Sałatka z ogórków do słoików

Opublikowano: 02.07.2023 r., 14:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z ogórków do słoików ułożona w słoiku.
Sałatka z ogórków do słoików
Sałatka z ogórków do słoików to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pasteryzacja 15 min
83 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (2000 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (250 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (150 g)
  • Czosnek 6 ząbków (30 g)
  • Cukier 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Ocet spirytusowy 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, słoik 500 ml

Przepis na sałatkę z ogórków do słoików krok po kroku

Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry.

Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Warzywa włóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj.

Do wyparzonych słoików włóż po jednym liściu laurowym, kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku oraz koper.

Do słoików przełóż pokrojone warzywa.

W garnku zagotuj 5 szklanek wody, cukier, 3 płaskie łyżki soli oraz ocet.

Do słoików wlej zalewę do pełna i zakręć je.

Słoiki pasteryzuj w garnku przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Następnie słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do wystudzenia.

Gotową sałatkę z ogórków przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z ogórków do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z ogórków do słoików

Sałatka z ogórków do słoików to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Smaczna, domowa sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadów, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Przepis na sałatkę z ogórków do słoików jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki, marchew, papryka czerwona, cebula, czosnek, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca oraz koper.

A jak zrobić sałatkę z ogórków w zalewie octowej? Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa włóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Do wyparzonych słoików włóż po jednym liściu laurowym, kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku oraz koper. Do słoików przełóż pokrojone warzywa. W garnku zagotuj 5 szklanek wody, cukier, 3 płaskie łyżki soli oraz ocet. Do słoików wlej zalewę do pełna i zakręć je. Słoiki pasteryzuj w garnku przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do wystudzenia.

Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C. Obecny w ogórkach błonnik pokarmowy oraz potas może przyczyniać się do wspomagania regulacji ciśnienia krwi.

Podsumowując: pyszna sałatka z ogórków w plastrach świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Sałatka z ogórków to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Sałatka jest dobra do spożycia dopiero po kilku dniach. Wystudzone słoiki warto przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Produkty niezbędne do przygotowania sałatki dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w sałatce z ogórków do słoików

Lista alergenów dla sałatki z ogórków do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze sałatki z ogórków do słoików

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z ogórków do słoików to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać sałatkę jako dodatek do obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
33.20
83.01
Białko (g)
0.71
1.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.79
19.48
Węglowodany przyswajalne (g)
6.92
17.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.11
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
97.32
243.30
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.42
33.56
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.21
0.53
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.25
0.63
Foliany (µg (mcg))
11.08
27.71
Beta karoten (µg (mcg))
975.26
2438.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
8.90
22.25
Potas (mg)
154.99
387.48
Wapń (mg)
17.57
43.94
Fosfor (mg)
24.33
60.83
Magnez (mg)
11.40
28.49
Żelazo (mg)
0.28
0.69
Cynk (mg)
0.19
0.49
Miedź (mg)
0.04
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ogórków do słoików 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z ogórków do słoików

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula
150 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
30 g
6 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Cukier
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Koszt składników
39.50