Ogórki w musztardzie

Opublikowano: 25.01.2022 r., 8:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki w musztardzie przygotowane do zalania zalewą musztardową.
Ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie to doskonały pomysł na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Ogórki w musztardowej zalewie można podać jako dodatek do kanapek lub obiadu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
195 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ogórek (2500 g)
  • Ocet spirytusowy 2 szklanki (750 ml)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Musztarda (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ogórki w musztardzie krok po kroku

Ogórki umyj dokładnie.

Ogórki umyj dokładnie.

Słoiki na ogórki wyparz wrzątkiem.

Ogórki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.

W garnku umieść 2000 ml wody, dodaj cukier, sól, ocet, musztardę i zagotuj.

Ogórki umieść w słoikach.

Dodaj do każdego słoika gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie i zalej gorącą zalewą.

Słoiki zakręć dokładnie.

Umieść je w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości.

Gotuj przez 15 minut.

Słoiki wyjmij z garnka i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na ogórki w musztardzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ogórków w musztardzie

Ogórki w musztardzie to bardzo dobry pomysł na smaczne ogórki w zalewie. Przetwory na zimę świetnie sprawdzają się do kanapek i jako dodatek do obiadu poza sezonem dostępności świeżych warzyw. Przepis na ogórki w musztardzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ogórków na zimę potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, ocet, musztarda, cukier, sól, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy.

Jak zrobić ogórki w musztardzie? Ogórki umyj dokładnie. Słoiki na ogórki wyparz wrzątkiem. Ogórki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. W garnku umieść wodę, dodaj cukier, sól, ocet, musztardę i zagotuj. Ogórki umieść w słoikach. Dodaj do każdego słoika gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie i zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć dokładnie. Umieść je w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości. Gotuj przez 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie. Ogórki gruntowe świetnie sprawdzają się na przetwory. Najlepiej używać świeżych młodych ogórków, które nie mają w swoim wnętrzu dużej ilości pestek. Ogórki są niskokaloryczne i mają dużą zawartość wody. Świetnie nadają się dla diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny. Ogórki bardzo dobrze nawilżają i pomagają w regulacji gospodarki wodno elektrolitowej. Ocet spirytusowy dodaje się w kuchni do wielu rodzajów przetworów, ma on jednak niekorzystny wpływ na nasz żołądek. Szczególnie wrażliwe na działanie octu są osoby chorujące na refluks i wrzody żołądka. Ocet podrażnia ściany żołądka, dlatego tego typu wyroby powinny być bardzo ograniczane w tych schorzeniach.

Podsumowując zalewa do ogórków z musztardą może być wykonana z wybranej musztardy, jeśli lubisz bardziej ostre przetwory, dodaj musztardę dijon lub rosyjską. Ogórki to dobra i niskokaloryczna przekąska. Najlepsze przetwory na zimę do słoików przygotujesz ze świeżych i nieuszkodzonych ogórków. Pyszne ogórki są dobre jako dodatek do kanapek lub obiadu.

Alergeny w ogórkach w musztardzie

Lista alergenów dla ogórków w musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków w musztardzie

na 100g gotowej potrawy

Ogórki w musztardzie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Przetwory w słoikach przygotowywane na zimę są bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Ogórki w zalewie są nisko kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
39.01
195.07
Białko (g)
0.77
3.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
8.16
40.82
Węglowodany przyswajalne (g)
7.49
37.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
3.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.36
1.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
1.67
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.13
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
3.65
18.27
Witamina B6 (mg)
0.03
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.90
9.49
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.05
0.24
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Ryboflawina (mg)
0.03
0.13
Niacyna (mg)
0.11
0.56
Foliany (µg (mcg))
5.23
26.13
Beta karoten (µg (mcg))
39.81
199.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
89.79
448.93
Potas (mg)
110.51
552.53
Wapń (mg)
16.96
84.80
Fosfor (mg)
25.44
127.20
Magnez (mg)
12.71
63.53
Żelazo (mg)
0.32
1.61
Cynk (mg)
0.19
0.94
Miedź (mg)
0.03
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków w musztardzie 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków w musztardzie

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 9
25.00
Za 2500 g
Ocet spirytusowy
750 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
4.50
Za 750 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Musztarda
300 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 300 g
Koszt składników
39.50