Ogórki kwaszone

Opublikowano: 12.07.2022 r., 7:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki kwaszone podane na małym talerzyku.
Ogórki kwaszone
Ogórki kwaszone to jeden z tych dodatków, którego nie trzeba przedstawiać nikomu w Polsce. Ogórki w pysznej, słonej zalewie są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
43 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Sól (40 g)
  • Chrzan (20 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Koperek (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na ogórki kwaszone krok po kroku

W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej sól, wymieszaj, by dobrze się rozpuściła.

W dużym 5 litrowym słoju poukładaj ciasno ogórki. W szczeliny wepchnij pokrojone na mniejsze części koper, ząbki czosnku i chrzan.

Całość zalej roztworem wody z solą.

Ogórki w słoiku odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni.

Po tym czasie będą gotowe i możesz je przełożyć do małych słoików

Jak oceniasz przepis na ogórki kwaszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat ogórków kwaszonych

Ogórki kwaszone to jeden z tych dodatków, którego nie trzeba przedstawiać nikomu w Polsce. Ogórki w pysznej, słonej zalewie są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To przetwory, które doskonale sprawdzają się na zimę.

Przepis na ogórki kwaszone to dobra opcja do słoików. Wychodzą z niej najlepsze, bardzo słone ogórki. Wiele osób zastanawia się, jaka jest różnica między kiszeniem a kwaszeniem. W potocznym języku ogórki kwaszone są traktowane jako te zalane octem, a także pozbawione wszelkich wartości. To dlatego, że bardzo często zachodzi małe nieporozumienie. Kiszenie i kwaszenie to tak naprawdę ten sam proces. Kiszenie (lub kwaszenie) to rozkład cukrów prostych zawartych w warzywach przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. W efekcie powstaje kwas mlekowy i obniża się pH produktu, co hamuje dalszy rozwój bakterii. W procesie technologicznym stosuje się też m.in. schładzanie kiszonki, co zapobiega pojawieniu się pleśni. Jednak czasami w produktach spożywczych można spotkać się z dodatkiem kwasu benzoesowego lub octowego, po to, by wyroby były szybciej gotowe do spożycia. Jednak w przypadku domowych przetworów nie ma się czego obawiać, w końcu to my sami przygotowujemy zalewę od podstaw. Dlatego tak powstałe produkty są niezwykle wartościowe i bardzo smaczne.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zalewę na ogórki kwaszone i ile soli do niej należy dodać, by były smaczne, to ten sprawdzony przepis sprawdzi się wspaniale. Ten przepis jest tak prosty, że stanowi dobre rozwiązanie nawet dla początkujących. Niezwykle istota jest w nich zalewa. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a najważniejsze są proporcje. To dzięki nim ogórki są tak smaczne, idealnie jędrne i bardzo słone. Ogórki kwaszone powinny się pojawiać w diecie jak najczęściej. To dobre źródło probiotycznych bakterii, które wspaniale wpływają na pracę układu pokarmowego. Dzięki ich obecności mikroflora jelitowa zostaje wzbogacona, a procesy trawienia przechodzą bardziej efektywnie. Oprócz tego kiszonki zawierają też witaminę C i mnóstwo błonnika pokarmowego.

Alergeny w ogórkach kwaszonych

Lista alergenów dla ogórków kwaszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki kwaszone

Wartości odżywcze ogórków kwaszonych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo korzystnych bakterii probiotycznych i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
19.09
43.90
Białko (g)
0.91
2.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
4.36
10.02
Węglowodany przyswajalne (g)
3.70
8.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
1.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.19
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
27.84
64.04
Witamina B6 (mg)
0.07
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.58
19.74
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.05
0.11
Niacyna (mg)
0.20
0.46
Foliany (µg (mcg))
16.26
37.40
Beta karoten (µg (mcg))
48.80
112.24
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
1362.62
3134.02
Potas (mg)
184.28
423.84
Wapń (mg)
31.53
72.52
Fosfor (mg)
28.09
64.60
Magnez (mg)
15.59
35.86
Żelazo (mg)
0.69
1.59
Cynk (mg)
0.27
0.61
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków kwaszonych 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków kwaszonych

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Sól
40 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Chrzan
20 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koperek
70 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 70 g
Koszt składników
23.50