacku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ogórków po kozacku

Ogórki po kozacku to pomysł na naprawdę smaczne przetwory. W takim wydaniu zachwycają nieco słodko - ostrym smakiem, który potęguje duża obecność papryczek chili.

Przepis na ogórki po kozacku, to doskonały pomysł na pyszny dodatek do wielu potraw. Z tego przepisu wychodzą najlepsze ogórki konserwowe. Marynowanie w occie jest i było jedną z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Ocet ze względu na swoje niskie pH zmniejsza aktywność drobnoustrojów, dzięki czemu chroni jedzenie przed zepsuciem. Ocet to dość popularny składnik tradycyjnej polskiej kuchni, jednak nie każdy lubi jego kwaśny, mocny smak. W tym daniu został on nieco przyćmione poprzez duży dodatek chili i musztardy. Całość wspaniale łączy się z cebulą, która dzięki długiemu procesowi konserwacji staje się nieco miękka, ale bardzo jędrna i słodkawa. Idealnie temperuje bardzo ostry smak ogórków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ogórki po kozacku, by były smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis doskonale się sprawdzi. Najważniejsza jest w nich zalewa. To właśnie ona nadaje im wspaniałego, ostrego i lekko kwaśnego smaku. To przepis dla miłośników niebanalnych rozwiązań w kuchni. Te ogórki stanowią duże przeciwieństwo dla standardowych ogórków konserwowych. W tym przepisie dodaje się do nich również ostrej papryczki, która wzbogaca samą zalewą i sprawia, że ogórki są bardzo ostre. Na pewno taki pomysł spodoba się osobom, które przepadają za pikantnym smakiem. Wersja z przepisu jest bardzo ostra. By nieco ją zniwelować można użyć mniejszej ilości papryczek i musztardy.

Przetwory do słoików na zimę to doskonały sposób na konserwowanie żywności, a przez to mniejsze jej marnowanie. Ogórki zakonserwowane latem spokojnie można zjada całą zimę i cieszyć się ich wspaniałym smakiem, a także pozytywnym wpływem na zdrowie. Ocet, którego się do nich dodaje pozytywnie wpływa na zmniejszenie glikemii, przez co jest to wręcz idealne danie dla osób z cukrzycą. Ogórki można zjadać samodzielnie, dodawać do sałatki, a także na kanapki.

Alergeny w ogórkach po kozacku

Lista alergenów dla ogórków po kozacku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków po kozacku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, najlepiej połączyć go ze źródłem białka i węglowodanami złożonymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(722g)
Energia (kcal)
64.21
463.58
Białko (g)
0.69
4.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(722g)
Węglowodany (g)
15.51
111.99
Węglowodany przyswajalne (g)
15.02
108.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
3.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(722g)
Tłuszcz (g)
0.19
1.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.28
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(722g)
Witamina A (µg (mcg))
5.27
38.02
Witamina B6 (mg)
0.06
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.82
34.80
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.21
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.21
Ryboflawina (mg)
0.03
0.21
Niacyna (mg)
0.12
0.83
Foliany (µg (mcg))
5.77
41.62
Beta karoten (µg (mcg))
46.82
338.02
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(722g)
Sód (mg)
88.63
639.92
Potas (mg)
119.75
864.59
Wapń (mg)
17.64
127.39
Fosfor (mg)
22.97
165.82
Magnez (mg)
10.96
79.10
Żelazo (mg)
0.30
2.16
Cynk (mg)
0.18
1.32
Miedź (mg)
0.04
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków po kozacku 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków po kozacku

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Papryczka chili czerwona świeża
40 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 40 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Czosnek
60 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 60 g
Koperek
8 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Ocet spirytusowy
375 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 375 ml
Koszt składników
40.50