Przepis na ogórki w musztardzie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Ogórki umyj dokładnie.

Ogórki umyj dokładnie.

Słoiki na ogórki wyparz wrzątkiem.

Ogórki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.

W garnku umieść 2000 ml wody, dodaj cukier, sól, ocet, musztardę i zagotuj.

Ogórki umieść w słoikach.

Dodaj do każdego słoika gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie i zalej gorącą zalewą.

Słoiki zakręć dokładnie.

Umieść je w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości.

Gotuj przez 15 minut.

Słoiki wyjmij z garnka i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Ogórki w musztardzie przygotowane do zalania zalewą musztardową.
Ogórki w musztardzie
Koszt przygotowania dania
33.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
195 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Ogórki w musztardzie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ogórkach w musztardzie

Ogórki w musztardzie to bardzo dobry pomysł na smaczne ogórki w zalewie. Przetwory na zimę świetnie sprawdzają się do kanapek i jako dodatek do obiadu poza sezonem dostępności świeżych warzyw. Przepis na ogórki w musztardzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ogórków na zimę potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, ocet, musztarda, cukier, sól, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy.

Jak zrobić ogórki w musztardzie? Ogórki umyj dokładnie. Słoiki na ogórki wyparz wrzątkiem. Ogórki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. W garnku umieść wodę, dodaj cukier, sól, ocet, musztardę i zagotuj. Ogórki umieść w słoikach. Dodaj do każdego słoika gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie i zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć dokładnie. Umieść je w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości. Gotuj przez 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie. Ogórki gruntowe świetnie sprawdzają się na przetwory. Najlepiej używać świeżych młodych ogórków, które nie mają w swoim wnętrzu dużej ilości pestek. Ogórki są niskokaloryczne i mają dużą zawartość wody. Świetnie nadają się dla diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny. Ogórki bardzo dobrze nawilżają i pomagają w regulacji gospodarki wodno elektrolitowej. Ocet spirytusowy dodaje się w kuchni do wielu rodzajów przetworów, ma on jednak niekorzystny wpływ na nasz żołądek. Szczególnie wrażliwe na działanie octu są osoby chorujące na refluks i wrzody żołądka. Ocet podrażnia ściany żołądka, dlatego tego typu wyroby powinny być bardzo ograniczane w tych schorzeniach.

Podsumowując zalewa do ogórków z musztardą może być wykonana z wybranej musztardy, jeśli lubisz bardziej ostre przetwory, dodaj musztardę dijon lub rosyjską. Ogórki to dobra i niskokaloryczna przekąska. Najlepsze przetwory na zimę do słoików przygotujesz ze świeżych i nieuszkodzonych ogórków. Pyszne ogórki są dobre jako dodatek do kanapek lub obiadu.

Wartości odżywcze ogórków w musztardzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
39.01 kcal
195.07 kcal
Białko
0.77 g
3.87 g

Węglowodany w ogórkach w musztardzie

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
8.16 g
40.82 g
Węglowodany przyswajalne
7.49 g
37.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
3.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
0.36 g
1.80 g
Tłuszcze nasycone
0.06 g
0.32 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.13 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ogórki w musztardzie

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
3.65 µg (mcg)
18.27 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
1.90 mg
9.49 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.24 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.13 mg
Niacyna
0.11 mg
0.56 mg
Foliany
5.23 µg (mcg)
26.13 µg (mcg)
Beta karoten
39.81 µg (mcg)
199.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ogórki w musztardzie

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
89.79 mg
448.93 mg
Potas
110.51 mg
552.53 mg
Wapń
16.96 mg
84.80 mg
Fosfor
25.44 mg
127.20 mg
Magnez
12.71 mg
63.53 mg
Żelazo
0.32 mg
1.61 mg
Cynk
0.19 mg
0.94 mg
Miedź
0.03 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków w musztardzie 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ogórkach w musztardzie

Lista alergenów dla ogórków w musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • gorczyca

Cena przygotowania ogórków w musztardzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 9
25.00
Za 2500 g
Ocet spirytusowy
750 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
4.50
Za 750 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Musztarda
300 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 300 g
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na ogórki w musztardzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób